Kent – Canterbury, Leedsin linna ja Doverin rantakalliot

Maailman kuuluisimmat rantakalliot löytyvät Englannin kaakkoisreunalta Doverista.

Englannin kaakkoiskärjessä sijaitseva Kentin kreivikunta on täynnä historiaa ja luonnon jylhyyttä. Kentissä sijaitsevat Doverin valkoiset kalliot, Canterburyn historiallinen kaupunki ja Leeds Castle, yksi Englannin kauneimmista linnoista.

Kentin nähtävyyksiin ehtii tutustua Lontoosta käsin päiväretkellä. Jos haluaa viettää nähtävyyksillä kaikessa rauhassa aikaa, kannattaa tukikohdaksi ottaa viehättävä Canterbury.

Canterbury – katedraalin ja tarinoiden kaupunki

Canterburyn katedraali on Englannin pääkirkko.

Canterburyn katedraali on Unescon maailmanperintökohde ja Englannin tärkeimpiä kirkkoja: täältä käsin johdetaan Englannin anglikaanista kirkkoa. Komea tuomiokirkko on koristeltu 1100- ja 1200-luvun lasimaalauksin.

Keskiajalla Canterburyn katedraali oli tärkeä pyhiinvaelluspaikka. Pyhiinvaeltajien tarinoista kertoo 1300-luvulla kirjoitettu runoelmateos Canterburyn tarinat, jota pidetään parhaiten säilyneenä keskiaikaisen maailman kuvauksena.

Old Weaver’s House -ravintolassa syödään perinteistä brittiläistä ruokaa perinteisessä miljöössä. Canterburyssa on säilyny paljon vanhaa tunnelmaa.

Katedraalin ihailun lisäksi kannattaa kaikessa rauhassa nauttia kauniin, vajaan 50 000 asukkaan pikkukaupungin tunnelmasta. Canterburyn nähtävyyksiin kuuluu normannien linnan raunio sekä vanha kapunginmuuri, josta on säilynyt muurinpätkien ohella Englannin mahtavin kaupunginportti, 18 metriä korkea Westgate.

Canterburyyn suhauttaa Lontoosta junalla tunnissa St. Pancrasin asemalta.

Katso tarjoukset Canterburyn hotelleihin.

Leedsin linna

Englanti linna
Englannin lukemattomista linnoista Leeds Castle on yksi kauneimmista. Kuva: Marc Evans, Flickr CC

Canterburystä länteen sijaitseva Leedsin linna on yksi Englannin kauneimmista. Järvimäisen vallihaudan ympäröimän linnan nykyinen ulkoasu on pääosin 1800-luvulta.

Leeds Castlen kummallisuutena on kaulapantamuseo, joka esittelee koirien kaulapantoja 400 vuoden ajalta.

White Cliffs of Dover — maailman kuuluisimmat rantakalliot

Doverin valkoisilta kalliot ovat alkaneet tummentua. Kuva: Harvey Barrison

Englanti alkaa Doverista – ainakin Euroopasta katsottuna. Doverin mahtavat, valkoiset ratakalliot eli White Cliffs of Dover nousevat merestä pystysuorina korkeimmillaan sadan metrin korkeuteen.

Englannin kanaali on täällä kapeimmillaan: Ranskan puolelle Calais’n satamakaupunkiin on 35 kilometriä. Kirkkaalla päivällä kalliot näkyvät Ranskaan saakka – ja kallioilla seistessä voi nähdä Ranskan.

Valkoiset jyrkänteet toivottavat aikoinaan tervetulleeksi Euroopasta Englantiin laivalla palaavia.

Näky on edelleen henkeäsalpaava – muttei kaunein mahdollinen. Kallioiden valkoinen väri tulee liitukivestä, jota meri rapauttaa hiljalleen. Kun kalliota sortuu mereen, paljastuu uutta säihkyvän valkoista kiviainesta.

Koska Doverissa sijaitsee tärkeä satama, on alueen kallioita suojeltu rapautumiselta, mikä on johtanut siihen, etteivät Doverin kalliot ole enää valkoisimmillaan, vaan niihin on tarttunut kasvillisuutta.

Kauneimmillaan Englannin valkoiset kalliot ovatkin Seven Sistersin alueella, parin tunnin ajomatkan päässä Doverista Brightonin suunnassa. Seven Sistersin luonnontilassa säilyneet kalliot ovatkin saaneet näytellä Doverin valkoisten kallioiden roolia monissa elokuvissa.

Doverin kallioita voi ihailla näköalapaikoilta sekä Doverin pikkukaupungista järjestettävien risteilyiden kyydistä.

Doverin linna

Doverin linna on Englannin suurimpia.

Doverin valkoiset kalliot ovat jo itsessään kuin luonnon mahtava puolustusmuuri, mutta niiden ohella Doverin satamakaupunkia suojaa myös jykevä Doverin linna, Englannin suurin keskiaikainen linnoitus.

Linnassa pääsee tutustumaan sotakäyttöä varten louhittuun laajaan tunneliverkostoon.

Lontoosta pääsee Doveriin junalla alle kahdessa tunnissa. Dover ei itsessään ole lainkaan viehättävä pikkukaupunki: Dover kärsi pahoin toisen maailmansodan pommituksissa eivätkä sodan jälkeen rakennetut talot hivele silmää.

Jos aikoo yöpyä Kentissä, kannattaa valita kohteeksi Canterbury.

Päiväretket Lontoosta

Canterburyn Westgate on Englannin suurin säilynyt kaupunginportti.

Kätevimmin Canterburyn, Leedsin linnan ja Doverin rantakalliot kokee kerralla osallistumalla Lontoosta järjestettävälle valmiille päiväretkille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi