Windsorin linna ja maailman upein nukkekoti

Windsorin linna
Kuninkaallisen vartion sotilaita Windsorin linnassa. Kuva: Moomusician / Shutterstock

Linna vai palatsi? Puolen tunnin junamatkan päässä Lontoosta sijaitseva Windsor Castle on molempia. Windsor rakennettiin alun perin linnaksi, mutta ajan myötä se muuttui kuninkaallisten asuinpalatsiksi. Kunnes se lopulta entisöitiin näyttämään jälleen linnalta.

Kukkulan laella seisova, korkeamuurinen ja jykevätorninen Windsor Castle onkin komea näky ulkoa ja hurmaava sisältä.

Windsor on vanhin Englannin linnoista – kuningas Vilhelm Valloittaja rakennutti paikalle puulinnan jo vuonna 1070. Linnan vanhimmat säilyneet osat ovat vuodelta 1227.

Tuhannella huoneellaan Windsor Castle on myös maailman suurin linna. Erityisen merkittäväksi Windsorin tekee se, että Englannin kuningatar asuu linnassa ison osan ajastaan. Tornissa liehuva lippu merkitsee, että kuningatar on linnassa.

Vahdinvaihto Windsorin linnassa

Vierailu Windsorin linnassa kannattaa ajoittaa niin, että näkee vahdinvaihdon linnan pihalla. Vahdinvaihto on yleensä kello 11 maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Vartijat kulkevat koomisina ilmestyksinä sinne tänne karhunturkkihatut syvällä silmillä. Jalat nousevat korkealle ilmaan ja kengät kopiset äänekkäästi maahan.

Linnan sisätilat

Sisällä on monenlaista kiehtovaa nähtävää. Erikoisimpia huoneita on kuninkaan makuuhuone, jossa kuningas ei tosin nukkunut, vaan huone oli varattu seremoniallisiin heräämisiin.

Komeaan goottilaiseen kappeliin on haudattu useita Englannin kuninkaita.

Windsorin linnan mielenkiintoisin nähtävyys on kuitenkin maailman hienoin nukkekoti.

Maailman hienoin nukkekoti

Queen Mary’s Dolls’ House on kerrassaan hämmästyttävä nukkekoti. Sitä ei suunniteltu lasten leikkimistä varten, vaan lahjaksi kuningas Yrjö V:n vaimolle Marylle, joka keräsi miniatyyreja.

Talon suunnitteli aikansa kuuluisimpiin kuulunut arkkitehti, Edward Lutyens. Talo varustettiin aikansa moderneimmilla mukavuuksilla kuten juoksevalla vedellä ja sähkövaloilla ja se sisustettiin aikansa merkittävimpien käsityöläisten ja taiteilijoiden tekemillä miniatyyrikokoisilla huonekaluilla ja taideteoksilla.

Nukkekodin kirjasto on täytetty Rudyard Kiplingin ja muiden kuuluisien kirjailijoiden varta vasten kirjoittamilla miniatyyriteoksilla.

Pienintäkin yksityiskohtaa myöten kaikki on nukkekodissa aitoa mutta miniatyyrikokoista. Jopa esillä olevan miniatyyrihaulikon voi ladata ja laukaista.

Vierailu Windsorin linnassa

Windsorissa käy helposti päiväretkellä Lontoosta. Junat Windsoriin lähtevät Lontoosta Paddingtonin asemalta. Windsorin asemalta on lyhyt kävely linnalle. Jonottamiselta säästyy, kun ostaa lipun Windsorin linnaan etukäteen netistä.

Linnan vieressä on viehättävä Windsorin pikkukaupunki, jossa kannattaa käydä syömässä ennen paluumatkaa Lontooseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi