Westminster Abbey – Britti-imperiumin keskipiste

Westminster Abbey Lontoo
Jos aiot käydä Lontoossa yhdessä kirkosa, käy Westminster Abbeyssä.

Westminster Abbey, Lontoon tärkein kirkko, on loputtoman kiehtova paikka kaikille Ison-Britannian historiasta vähänkään kiinnostuneille.

Tämä on entisen maailmanvallan henkinen keskipiste, kansakunnan merkkimiesten pantheon, täynnä Britannian merkkihenkilöiden komeita hautoja.

Englannin rakastaman sotasankarin, amiraali Horatio Nelsonin kerrotaankin huutaneen Kap St. Vincentin taistelussa: ”Voitto taikka Westminster Abbey!”

(Nelson tosin haudattiin lopulta St. Paulin katedraaliin.)

Westminster Abbeyn hautamonumentit

Henrik VII:n hautakappelin katto on huikea keskiaikainen taideteos.

Westminster Abbey on kuin läpileikkaus tämän pienen saaren historiasta, saaren, joka oli hyvän aikaa maailman kaikkien aikojen laajimman imperiumin keskipiste.

Kuninkaiden lisäksi Westminster Abbeyhyn on haudattu sotapäällikköjä, taiteilijoita ja tiedemiehiä kuten Viidakkokirjan isä Rudyard Kipling ja Isaac Newton, joka sai omenasta päähänsä.

Uudemmista merkkihenkilöistä Westminster Abbeyhyn on haudattu maaliskuussa 2018 kuollut Stephen Hawking.

Kirkkoa voisi myös hyvin pitää kaikkien maailmanmatkaajien pyhiinvaelluskohteena, onhan tänne haudattu itse Herra Livingstone (otaksun). Hänen sydämensä tosin haudattiin Afrikkaan.

Kuninkaiden haudat sijaitsevat kirkon pyhimmässä osassa eli alttaritilaa ympäröivässä kuorikäytävässä. 1700-luvun alun jälkeen kuninkaalliset on tosin haudattu Windsorin linnaan.

Kuninkaiden haudoista erityisen hieno on Henrik VII:n kappeli, jonka koristeellista kattoa pidetään myöhäisgotiikan taidokkaimpana ja monimutkaisimpana mestariteoksena.

Westminster Abbeyta rakennettiin liki 300 vuotta

Westminster Abbey on vanha. Sen ensimmäinen versio rakennettiin romaaniseen tyyliin tuhatluvulla. Nykyistä goottilaistyylistä kirkkoa alettiin rakentaa 1247 ja valmista tuli vasta vuonna 1517.

Senkin jälkeen kirkkoa on muokattu: komeat tornit rakennettiin vuosien 1722 ja 1745 välillä.

Ison-Britannian valtaistuin

Hautajaisten lisäksi kirkossa on juhlitaan myös kuninkaallisten kruunajaisia.

Komeasta goottilaistyylisestä kirkosta poistuessa näkee yhden sen tärkeimmistä aarteista: valtaistuimen, jota käytetty kaikissa Ison-Britannian kruunajaisissa vuodesta 1308 lähtien (lukuun ottamatta Edvard V:tä ja Edvard VII:tä, joita ei koskaan virallisesti kruunattukaan).

Leijonankäpälillä koristeltu puuvaltaistuin on ulkonäöltään yksinkertainen, mutta symboliarvoltaan huikean hieno: voiko mahtavampaa jatkuvuuden symbolia ollakaan?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!