Englannin parhaat matkakohteet

Kuninkaallisen vartion sotilaita Windsorin linnassa. Kuva: Moomusician / Shutterstock

Englanti on tavallaan aliarvostettu matkailukohde – moni matkustaa Lontooseen, muttei yhtään sen kauemmaksi. Se on sääli, sillä Englanti on täynnä upeita nähtävyyksiä: ritarilegendoja ja mahtavia linnoja, idyllisiä maalaiskaupunkeja ja ikiaikaisia ihmeitä sivistyksen alkuhämäristä.

Ja kun monet Englannin parhaista matkakohteista on pienellä alueella Etelä-Englannissa, ei nähtävyydeltä toiselle siirtymiseen tuhraannu paljoa aikaa. Jo päiväretkellä Lontoosta voi kokea monta hienoa matkakohdetta, niin Stonehengen kuin Oxfordin yliopistokaupunginkin.

Mutta kannattaa matkustaa lomalle myös Lontoota kauemmaksi: Pohjois-Englannissa rajaa odottavat upeat nähtävyydet: Yorkin linnoitettu kaupunki ja roomalaisten rakennuttama Hadrianuksen muuri.

Suomalaisten uusi unelmien kohde on puolestaan Teemu Pukin kaupunki Norwich!

Englannin parhaat nähtävyydet

Mystinen Stonehenge lintuperspektiivistä nähtynä. Kuva: Shoot My Business / Shutterstock

Ainakin iältään Englannin arvovaltaisin nähtävyys on Stonehenge, joka kiehtoo arvoituksellisuudellaan. Mitä enemmän mahtavan, 5000 vuotta vanhan kivikehän historiaa tutkitaan ja selvitetään, sitä enemmän uusia arvoituksia tulee vastaan.

Leedsin linna on yksi koko Englannin kauneimmista linnoista. Kuva: Julia ST / Shutterstock

Englannissa on upeita linnoja vähän siellä täällä. Suurin ja mahtavin on kuninkaallinen Windsorin linna, jossa käy helposti päiväretkellä Lontoosta. Linnoista kauneimpia on Leeds Castle Kentin kreivikunnassa, lähellä historiallista Canterburyä ja Doverin valkoisia kallioita.

Ritariajan tunnelmiin pääsee tosin paremmin Warwickin linnassa, joka sijaitsee lähellä Shakespearen kotikaupunkia Stratford-Upon-Avonia, ja Alnwickin linnassa, jossa on kuvattu niin robinhoodeja kuin harrypottereitakin.

Hampton Court, Richmond, Lontoo. Kuva: Gordon Bell / Shutterstock

Englannin palatseista mahtavin on Hampton Court: kun Englannin kuninkaalliset halusivat rakentaa oman Versailles’nsa, he rakennuttivat Lontoon laidalla sijaitsevan punatiilisen Hampton Courtin. Vetonaulana on mainio vanhanajan pensaslabyrintti.

Entäpä Englannin kartanot? Kartanoista komeimpia on Downtown Abbey -televisiosarjasta tuttu Highclere Castle.

Seven Sistersin rantakalliot ovat yksi Englannin kauneimmista patikontikohteista.

Mahtava nähtävyys ovat myös Englannin etelärannikon valkoiset liitukivikalliot. Maailman kuuluisimmat rantakalliot löytyvät Doverista, jonka edustalla Englannin kanaali on kapeimmillaan. Vieläkin kauniimpi näky ovat Seven Sistersin kalliot, jotka sijaitsevat vain 30 kilometrin päässä rannoista ja biletyksestä tunnetusta Brightonista.

York on tunnelmallinen linnoitettu kaupunki. Yorkin katedraali on Englannin suurin keskiaikainen kirkko. Kuva: David Ionut / Shutterstock

Englannin viehättävin pikkukaupunki on reilun 11 000 asukkaan Ludlow, jossa on kaikki, mitä mielikuvien englantilaisesta pikkukaupungista voi odottaakin: mustavalkoisia puutaloja ja keskiaikainen rauniolinna.

Ja mikä parasta: Birminghamista 60 kilometriä itään sijaitseva Ludlow on sopivan syrjässä Lontoosta, jottei kaupunki ole aivan täynnä matkailijoita.

Tunnelmallinen kohde on myös Pohjois-Englannissa sijaitseva York, jonka vanhaa kaupunkia ympäröivät liki viisi kilometriä pitkät keskiaikaiset muurit. Yorkin katedraali on englannin suurin keskiaikainen kirkko.

Hadrianuksen muuri kiemurtelee Northumberlandin kansallipuiston halki. Kuva: Dave Head / Shutterstock

Yorkista matkaa voi jatkaa Pohjois-Englannin muille nähtävyyksille: luonnonkauniille Lake District -järvialueelle ja roomalaisten rakentamalle Hadrianuksen muurille, Englannin omalle ”Kiinan muurille”. 117 kilometriä pitkän muurin eteläpuolelle jäi Roomalaisten valloittama Englanti, pohjoispuolelle barbaareina pidettyjen piktien maat.

Englannin parhaiden nähtävyyksien sijainnit näet kätevästi Englannin kartallamme.

Englannin parhaat kohteet kaupunkilomalle

Paras näkymä Thames-joen varrella aukeaa London Eye -maailmanpyörästä (tunnetaan myös nimellä Millenium Wheel). Kuva: Ale Argentieri / Shutterstock

Jos maailmassa on yksi kaupunki yli muiden, se on Lontoo. Lontoo on todellinen maailman pääkaupunki, jonka monikulttuurisuuden rinnalla jopa New York kalpenee. Lontoo on ollut ylivertainen kaupunki jo britti-imperiumin ajoista asti – ja onnistunut säilyttämään asemansa.

Tuskin mikään muu kaupunki maailmassa katsoo yhtä vahvasti historiaan ja tulevaisuuteen. Lontoon museot ovat vertaansa vailla, ja Lontoon arkkitehtuurissa modernit luomukset kohtaavat rohkeasti perinteet.

Lontoolla on maine kalliina kaupunkina, mutta Lontoon hotelleista löytyy kyllä vaihtoehtoja jokaiselle kukkarolle.

Mikään muu Englannin kaupunki ei pääse lähellekään Lontoon vetovoimaa. Suurin syy matkustaa vaikkapa Manchesteriin on jalkapallo. Liverpooliin houkuttelevat matkailijoita jalkapallon ohella Beatles-kohteet kuten yhä toiminnassa oleva Cavern Club sekä yhtyeelle omistetut museot.

Shakespearen, Tolkienin ja Jane Austenin Englanti

shakespeare kaupunki
Klassista englantilaista arkkitehtuuria Shakespearen kotikaupungissa. Kuva: brianac37, Flickr CC

Englannin kuuluisin kirjallisuuskohde on William Shakespearen pittoreski kotikaupunki Stratford-Upon-Avon.

J.R.R. Tolkienin fanien kannattaa käydä oluella kirjailijan kantapubissa Oxfordissa, jonka kauniissa, vanhoissa yliopistorakennuksissa on kuvattu myös Harry Potter -elokuvia. Kirjailijan lapsuudenmaisemia voi ihailla Birminghamissa, Englannin toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Jane Austenin romanttinen maailma löytyy Hampshiren kukkulaisista maisemista. Austen kirjoitti monet romaaneistaan asuessaan Chawton Cottagessa, joka sijaitsee parin kymmenen kilometrin päässä Winchesteristä. Austenin hauta on Winchesterin komeassa, keskiaikaisessa katedraalissa.

Bath – Englannin paras kohde rentoutumiseen

Bathin kaupungin historialliset kylpylärakennukset ovat Rooman valtakunnan ajoilta. Kuva: Christian Mueller / Shutterstock

Milläpäs muullakaan nimellä tunnettaisiin Englannin kuuluisin kylpyläkaupunki kuin nimellä Bath, Kylpy? Kylpylöitä on ollut kaupungissa siitä asti kun antiikin roomalaiset löysivät alueelta kuumat lähteet.

Kylpylöitäänkin paremmin kaupunki tunnetaan upeasta, 1700-luvun Yrjöjen aikakauden arkkitehtuurista. Suurin osa vierailijoista matkustaakin nykyisin Bathiin kylpyjen sijaan nauttimaan kaupungin hienostuneesta ilmapiiristä.

Bathissa on helppo käydä Lontoosta päiväretkellä, mutta historiallinen kylpyläkaupunki on myös mukava paikka jäädä yöksi tai pariksi – Bathin hotelleista saa yleensä ihanan huoneen jo reilulla sadalla eurolla.

Englannin erikoiset nähtävyydet

Juustonpyöritys on hurjempaa miltä se kuulostaa. Loukkaantumiset ovat yleisiä. Kuva: 1000 Words / Shutterstock

Kentissä sijaitseva Diggerland on yksi maailman erikoisimmista huvipuistoista. Diggerlandissä lapset ja aikuiset pääsevät ajamaan kaivinkoneita, traktoreita ja muita tosimiesten vempeleitä.

Gloucesterchiren Brockworthissa kisaillaan puolestaan toukokuun viimeisenä maanantaina yhdessä maailman kummallisimmista urheilulajeista. Cheese-Rolling-kilpailussa osallistujat tavoittelevat pyöreää Gloucesterin juustoa, joka vierii alas äkkijyrkkää mäkeä jopa sadan kilometrin tuntivauhdilla.

Autonvuokraus Englannissa

Englannissa on varsin hyvät julkiset liikenneyhteydet, mutta parhaiten Englannista nauttii auton vuokraamalla, jos vasemmanpuoleinen liikenne ei huoleta. Jos jännittää, niin tässä vinkki: vuokraa automaattivaihteinen auto, niin voit keskittyä väärällä puolella olevan vaihdekepin sijaan liikenteeseen.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Jalkapallomatkat Englantiin

Kukapa ei haluaisi kokea tunnelmaa paikan päällä Valioliigan jalkapallo-ottelussa? Liput saat kätevimmin ostamalla valmiin matkapaketin, joka sisältää lennot, majoituksen ja liput suosikkijoukkueen otteluihin.

Englannin jalkapallokohteista klassikkoja ovat tietenkin Lontoo, Manchester ja Liverpool. Suomalaisten uudeksi suosikiksi on noussut myös Teemu Pukin villitsemä Norwich.

Matkapaketteja Valioliigan otteluihin myy ainakin Apollomatkat. Varaaminen on helppoa: valitse ensin suosikkijoukkueesi ottelu, johon haluat mennä, minkä jälkeen valitset itsellesi mieluisen hotellin ja sopivat lennot. Mutta varoituksen sana: Valioliigan otteluiden liput ovat kalliita ja maksavat yleensä useita satoja euroja!

Matka Englantiin

Englantiin lentää usein edullisesti, mutta etenkin Lontoossa ongelma on usein kohtuuhintaisen majoituksen löytäminen. Englannin hotelleista kannattaa etsiä tarjouksia hotellinvarauspalveluista, joista voi löytää huoneen yllättävänkin edullisesti.

Katso parhaat lentotarjoukset Englantiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!