Stonehenge – näin koet arvoitukselliset kivipaadet

Mystinen Stonehenge lintuperspektiivistä nähtynä. Stonhenge muodosti aikoinaan täydellisen kehän, mutta vain osa alkuperäisistä kivistä on jäljellä ja pystyssä. Kuva: Shoot My Business / Shutterstock

Stonehenge kiehtoo arvoituksellisuudellaan. Tuskin mitään muuta maailman esihistoriallista nähtävyyttä on tutkittu yhtä paljon – ja mitä enemmän Stonehengestä opitaan, sitä enemmän uusia kysymyksiä se herättää. Stonehengen kivien asettelun on todistettu muun muassa voimistavan ääniä. Mutta miksi?

Miksi kivikehä rakennettiin juuri näille sijoille? Mikä voima sai muinaiset ihmiset kokoontumaan yhteen ja näkemään valtavasti vaivaa kivien raahaamiseen ja muotoilemiseen alkeellisilla kivityökaluilla?

Stonehenge ei suotta ole Englannin suosituimpia nähtävyyksiä.

Miksi Stonehenge rakennettiin?

Stonehengen mahtavan kivikehän rakentaminen aloitettiin 5000 vuotta sitten, ja se oli käytössä puolentoista tuhannen vuoden ajan. Se on käsittämättömän pitkä aika.

Kivikehiä on Englannissa ja maailmalla toki muuallakin, mutta poikkeuksellisen Stonehengestä tekee se, että mahtavat paadet on aseteltu myös toisensa päälle vaakatasoon ja osa kivistä on tuotu poikkeuksellisen kaukaa.

Kivikehän tarkoitusta ja alkuperää tiedemiehet eivät ole vieläkään osanneet vedenpitävästi selvittää. Stonehengeä on pidetty niin temppelinä, kalenterina kuin hautapaikkanakin. Ehkä se on ollut niitä kaikkia – 1500 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua monenlaista.

Juuri arvoituksellisuus tekee Stonehengestä niin mieltä kutkuttavan paikan. Mitäpä muuta ihmisen elämä onkaan kuin suuri arvoitus?

Stoneghengen rakentajat etsivät kaiketi vastausta samaan kysymykseen kuin nykypäivän ihmiset: Miksi olemme täällä? Mikä on elämämme tarkoitus?

Löysivätkö rakentajat kivikehästään vastauksen? Ainakin he onnistuivat luomaan jotain elämää suurempaa, jättämään itsestään jäljen, joka koskettaa nykypäivänkin ihmistä.

Stonehenge – vinkit vierailuun

Stonehenge on komeimmillaan auringon laskiessa.

Stonehengeä käy vuosittain ihmettelemässä yli miljoona matkailijaa, mikä on johtanut siihen, että kiviä pääsee nykyisin ihailemaan vain hyvän matkan päästä. Poikkeus on kesäpäivän seisaus, jolloin vierailijat päästetään kivikehän sisään – ja silloin Stonehengellä onkin aikamoinen uusdruidien kokoontuminen.

Stonehengellä vierailu alkaa uudelta, erinomaisesti toteutetulta vierailukeskukselta, johon tutustumiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Vierailukeskus toimii loistavana johdatuksena Stonehengen arvoitukseen ja saa arvostamaan niitä valtavia ponnistuksia, joita kivikehän rakentamiseen on nähty.

Stonehengen vierailukeskukselta on kuljetus 2,5 kilometrin päässä sijaitsevalle varsinaiselle kivikehälle. Kyydistä kannattaa jäädä puolimatkassa pienen metsikön luona ja kävellä loppumatka. Näin pääsee kävelemään nummen yli kohti kivikehiä kuin muinaisaikojen pyhiinvaeltaja. Ensin kivikehä näyttää pieneltä, mutta kasvaa silmissä yhä mahtavammaksi.

Stonehenge on avoinna päivittäin 9.30–19. Poikkeuksen tekevät kesä-elokuu (9–20) ja lokakuun puolivälistä marraskuun loppuun 9.30–17. Viimeinen sisäänpääsy on kaksi tuntia ennen sulkemisaikaa.

Helpoin ja suosituin tapa tutustua Stonehengeen ovat Lontoosta järjestettävät valmiit retket.

Omatoimisesti perille pääsee Salisburyn kautta, mistä lisää alla.

Aveburyn kivikehä

Aveburyn kivikehään voi tutustua omassa rauhassa.

Vain 30 kilometrin päässä Stonehengestä sijaitsee toinenkin muinainen kivikehä. Aveburyn kivikehä on maailman suurin. Pystyssä on edelleen 27 kiveä. Silti Aveburyssä käy vuosittain vain 60 000 vierailijaa.

Toisin kuin Stonehengeä, saa Aveburya ihailla rauhassa – ja kiviä jopa koskettaa. Kokeile, saatko kivistä muinaisaikojen maagista voimaa.

Salisburyn katedraali – matkalla Stonehengeen

Salisburyn katedraali.

Stonehengen visiitillä kannattaa poiketa myös Salisburyssa, jonka katedraalin torni on Englannin korkein (123 metriä). Kirjailija Ken Follet onkin kertonut taivaita tähyävän katedraalin toimineen Taivaan pilarit -romaaninsa esikuvana.

1200-luvulla rakennetussa katedraalissa on nähtävänä Englannin parhaiten säilynyt Magna Carta -dokumentti vuodelta 1215 (maailman ensimmäinen lakiteksti, jolla rajoitettiin kuninkaan valtaa) sekä maailman vanhin yhä toimiva kello vuodelta 1386.

Hyvä idea Stonehengeen tutustumiseen on viettää yksi yö Salisburyssa, jonka hotellit ovat toinen toistaan viehättävämpiä ja vieläpä varsin edullisia.

Muista käydä myös Salisburyn vanhimmassa pubissa, Haunch of Venisonissa. Vuonna 1320 rakennetussa talossa toimiva ikiaikainen pubi on ihastuttavan tunnelmallinen, vaikka ravintolasalia koristanut muumioitunut käsi varastettiinkin vuonna 2010. Käden sanotaan kuuluneen korttihuijarille, jolta amputoitiin käsi rangaistuksena. Nykyisin esillä oleva käsi on replika.

Salisburyyn on Lontoosta Waterloon asemalta puolentoista tunnin junamatka. Salisburysta kulkee busseja Stonehengen vierailukeskukselle. Salisburysta voi myös vuokrata auton, jolloin on helppo tutustua myös Aveburyn kivikehään.

Katso tarjoukset Salisburyn hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!