Norwich – tällainen on Teemu Pukin kaupunki

Norwich
Tervetuloa Norwichiin, menneiden aikojen kaupunkiin! Kuva: Michael Button, Flickr CC

Norwich on matkakohteena nyt jokaisen suomalaisen jalkapallofanin haaveissa. Keskushyökkääjä Teemu Pukki on laittanut maaleillaan tämän kaupungin sekaisin!

Kukapa ei haluaisi nähdä Pukki-show’ta hänen joukkueensa Norwich Cityn kotiareenalla Carrow Roadilla – tai edes olla kaupungissa samaan aikaan ja katsella ottelua paikallisessa pubissa.

Norwichlaiset ovat todella jalkapallohullua kansaa. Joukkueen peleihin – ja pelaajiin – suhtaudutaan kaupungissa intohimoisesti.

Vaan harvempi tietää, että historiallista tunnelmaa henkivä Norwich olisi mukava matkakohde ilman Pukki-huumaakin.

Norwich Englanti
Norwichin keskeltä kulkee joki, joka sopii vaikka kalastamiseen. Tietojemme mukaan Teemu Pukki ei tosin ole viekä kokeillut Norwichissa city-kalastamista. Kuva: Michael Button, Flickr CC

Nykyisin Norwich on 140 000 asukkaan pikkukaupunki. Toista oli ennen: keskiajalta aina teollisen vallankumouksen alkuun Norwich oli Englannin toiseksi suurin kaupunki Lontoon jälkeen ja yksi tärkeimmistä.

Norwichin vaurauden lähteenä oli – Pukin nimelle sopivasti – lampaanvillan keruu ja kauppa. Villaa vietiin Norwichista Skandinaviaan ja Espanjaan asti.

Sittemmin Norwich pyllähti sivuun kehityksen reitiltä. Mutta sen mitä Norwich häviää koossa, se voittaa viihtyisyydessä. Kaupungin keskustassa on säilynyt mukavasti historiallista tunnelmaa, ja The Synday Times lehden äänestyksessä vuonna 2018 Norwich valittiin Englannin mukavimmaksi paikaksi asua. Teemu Pukki on varmasti samaa mieltä.

Norwichin nähtävyydet

Norwich nähtävyydet
Elm Hill on Norwichin tunnelmallisin katu. Kuva: Kuva: Michael Button, Flickr CC

Norwichin vauras historia näkyy rakennuksissa kuten kauniissa vanhoissa kiltataloissa ja mahtavassa Norwichin tuomiokirkossa. Poikkeuksellisen hyvin vanhan asunsa on säilyttänyt tudorinaikainen katu Elm Hill.

Keskiaikainen linnakin kaupungissa on. Neliskulmainen Norwich Castle näyttää tosin enemmän Roope Ankan rahasäiliöltä kuin fantasiaelokuvan lavasteelta.

Norwichin parhaat pubit

Norwich ravintola
Edith Cavell on viihtyisä gastropubi ja ravintola. Kuva: Michael Button, Flickr CC

Norwichin parhaana sporttibaarina tavataan pitää keskustassa sijaitsevaa The Murderersia.

Mainetta hyvänä pubina jalkapallon katseluun nauttii myös The Mischief, jonka omistajaa haastateltiin heti tuoreeltaan Norwichin Manchester Citystä ottaman huikean voiton jälkeen. Juhlat olivat riehakkaat. The Mischief sijaitsee kivenheiton päässä keskustasta pitkin nättejä Tombland ja Wensum Street -katuja ja yli joen ylittävän kivisillan. Pubi on heti sillan kulmassa tunnelmallisessa tiilitalossa.

Paikallisten rakastama, lähes klassikon asemassa oleva pubi on myös The Fat Cat, joka sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella.

Erinomainen gastropubi on keskustassa Tomblandin varrella sijaitseva, tunnelmallinen Edith Cavel, joka on nimetty norfolkilaisen sairaanhoitajattaren mukaan, jonka saksalaiset teloittivat ensimmäisen maailmansodan aikaan vakoilusta syytettynä.

Norwich City FC ja jalkapallostadion Carrow Road

Norwich City FC:n kotistadion Carrow Road valmistui jo vuonna 1935. Sittemmin stadionia on tosin uudistettu useaan otteeseen sen verran monta kertaa, että se näyttää ilmeettömän modernilta.

Stadion vetää noin 27 000 katsojaa, ja stadionin kotijoukkueen katsomo myydään yleensä loppuun hyvissä ajoin. Lippuja löytää sentään vieraskatsomoon – jossa voi tosin tuntua vähän orvolta pitää päällä keltavihreää Pukki-paitaa.

Tunnelmaa riittää otteluiden aikana onneksi myös kaupungin pubeissa – ja voiton jälkeen kaupungilla. Stadion sijaitsee vartin kävelymatkan päässä keskustasta.

Norwich City FC on sympaattinen pikkukaupungin jalkapallojoukkue. Sillä ei ole omistajana rikasta arabisheikkiä, vaan paikallinen julkkiskokki Delia Smith aviomiehensä kanssa.

Rouva Smithin nimikkoravintola Delia’s sijaitsee Carrow Roadin stadionilla, ja sitä kehutaan kaupungin parhaaksi. Kannattaa kokeilla – tosin pelipäivinä voi olla liki mahdotonta saada pöytää.

Joukkueen lempinimi The Canaries) tulee kanarianlinnuista, joita flaamilaiset siirtolaiset toivat mukanaan kaupunkiin jo 1500-luvulla. Linnuista tuli kaupungin symboli.

Joukkueen historian paras sijoitus Englannin Valioliigassa on kaudelta 1993–4, jolloin joukkue oli kolmas.

Stadionin yhteydessä toimii hotelli Holiday Inn Norwich City.

Lontoosta Norwichiin

Norwichiin matkustaa kätevästi Lontoon kautta. Lontoon Liverpool Street Stationilta kulkee junia suunnilleen puolen tunnin välein Norwichiin, samoin Heathrow’n lentokentältä (matka-aika kolme tuntia).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi