Lontoo – opas maailman parhaaseen kaupunkiin

Tower Bridge, Lontoo. Kuva: R. Classen / Shutterstock

Lontoo on maailman paras kaupunki. Kova väite mutta helppo perustella. Lontoo on todellinen maailman pääkaupunki, jonka monikulttuurisuuden rinnalla jopa New York kalpenee.

Erityistä Lontoossa on sekin, kuinka pitkään se on säilyttänyt asemansa. Lontoo on ollut ylivertainen kaupunki jo britti-imperiumin ajoista asti – eikä Lontoon loisto ole himmennyt.

Lontoossa parasta on kaupungin kerroksellisuus, kuinka vanha ja futuristinen kohtaavat sulassa sovussa. Arkkitehtuurin historiallisten kerrostumien rinnakkaiselo saa Lontoon Cityn näyttämään todelliselta tulevaisuuden kaupungilta, eräänlaiselta viktoriaaniselta steampunk -kuvastolta.

Lontoo elää monikulttuurisuudesta. Kaupungin vauraus ja draivi tulee sen kansainvälisyydestä. Eivät britit saa Lontoota sykkimään, eivät he ole tehneet sitä pitkään aikaan. Britit ovat relikki. Lontoo on maahanmuuttajien kaupunki.

Nyky-Lontoota määrittävät niin kaupunkiin muuttaneet ja sen luksusalueet vallanneet venäläiset ja arabimiljonäärit, ympäri maailmaa Lontooseen saapuneet pörssimeklarit kuin pakistanilaiset ja bangladeshilaiset ravintoloitsijatkin.

Brittiaksentilla puhuttua englantia kuulee enää vähän. Aikoinaan britit menivät maailmalle, nyt maailma on tullut heidän luokseen.

Lontoo – näkemistä ja tekemistä

Paras näkymä Thames-joen varrella aukeaa London Eye -maailmanpyörästä (tunnetaan myös nimellä Millenium Wheel). Kuva: Ale Argentieri / Shutterstock

Lontoo on täynnä maailmanluokan elämyksiä – melkein ähkyksi asti. Itse asiassa melkein kaikki Lontoon nähtävyydet kuuluvat lajissaan maailman hienoimpiin.

Englannin tärkein kirkko, Westminster Abbey, on yksi niistä maailman huikeimmista kirkoista, jotka jokaisen olisi nähtävä kerran elämässä. West Minster Abbey on Ison-Britannian oma Pantheon ja kadonneen imperiumin keskipiste.

Westminster Abbeyn vieressä, aitiopaikalla Thames-joen varrella on tietenkin komea Parlamenttitalo, jonka torni Big Ben kannattelee maailman kuuluisinta kelloa.

Parlamenttitalolta Thames jokea alavirtaan Thames-joen näkymiä hallitseva linna Tower of London on pohjimmiltaan kuin jättimäinen kassakaappi. Linnan tehtävänä on suojella Ison-Britannian kruununkalleuksia, jotka kuuluvat maailman upeimpiin aarteisiin.

Linnan vieressä joen ylittää Tower Bridge, yksi maailman näyttävimmistä silloista.

Oma ihmeensä ovat Lontoon museot. Niissä kokee brittien imperiumin ajan loiston ja nähdä korvaamattoman arvokkaita aarteita maailman joka kolkalta. Ja kaiken lisäksi suurin osa museoista on ilmaisia!

Lue lisää Lontoon nähtävyyksistä.

Lontoon teatterit ja musikaalit

Lontoon teatterimaailma on vilkas ja kiehtova. Teatterista on myös helppo nauttia, sillä esitykset ovat maailman kielellä, englanniksi.

Ja vaikkei olisikaan vannoutunut teatterissa kävijä, kannattaa silti suunnata West Endin teattereihin nauttimaan maailman luokan musikaaleista. Kokemus on taatusti unohtumaton.

Erikoisuudessaan kiehtovan teatterielämyksen tarjoaa The Globe -teatteri, joka on rakennettu mahdollisimman autenttisesti muistuttamaan Shakespearin aikaisia teattereita. Ei liene vaikea arvata, kenen teatterihistorian suuruuden näytelmistä ohjelmisto koostuu.

Oopperan ystäviä palvelee Covent Gardenin ooppera, yksi maailman parhaista.

Lontoon ravintolat

Lontoosta löytyvät kaikki maailman keittiöt ja ruokatrendit. Mutta mikä olisi erityisen lontoolaista syötävää? Tietenkin fish and chips. Ja intialaiset curryt.

Kello viiden tee on brittiläinen instituutio ja sellaisen nauttiminen lontoolaisessa huippuhotellissa on unohtumaton elämys.

Lontoon historialliset pubit

Lontoon historialliset pubit ovat osa Lontoon lumoa. Harvassa kaupungissa on säilynyt vanhassa asussaan yhtä monta juottolaa vuosisatojen takaa. Vanhoista pubeista legendaarisin on Ye Olde Cheshire Cheese, yksi maailman historiallisimmista baareista.

Lontoon hotellit

Lontoossa riittää legendaarisia hotelleja. Kaupungin vanhimpia yhä toimivia hotelleja on vuonna 1837 avattu Brown’s Hotel, joka oli viktoriaanisen ajan kirjailijoiden suosiossa. Täällä ovat asunneet ja viettänneet aikaa niin Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, Bram Stoker kuin Robert Louis Stevensonkin. Hotellista käsin soitettiin myös Euroopan ensimmäinen puhelinsoitto – puhelin on nähtävillä hotellissa.

Aikansa seurapiirien superjulkkis Oscar Wilde viihtyi vieläkin paremmin Langham Hotelissa, joka kuului myös Sibeliuksen suosikkeihin. Vuonna 1865 avattu hotelli oli Lontoon suurin ja modernein: hotellissa olivat koko Englannin ensimmäiset hydrauliset hissit.

Hotellia vastapäätä Langham Placen aukiolla on muuten BBC:n hieno, art deco -tyylinen pääkonttori.

Wilden kohtaloksi koitui kuitenkin Savoy Hotel, jossa harrastamastaan poikarakkaudesta hänet tuomittiin vankeuteen.

Lontoon hotellit tapaavat olla kalliita. Kohtuuhintaista majoitusta etsii kätevimmin hotellinvarauspalveluiden kautta. Näet yhdellä silmäyksellä hotellitarjoukset matkustuspäivillesi!

Lennot Lontooseen

Englantiin lentävät Suomesta mm. Finnair ja British Airways. Päivittäin on useita lentoja. Matka kestää noin kolme tuntia.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Lontooseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi