Brighton – trendikäs rantakaupunki Englannissa

Palace Pier on valtava laituri, jonka päällä on ajan patinoima huvipuisto vuoristoratoineen päivineen. Kuva: Ville Palonen

Tunnin junamatkan päässä Lontoosta sijaitseva Brighton on rantalomakohde brittiläiseen tyyliin: uimista ja rannalla makailua tärkeämmässä osassa on kaikenlainen oheistoiminta kuten syöminen, juominen ja yleinen hauskanpito.

Kesäisin 300 000 asukkaan Brighton voi tuntua kokoistaan suuremmalta – kaupungissa kun käy vuosittain yli kahdeksan miljoonaa matkailijaa. Mutta menoa riittää myös muina vuodenaikoina, kiitos Brightonin yliopistojen.

Aina Englannin sää ei houkuttele loikoilemaan rannalla, mutta onneksi Brightonissa on myös kiinnostavia nähtävyyksiä, erinomaisia ravintoloita ja suorastaan legendaarinen yöelämä. Kaiken lisäksi paikalliset ihmiset ovat todella mukavia!

Seven Sisters -kallioita voi ihailla alapuolelta turvallisesti laskuveden aikaan. Kuva: Ville Palonen

Eikä pidä unohtaa Brightonin lähistön nähtävyyksiä: Seven Sistersin upeilla, lumenvalkeilla rantakallioilla on helppo käydä Brightonista käsin päiväretkellä.

Brightonin nähtävyydet

Royal Pavilion on yli 200 vuotta vanha entinen kuninkaallinen asuinrakennus, joka henkii Englannin siirtomaa-aikojen tunnelmaa. Kuva: Ville Palonen

Brightonin erikoisin rakennus on vuonna 1811 valmistunut Royal Pavilion. Entinen kuninkaallinen asuinrakennus mukailee intialaista mogulien rakennustyyliä ja henkii Britti-imperiumin siirtomaa-aikojen eksoottista tunnelmaa. Royal Pavilion toimii nykyään museona, joka on auki päivittäin. Sisäänpääsy maksaa noin 15 euroa.

Brightonin kilometrien pituinen ranta – joka ei ole hienoa hiekkaa, vaan aaltojen pyöristämiä pikkukiviä – on nähtävyys itsessään: vaikka keli olisi kurja, teräsvaarit käyvät pulahtamassa mereen joka aamu. Kesäiltaisin rannalla järjestetään elokuvanäytöksiä – ja tietysti biletetään ankarasti.

Kesäisin Brightonin rannalla järjestetään elokuvanäytöksiä. Kuva: Ville Palonen

Brightonin rannan keskipiste on vuonna 1899 avattu, puolisen kilometriä pitkä Palace Pier -laituri. Käytännössä koko laituri on huvipuistoa, josta löytyy niin meluisia pelisaleja kuin baareja ja pikakioskejakin. Laiturin päässä on jopa vuoristorata! Illan pimetessä ja kymmenien tuhansien lamppujen syttyessä Palace Pier on komea näky.

Vuonna 1866 rakennettu West Pier oli Brightonin kuuluisin maamerkki, kunnes se tuhoutui tulipalossa vuonna 2003. Kuva: Ville Palonen

Rantaa kulkiessa ei voi olla huomaamatta aaltojen keskellä törröttävää ruostunutta metallirakennelmaa. Se on West Pier, vuonna 1866 rakennetun Brightonin ensimmäisen huvittelulaiturin luuranko. Länsilaituri tuhoutui tulipalossa  vuonna 2003.

West Pierin vieressä kohoaa kohti korkeuksia Brightonin uusin nähtävyys, vuonna 2016 avattu 162 metriä korkea näkötorni British Airways i360. Ylös noustaan UFOn muotoisen lasikupolin kyydissä, ja hyvällä säällä maisema on huikea. ”Lento” kestää 25 minuuttia ja maksaa 15-20 euroa. Lisähintaan yläilmoissa voi nauttia lasillisen brittiläistä kuohujuomaa.

Brightonin must-see -nähtävyyksiä ovat myös trendikkäät ja boheemit kaupunginosat The Lanes ja North Laine, joista kerrotaan tarkemmin seuraavassa kappaleessa.

Voit varata kätevästi netistä Brightonin retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Brightonin kaupunginosat

North Laine on Brightonin boheemi kaupunginosa, josta löytyy ravintoloita, baareja ja lukematon määrä erilaisia pikkupuoteja. Kuva: Ville Palonen

Brightonin keskusta on kompaktin kokoinen, ja kävellen on helppo liikkua – takseilla ei tarvitse ajella. Brightonin kiinnostavimpia kaupunginosia ovat rannan tuntumassa sijaitseva Kemptown sekä vierekkäin olevat The Lanes ja North Laine.

Brightonin kuuluisin kaupunginosa on historiallinen The Lanes, joka saa nimensä kapeista kauppakujista. Labyrinttimaisten kujien varrella on design- ja korukauppoja, kahviloita ja tasokkaita ravintoloita.

Brightonissa on värikästä katutaidetta. Kuva: Ville Palonen

Boheemimpi kaupunginosa on The Lanesin vieressä oleva North Laine. Tarjolla on levykauppoja, vintage-puoteja, baareja ja trendikkäitä pikkuravintoloita. Ja tietysti katutaidetta: North Lainen seiniltä löytyvät Brightonin näyttävimmät muraalit ja graffitit.

Kemp Town on seksuaalivähemmistöjen suosima kaupungiosa. Kuva: Ville Palonen

Kemptown on Brightonin gay-kaupunginosa, minkä huomaa sekä klubien että joidenkin hotellien tarjonnasta. Kemptownissa on myös suositeltavia ruokapaikkoja, kuten vegaanipitsoja napolilaiseen tapaan valmistava Purezza.

Brightonin hotellit ja majoitus

Brightonista löytyy majoitusta joka kukkarolle. Kaupungin komein hotelli on vuonna 1864 valmistunut The Grand Brighton. Edullisesti Brighton Pieriä vastapäätä pääsee puolestaan asumaan Amsterdam Hotelissa.

Katso tarjoukset Brightonin hotelleihin.

Matka Brightoniin

Brightonia lähin lentokenttä on Gatwick, joka on Lontoon ja Brightonin puolivälissä. Gatwickin lentoasemalta pääsee junalla suoraan Brightoniin. Junamatka kestää vain puolisen tuntia ja maksaa alle 15 euroa.

Katso parhaat lentotarjoukset Englantiin.

Junamatka London Victoria -asemalta Brightoniin kestää tunnin.

Lue lisää: Englannin parhaat matkakohteet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi