New York – opas maailman pääkaupunkiin

Brooklyn Bridge on New Yorkin ikonisin silta. Kuva: IM Photo / Shutterstock

New York on matkakohteena jotenkin epätodellinen: kaupunki on yhtä aikaa majesteetillinen, jopa hypnoottinen, mutta silti tutun oloinen, suorastaan kotoisa. Syynä on tietenkin se, että New Yorkia on tullut ihailtua lukemattomissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Paikan päällä maisemat asettuvat kokonaisuudeksi mutta ne myös yllättävät.

New Yorkissa yllättää se, kuinka historialliselta kaupunki näyttää. Monet New Yorkin pilvenpiirtäjistä ovat todellisia art deco -tyylin kaunottaria – New York tavoitteli taivaita jo 1930-luvulla. Ja ajatella, Empire State Building on edelleen Yhdysvaltain korkeimpia rakennuksia, vaikka se rakennettiin jo yli 85 vuotta sitten.New Yorkilta ja newyorkilaisilta ei ole koskaan puuttunut itsetuntoa. Kaupunkiaan he kutsuvat lempinimellä: Capital of the World, maailman pääkaupunki.

Eivätkä he liioittele, ainakaan pahasti. New York on aina trendien harjalla, ja kaupungissa tapahtuu aina jotain uuttaa ja jännää. New Yorkiin onkin pakko matkustaa vähintään parin vuoden välein katsomaan, mitä uutta on tarjolla.

New Yorkin parhaat nähtävyydet

Times Square on New Yorkin kuuluisin aukio Aivan vieressä sijaitsevat Broadwayn teatterit. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock

New York on täynnä maailman ihmeitä. Empire State Building on maailman kuuluisin pilvenpiirtäjä ja Vapaudenpatsas maailman kuuluisin patsas. Grand Central Terminal on maailman komeimpia rautatieasemia.

New Yorkin museoista Metropolitan Museum ja MoMa kuuluvat maailman parhaiden museoiden joukkoon ja Guggenheimin museo puolestaan arkkitehtuurin merkkipaaluihin.

Central Park on maailman kuuluisin keskuspuisto ja Brooklyn Bridge maailman tunnelmallisimpia siltoja.

Huomasitkin varmaan: New Yorkissa melkein kaikki on maailman parasta.

New Yorkin vaikuttavimpia nähtävyyksiä ovat kuitenkin tornit, joita ei enää ole. 9/11 Memorial on huikea paikka.

Lue lisää New Yorkin nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä New Yorkin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

New Yorkin kaupunginosat

Siinä vaiheessa, kun nähtävyyslista on koluttu tunnollisesti läpi ja Times Squaren värivalotkin on nähty jo riittävän monta kertaa, on aika hypätä metroon ja käydä katsomassa vähän tuntemattomampia kulmia.

Mielenkiintoisia kaupunginosia löytyy Manhattaniltakin, mutta noudata newyorkilaisten neuvoa ja poistu Manhattanilta ainakin kerran matkasi aikana! Nähtävää ja koettavaa riittää trendikkäässä Brooklynissä, pahamaineisessa Bronxissa ja etnisten kaupunginosien Queensissä.

New Yorkin ruoka ja ravintolat

New Yorkissa lomaillessa on pakko maistaa aitoa amerikkalaista hot dogia. Kuva: Olexiy Bayev / Shutterstock

New Yorkissa ravintolasuosikit tulevat ja menevät, mutta New Yorkista löytää myös kestosuosikkeja, todellisia klassikkoja, joissa on aivan pakko käydä herkuttelemassa.

Yksi New Yorkin ruuista ylitse muiden on pihvi. Ei voi sanoa maistaneensa todellista pihviä, jos ei ole syönyt sellaista yhdessä New Yorkin parhaista steakhouse-ravintoloista. Pihvit ovat niissä järkyttävän kalliita, mutta riiputettu ja paistettu viimeisen päälle. Yksi New Yorkin parhaista steakhouseista on esimerkiksi Peter Luger Steakhouse.

Edullisesti pihvejä pääsee maistelemaan Anthony Bourdainin perustamassa Les Halles -ravintolassa.

Klassikkoruokana pizza ei jää juuri jälkeen pihveistä. New Yorkilaiset suhtautuvat pizzaan samalla intohimolla kuin aidot italialaiset. New Yorkin ensimmäisen pizzeria oli Lombardi’s, jossa on paistettu käsittämättömän herkullisia margarita-pizzoja jo vuodesta 1905.

New Yorkin juutalaiset delit ovat kuuluisia pastrami-leivistään. Legendaarisin paikka sellaisen nauttimiseen on Katz’s Deli, jossa Meg Ryanin näytti Billy Crystalille elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn kuinka naiselta käy orgasmin näytteleminen. Elokuvasta on jo aikaa 30 vuotta, mutta Katz’zin sisustus ja tunnelma ovat entisellään.

Coney Islandilta saa New Yorkin legendaarisimmat hodarit. Kuva: Leonard Zhukovsky / Shutterstock

Hotdogien perässä kannattaa puolestaan tehdä pieni pyhiinvaellus Coney Islandille, jossa sijaitsee legendaarisen hotdog-ketjun Nathan’s Famousin ensimmäinen ravintola, todellinen hotdog-pyhättö.

Erinomaisia hampurilaisia tarjoaa Shake Shack -ketju, jolla on useita toimipisteitä, muun muassa Grand Central Station -asemalla.

Grand Central Station -asemalla herkuttelua voi jatkaa Junior’sin mahtavan kokoisilla juustokakun viipaleilla. New Yorkin juustokakku eli New York Cheesecake onkin muuten New Yorkin legendaarisin jälkiruoka.

Junior’sin alkuperäinen liike löytyy Brooklynistä. Parhaimmillaan aito New York cheesecake on kuitenkin pikkuruisessa korttelikonditoriassa Eileen’sissä, jonka uskomattoman ihanilla juustokakuilla ovat herkutelleet niin Frank Sinatra kuin Beatleskin.

New Yorkin aamiaiset

Entäpä aamiainen New Yorkissa? New Yorkissa on pakko syödä aamiaiseksi ainakin yksi egg benedict -annos, aamiaisten klassikon kun sanotaan keksityn juuri New Yorkissa.

Myös bagelit kuuluvat olennaisesti New Yorkin ruokakulttuuriin.

New Yorkin parhaat cocktailit

New York on cocktailien kaupunki, on ollut jo vuodesta 1874, kun New Yorkissa kehitettiin klassikkococktailit Tom Collins ja Manhattan.

Legendaarisimpia paikkoja käydä cocktaililla on 5th Avenuella sijaitsevan luksushotelli St. Regisin baari, jonka baarimikko kehitti Bloody Mary -cocktailin 1930-luvulla.

New Yorkin suosikkicocktail on kuitenkin ginistä, vodkasta ja vermutista sekoitettu Martini, jollaisen maisteluun ei parempaa paikkaa olekaan kuin klassikkobaari P.J. Clarke’s.

New Yorkin matkalla kannattaa panostaa myös ainakin yhteen cocktailiin pilvenpiirtäjän kattobaarissa. Yksi parhaista on Peninsula Hotelin kattoterassi Salon de Ning, joka sijaitsee 23 kerroksessa.

Katso tarjoukset Peninsula Hoteliin.

New Yorkin ostokset

New Yorkin legendaarisin ostoskatu on maailman kalleimmaksi kaduksikin kutsuttu 5th Avenue. New Yorkin tavaratalojen klassikko on puolestaan Macy’s, valtava tavaratalo, joka on seissyt paikallaan Herald Squarella jo vuodesta 1902.

Edulliseen shoppailuun erinomainen paikka on designer-outlet-tavaratalo Century 21, josta löytää edulliseen hintaan kaikkea mahdollista vaatteista asusteisiin.

New Yorkin teatterit ja konsertit

Lincoln Centerin oopperatalo New Yorkissa. Kuva: Eileen 10 / Shutterstock

New Yorkin matkalla on käytävä ainakin yhdessä Broadway-musikaalissa. Ne ovat lajissaan maailman parhaita.

Klassisen musiikin ystävää hemmotellaan puolestaan Lincoln Centerissä sijaitsevalla Metropolitan Operalla, yhdellä maailman maineikkaimmista oopperataloista.

New Yorkin keikkapaikoista legendaarisimpia on Harlemissa sijaitseva, upeasti sisustettu Apollo Theater, joka on perustettu vuonna 1914. Apollo-teatterissa järjestetään edelleen viikoittaisia Amateur Night -iltoja, joiden voittajiin ovat kuuluneet vuosikymmenten varrella niin Ella Fitzgerald, Billie Holiday, James Brown kuin Jimi Hendrixkin.

Matka New Yorkiin

Keltaisia takseja Viidennellä Avenuella. Kuva: Stephan Guarch / Shutterstock

New Yorkiin lentää kätevästi Helsingistä Finnairin suoralla lennolla. Vaihdolla pääsee useilla lentoyhtiöillä ja usein varsin edullisesti.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset New Yorkiin.

New Yorkin hotellit

Plaza Hotelin historiallinen rakennus seisoo Grand Army Plazalla new Yorkissa. Kuva: Mishella / Shutterstock

New Yorkissa riittää hienoja hotelleja. Legendaarisin kaikista on Plaza Hotel. Kun hotelli avattiin vuonna 1907, se oli New Yorkin kallein rakennus. Plaza Hotel esiintyikin useassa F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanin Kultahatun (The Great Gatsby) kohtauksessa. Parhaiten hotelli tunnetaan kuitenkin siitä, että Beatles asui hotellissa ensimmäisellä Yhdysvaltain vierailullaan helmikuussa 1964.

New Yorkin hintatasoltaan edullinen hotelliklassikko on puolestaan Chelsea Hotel, jossa Jack Kerouac kirjoitti romaaninsa Matkalla ja Leonard Cohen sai suuseksiä Janis Joplinilta, mistä kertoo Cohenin laulu Chelsea Hotel No 2. Chelsea Hotel on ollut jo useamman vuoden remontissa.

New Yorkin hotellien hintataso on kallis – yleensä. Manhattanin ytimestäkin löytää kuitenkin kohtuuhintaisia hotelleja kuten Row NYC.

Katso tarjoukset New Yorkin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi