Seven Sisters – Englannin upeimmat rantakalliot

Seven Sistersin rantakalliot ovat yksi Englannin kauneimmista patikontikohteista.

Seven Sistersin valkeat rantakalliot sijaitsevat Englannin etelärannikolla 30 kilometrin päässä Brightonista. Doverin rannikolla kohoavat kalliot ovat kuuluisammat, mutta Seven Sisters on komeampi ja kauniimpi, sillä liitukivikalliot on säilytetty luonnontilassa. Seven Sisters onkin saanut näytellä Doverin kallioiden roolia useissa elokuvissa, joista kuuluisin lienee Kevin Costnerin tähdittämä Robin Hood – varkaiden ruhtinas (1991).

Seven Sisters on kauniillakin säällä tuulinen paikka.

Nimensä Seven Sisters on saanut kallioiden kumpuilevasta muodosta. Rannikkoa reunustaa vaalea kalliojyrkänne, josta kohoaa seitsemän toisistaan erottuvaa kukkulaa. Niistä korkeimmalle kurkottaa Beachy Head (162 metriä), joka on koko Britannian korkein liitukivikallio. Meren ja taivaan sininen yhdistyy kauniisti nummien vehreyteen ja kallioiden valkoisuuteen, mutta kauneudella on myös surullinen kääntöpuolensa: Beachy Headin sanotaan olevan yksi maailman suosituimmista itsemurhapaikoista.

Seven Sisters – kokemuksia

Cuckmere Havenissa mutkitteleva joki laskee mereen. Kävelymatka parkkipaikalta merenrantaan on noin 1,5 kilometriä. Kuva: Ville Palonen

Seven Sisters sopii mainiosti muutaman tunnin retkikohteeksi Brightonista. Suosituin paikka nähdä kalliot on Cuckmere, jonne on Brightonista matkaa noin 30 kilometriä (45 minuuttia).

Cuckmere Havenissa mutkitteleva joki laskee mereen. Suistoalueen molemmilla puolilla on suosittuja näköalapaikkoja. Joen länsipuolella kalliot näkee parhaiten ajamalla South Hill Barnin parkkipaikalle, josta on lyhyt kävelymatka rantaan.

Seven Sisters -kallioita voi ihailla alapuolelta turvallisesti laskuveden aikaan. Kuva: Ville Palonen

Vaikuttavampi tapa kokea Seven Sisters on joen itäpuolella, jossa pääsee näkemään kalliot sekä niiden juurelta että kiipeämään ylös jyrkänteen reunalle. Asfalttitien varresta Exceatista löytyy Visitor Centre sekä suurehko parkkipaikka, jossa pysäköintilipun voi ostaa automaatista.

Hyvin merkitty, leveä ja tasainen Beach Trail -polku alkaa parkkipaikan reunalta ja seurailee Cuckmere-jokea. Kävelymatka merenrannassa odottaville kallioille on runsaat 1,5 kilometriä ja kestää alle puoli tuntia. Polun varrella näkee niityillä laiduntavia lampaita sekä jokea pitkin melovia SUP-lautailijoita.

Merenranta on aaltojen muovaamaa pyöreää pikkukiveä, jota pitkin pitää tarpoa vielä muutama sata metriä kallioiden juurelle. Laskuveden aikaan näkee, että meren pohja on samaa valkeaa liitukivikalliota joka vieressä kohoaa kohti taivasta.

Seven Sisters -kallioiden päällä on syytä olla varavainen, sillä tuulenpuuskat voivat olla rajuja. Kuva: Ville Palonen

Kun häikäisevän valkeita kallioita on ihailtu niska kenossa alapuolelta, on aika kiivetä jyrkänteen päälle. Se onnistuu yllättävän helposti kallion ja joen välissä olevaa rinnettä pitkin. Ylhäällä jyrkänteen reunalla pitää olla varovainen, sillä ympärillä avautuva maisema on puuton ja usein todella tuulinen. Kauniillakin säällä mukaan kannattaa ottaa takki. Jos syöt eväitä, pidä huoli ettei tuuli vie roskia mennessään!

Seven Sistersin vaellusreitit

Seven Sistersin alueella voi reippailla kokonaisen päivän patikoimalla rannikkoa pitkin kukkulalta toiselle. Hyväkuntoinen voi kävellä koko 22 kilometrin matkan Eastbournesta Seafordiin. Vaellukselle kannattaa varata aikaa viidestä seitsemään tuntiin.

Tiger Inn -majatalo on erinomaisen perinteinen ruokapaikka, josta löytyy myös majoitusta. Kuva: Ville Palonen

Suositumpi (ja lyhyempi) patikointireitti on Cuckmeren ja Birling Gapin välinen kaistale, jossa matkaa kertyy kuusi kilometriä. Birling Gapista voi kävellä tietä pitkin vielä pari kilometriä East Deanin kylään, jossa odottaa perinteinen – ja syystäkin todella suosittu – Tiger Inn -majatalo.

Majatalon pubissa kannattaa nauttia kylmä olut ja mehevä fish & chips -annos. Tiger Innissä voi myös yöpyä – paikka on erinomainen valinta, jos on liikkeellä julkisilla kulkuvälineillä ja haluaa patikoida Seven Sistersin kallioilla useamman tunnin.

Matka Seven Sisters Country Parkiin

Seven Sisters Country Park sijaitsee Seafordin ja Eastbournen välissä. Molempiin pikkukaupunkeihin pääsee bussilla Brightonista, mutta helpointa on ajaa paikalle omalla vuokra-autolla. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Lue lisää:

Brighton – trendikäs rantakaupunki Englannissa

Englannin parhaat matkakohteet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi