Empire State Building – maailman paras pilvenpiirtäjä

Empire State Building hallitsee New Yorkin siluettia. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Empire State Building on maailman kuuluisin pilvenpiirtäjä, todellinen pilvenpiirtäjien kuningas. Erityisen huikeaa vuonna 1931 valmistuneessa Empire State Buildingissa on se, että 381 metriä korkea pilvenpiirtäjä oli yli 30 vuoden ajan maailman korkein rakennus.

Vasta vuonna 1967 Moskovaan valmistui korkeampi televisiotorni. Ja vielä senkin jälkeen Empire State Building oli muuutaman vuoden ajan maailman korkein pilvenpiirtäjä, kunnes World Trade Center kurkotti sitä korkeammalle vuonna 1970.

Siinä välissä maailma ehti muuttua moneen kertaan, mutta Empire State Building seisoi kuin ihmeen kautta kaikkein korkeimpana. Ja edelleenkin se on yksi kotikaupunkinsa korkeimmista.

Vaan miten ihmeessä Empire State Building sitten pystyi säilyttämään korkeimman asemansa niin pitkään? Siksi, että Empire State Buildingista uhkasi alun perin tulla todellinen pannukakku.

Palataankin siksi hetkeksi taaksepäin rakennuksen alkuvaiheisiin.

Empire State Buildingin valmistui keskelle Suurta lamaa

Empire State Buildingin peruskivi muurattiin tammikuussa 1930. Työmaalla hääri 3400 työläistä – sekä eurooppalaisia siirtotyöläisiä että köyhiä intiaaneja – ja pilvenpiirtäjä valmistui aikataulustaan edellä, vain 410 päivässä.

Upea, art deco -tyylinen Empire State Building oli rakennustekniikan ihme, ensimmäinen talo, jossa oli yli sata kerrosta. Hissejäkin oli peräti 64 kappaletta.

Mutta kesken rakennustöiden puhkesi Suuri lama. Pilvenpiirtäjän toimistotilat ammottivat tyhjyyttään 1950-luvulle asti, ja newyorkerit herjasivat sitä Empty State Buildingiksi.

Empire State Buildingista tuli varoittava esimerkki korkeiden rakennusten hybriksestä eikä sen asettamia ennätyksiä pyritty pitkään aikaan rikkomaan. Ja aina kun sittemmin on rakennettu kulloinenkin maailman korkein pilvenpiirtäjä, edessä on ollut uusi maailmanlaajuinen lama.

Lama ei kuitenkaan onnistunut nurjertamaan Empire State Buildingia, eikä pilvenpiirtäjää kaatanut edes siihen törmännyt lentokone.

Kun lentokone törmäsi Empire State Buildingiin

Heinäkuussa 1945 keskiraskas pommikone North American B-25 Mitchell törmäsi pilvenpiirtäjään sankassa sumussa 79 ja 80 kerroksen kohdalla. 14 ihmistä kuoli, mutta pilvenpiirtäjä seisoi pystyssä – ja avattiin uudelleen vain kaksi päivää tapahtuman jälkeen.

Tapaus poiki myös Guinnessin maailmanennätyksen: hissineiti Betty Lou Oliver selvisi hengissä maailman korkeimmasta hissipudotuksesta, kun hänen operoimansa hissi putosi alas hissikuilun pohjalle 75 kerroksesta.

Empire State Buildingin suosion salaisuus

Vuosikymmenten varrella Empire State Buildingista tuli valtava menestys ja yhdessä Vapaudenpatsaan kanssa New Yorkin tunnetuin symboli.

Nykyisin Empire State Building on niin suosittu vierailukohde, että pääsylipputulot sen 82 ja 102 kerroksen näköalatasanteille tuottavat enemmän tuloja kuin toimistotilojen vuokraus tuhannelle yritykselle, joka rakennuksessa toimivat. Aikamoista.

Mikä sitten on syynä Empire State Buildingin kestävään suosioon, vaikka maailmaan non noussut monta muutakin korkeampaa pilvenpiirtäjää (tosin vuonna 2019 Empire State Building oli edelleen maailman 50 korkeimman pilvenpiirtäjän joukossa)?

Yksi syy on sijainti, joka korostaa Empire State Buildingin vaikuttavuutta: sen lähettyvillä ei ole muita lähellekään yhtä korkeita rakennuksia. Toinen syy on ajattoman kaunis ulkonäkö: rakennus henkii tyylikästä 1900-luvun alun art deco -henkeä, muttei liikaa; Empire State Building on sulavalinjainen ja koristeellinen, muttei niin prameileva kuten vaikkapa aikalaisensa Chrysler Building.

Kolmas, ja kaiketi suurin syy, on Empire State Buildingin tähtistatus: vaikeasta taloudellisesti alustaan huolimattaa maailman ensimmäinen yli 100 kerrosta korkea rakennus nousi saman tien maineeseen ja se on esiintynyt lukemattomissa New Yorkiin sijoittuvissa elokuvissa.

Kaikkein kuuluisimpaan elokuvarooliinsa Empire State Building päätyi jo heti kaksi vuotta valmistumisensa jälkeen, King Kong -elokuvan (1933) ikimuistoisessa loppukohtauksessa:

Pääsyliput ja vierailu Empire State Buildingissa

Vaan kannattaako Empire State Buildingissa vierailla sisällä? Näköalatasanteen ongelma on sama kuin kaikilla kuuluisilla rakennuksilla: itse rakennus jää näkyvistä. Mutta rakennus on niin ikoninen, että melkein pakkohan täällä on käydä sisällä. Varsinkin kun näköalojen ohella pääsee ihailemaan komeaa art deco -aulaa ja näyttelyä Empire State Buildingin rakentamisesta.

Netistä kannattaa ostaa etukäteen Empire State Buildingin pääsyliput.

Jos taas haluaa ottaa kuvan Empire State Buildingista,  silloin kannattaa nousta Rockefeller Centerin kattoterassille.

Empire State Buildingia voi ihailla myös joistakin hotelleista. Aitiopaikalla seisoo Archer Hotel New York.

Lue lisää New Yorkista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Aika vaikuttava torni. kävin mestalla v.2004 ja ihmettelen vieläkin amerikkalisten kykyä hallita ihmismassoja.
    Rakennuksen aula alkoi täyttyä ihmisistä ja ajattelin että täällä ollaan. Kun hissit alkoivat vetää niin homma hoitui hetkessä.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi