Malborkin linna – maailman suurin linna löytyy Puolasta

Malborkin linna
Malborkin linna on kooltaan maailman suurin.

Saksalaisen ritarikunnan Gdanskin lähelle perustama mahtava Malborkin linna on pinta-alaltaan maailman suurin linna. Ja aikamoinen näky se onkin. Punaisesta tiilestä tehdyssä linnassa riittää vallihautoja, muureja ja torneja. Korkealle nousevat myös keskilinnan ja ylälinnan komeat rakennukset.

Linnan kokoa kuvaa vaikkapa se, että sen linnoitettu alue on neljä kertaa Englannin mahtavinta linnaa, Windsoria, suurempi. Parhaimmillaan Malborkin linnassa majoittui kerralla 3000 sotilasta.

Nähtävää on paljon, ja linnavierailuun kannattaakin varata reilusti aikaa, jos aihepiiri lainkaan kiinnostaa. Kierrokseen kuluu jo senkin takia aikaa, että pääsylipun hintaan kuuluu erinomainen audio-opastus. Linnassa selviää sekin, millä ritarit pyyhkivät pyllynsä vessassa käytyään.

Kauneimman näkymän 1200-luvulla rakennettuun linnaan saa, kun kävelee kävelysiltaa pitkin Nogat-joen vastarannalle.

Linnan rakennutti Saksalainen ritarikunta

Saksalainen ritarikunta (englanniksi Teutonic Order) perustettiin vuonna 1190 auttamaan ristiretkeläisiä Pyhällä maalla. Kun ristiretkeläiset karkotettiin Lähi-idästä ritarikunta käänsi katseensa Baltiaan, jossa se alkoi 1230-luvulla taistella Euroopan viimeisiä pakanoita, liettualaisia, vastaan.

Linnalla oli tärkeä rooli, sillä miesvoimaltaan ristiritarit olivat alivoimassa paikallisia heimoja vastaan, vaikka he käyttivätkin apunaan palkkasotureita.

Veri virtasi, kun miekalla tehtiin lähetystyötä. Vaan liettualaiset eivät luopuneet vanhoista tavoistaan helposti: he kääntyivät suuriruhtinaansa Jagellon käskystä kristityiksi vasta vuonna 1387.

Liettualaisia vastaan taistellessaan ritarikunta oli kasvanut paikalliseksi mahtitekijäksi ja valloittanut alueita myös kristityiltä naapureiltaan. Vaurautta toi Itämeren meripihka, jonka kauppaa ritarikunta hallitsi.

Lopulta liettualaiset ja puolalaiset joukot löivät ritarit pahanpäiväisesti niin sanotussa Tannenbergin eli Grunwaldin (Vihreän metsän) taistelussa vuonna 1410.

Viimeinen niitti ritarikunnan ajalle Malborkin linnassa koitti vuonna 1457, kun linnaa piirittäneet puolalaiset lahjoivat vartiossa olleet tšekkiläiset palkkasotilaat antautumaan. Palkkasotilaita ei tosin voi oikein syyttää petoksesta – heidän palkkansa olivat jääneet pahasti rästiin.

Malborkin linnassa taisteltiin myöhemminkin, muun muassa 30-vuotisessa sodassa ja se oli hetken aikaa ruotsalaistenkin hallussa. Toisen maailmansodan pommituksissa linna kärsi pahoin, ja vieressä ollut Malborkin vanhakaupunki tuhoutui melkein kokonaan.

Linna on sittemmin entisöity vanhaan, keskiaikaiseen asuunsa. Se on Unescon maailmanperintökohde.

Keskiaikaista vessapaperia

Ritarikunnan menneestä vauraudesta saa maistiaisia linnassa sijaitsevassa komeassa Suurmestarin palatsissa. Nähtävänä on myös monenlaisia haarniskoita. Audio-opasta kuunnellessa linnan tarinat heräävät henkiin.

Tutuksi tulee myös erillään oleva vessatorni, josta ulosteet päätyivät suoraan vallihautaan. Pyyhkimiseen käytettiin kaalinlehtiä. Siinäpä ekologinen vaihtoehto nykypäivänkin vessoihin!

Kwidzynin linna

40 kilometrin päässä Malborkista sijaitsee toinenkin saksalaisen ritarikunnan rakennuttama linna. Kwidzynin linna on sekin komea, vaikka paljon Malborkin linnaa vähemmän tunnettu.

Erityisen hieno ja todellinen malliesimerkki lajissaan on Kwidzynin vessatorni eli dansker. Erillään seisovaan torniin johtaa komea kaarisilta. Dansker-vessatornit ovat tyypillisiä juuri Gdanskin alueen linnoille, ja niiden nimenkin uskotaan juontavan Gdanskin saksankielisestä nimestä Danzig.

Vierailu Malborkin linnassa

Malborkin linnalle järjestetään päiväretkiä, esimekiksi Gdanskista, mutta linnassa on helppo vierailla omin voiminkin.

Gdanskista pääsee junalla, joita kulkee vähän väliä. Matka kestää puolesta tunnista vajaaseen tuntiin junan tyypistä riippuen. Rautatieasemalta on noin kilometrin kävely linnalle. Linnan pääsylippu maksaa kymmenisen euroa.

Jos jostain syystä haluaa asustaa Malborkissa, keskustassa rautatieaseman ja linnan välissä on useita majapaikkoja. Hyvän hinta–laatusuhteen tarjoaa esimerkiksi Centrum Malbork.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!