Oxford – Tolkienin ja Harry Potterin kaupunki

Oxford nähtävyydet
Bodleian Library on Oxfordin ikonisimpia rakennuksia. Kirjaston sisätiloissa kuvattiin Harry Potter -elokuvin kirjastokohtauksia.

Oxford on kirjaimellisesti fantastinen matkakohde – Oxfordin vierailulla voi seurata niin fantasiahahmo Harry Potterin kuin fantasiakirjailija J.R.R. Tolkienin jalanjälkiä.

Oxfordissa käy helposti päivävierailulla Lontoosta, mutta kannattaa jäädä yöksi, jotta voi rauhassa istuskella kaupungin historiallisissa kapakoissa ja vierailla myös Oxfordin edustalla Blenheimin palatsin puutarhalabyrintissa, maailman suurimmassa laatuaan.

Oxfordin yliopisto

oxford englanti
All Souls Collegen rakennus on Oxfordin komeimpia. Kuva: Tejvan Pettinger, Flickr CC

Oxford on maailman kuuluisimpia yliopistokaupunkeja. Oxfordin yliopiston tarkkaa perustamisvuotta ei tiedetä, mutta varhaisimmat maininnat opetustoiminnasta ovat vuodelta 1096, mikä tekee siitä englanninkielisen maailman vanhimman yliopiston. Oxfordin vanhat rakennukset henkivätkin historiaa ja tiedon ylevyyttä lähes sydäntä riipaisevasti.

Yli 69 Nobelin-palkinnon saajaa on opiskellut tai opettanut Oxfordissa.

Oxfordin yliopisto tunnetaan etenkin kirjailijoistaan: J.R.R. Tolkien ja Lewis Carroll ovat molemmat Oxfordin miehiä.

Tolkienin kantapubi

Oxford
Oxfodin näkymiä.

Tolkienin ja Lewis Carrollin jalanjälkiä kannattaa seurata yliopiston alueella sijaitsevaan tunnelmalliseen The Eagle and Child -pubiin (49 St. Giles), yhteen maailman legendaarisimmista kirjailijakapakoista.

Vuonna 1650 perustettu The Eagle and Child oli fantasiakirjailijoiden J. R. R. Tolkienin ja C. S. Lewisin kantakapakka vuosikymmenien ajan. Molemmat kuuluivat Inklings-nimiseen kirjailijaseuraan, joka kokoontui tiistaisin pubin takahuoneessa 1930-luvulta alkaen.

Vuonna 1950 C. S. Lewis jakoi Rabbit Roomissa luettavaksi ensimmäisen Narnia-romaaninsa, Velhoja ja leijona, käsikirjoituksen. Tolkienin mielestä käsikirjoitus oli huono. Tosin Kalevalan ystävänä tunnettu Tolkien ei pitänyt juuri mistään keskiajan jälkeen kirjoitetusta.

Oxfordin historialliset pubit

Kun The Eagle and Childin takahuone muutettiin vuonna 1962 yleiseksi tilaksi, siirtyivät kirjailijat istumaan vastapäätä sijaitsevaan Lamb & Flag -pubiin. Nykyisellä paikallaan St. Gilesin varrella jo vuodesta 1613 sijainnut pubi tunnetaan myös televisiosarjasta Komisario Morse.

Oxfordista löytyy monta muutakin vanhaa ja tunnelmallista pubia, kuten vuonna 1242 avattu Bear Inn (6 Alfred St.), jonka seiniä koristavat opiskelijoiden kahtia leikatut kravatit. Opiskelijat vaihtoivat kravattejaan oluttuoppiin.

Harry Potter Oxfordissa

Oxford Harry Potter
Christ Church Collegen komea ruokasali toimi innoituksena Hogwartsin ruokasalille Harry Potter -elokuvissa.

Oxfordin komeat, vanhat yliopistorakennukset toimivat innoituksena Harry Potter -elokuvasarjan lavastuksille. Osa kohtauksista on myös kuvattu Oxfordissa.

Christ Church Collegen komea ruokasali toimi innoituksena Hogwartsin ruokasalille, joka lavastettiin Lontoon lähellä sijaitseville Warner Brosin studioille. Saliin johtava portaikko esiintyi itse elokuvissakin. Bodleian Libraryssa kuvattiin puolestaan Hogwartsin kirjastokohtauksia.

Kätevimmin Harry Potter -paikkoja kiertää osallistumalla Oxfordin Harry Potter -kierroksille. Osa kierroksista lähtee suoraan Lontoosta, osa Oxfordista.

Oxfordin museot

Oxford nähtävyydet
Oxfordin luonnonhistoriallisen museon kokoelmat inspiroivat Lewis Carrollia hänen kirjoitaessaan Liisan seikkailuista ihmemaassa.

Oxfordissa on useitakin merkittäviä museoita. Mielenkiintoisin on Oxfordin Luonnonhistoriallinen museo, jonka kokoelmat inspiroivat Liisa ihmemaassa -tarinan kirjoittajaa Lewis Carrollia. Museossa voi ihailla niin dodolintua kuin dinosaruksiakin.

Kannattaa käydä myös museon pihamaalla, jonne on rekonstruoitu hauskasti dinosauruksen jalanjäljet.

Blenheimin palatsi ja maailman suurin pensaslabyrintti

Oxfordin alueen nähtävyyksiin kuuluu myös Winston Churchillin lapsuudenkoti, massiivinen Blenheimin palatsi. Sisälle palatsiin ei pääse, mutta puutarhat ovat avoinna yleisölle ja niissä pääsee tutustumaan maailman suurimpaan puutarhalabyrinttiin.

Matka Oxfordiin

Oxfordiin on suora bussiyhteys sekä Lontoon Heathrow’n (1,5 tuntia) että Gatwickin lentokentiltä (2 tuntia).

Katso lentotarjoukset Lontooseen.

Junat Oxfordiin lähtevät Lontoon Paddingtonin asemalta puolen tunnin välein. Matka kestää tunnin verran.

Katso tarjoukset Oxfordin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi