New Yorkin nähtävyydet – koe ainakin nämä elämykset!

New York nähtävyydet
Times Square, New York. Kuva: Luciano Mortula – LGM / Shutterstock

New Yorkin nähtävyydet ovat lajissaan maailman parhaita. New Yorkista löytyvät maailman kuuluisin patsas, pilvenpiirtäjä ja keskuspuisto. New Yorkin keskusrautatieasema, Grand Central Terminal, on maailman komeimpia.

Myös museokaupunkina New York kilpailee tasavertaisena Lontoon ja Pariisin kanssa. Metropolitan Museum ja MoMa kuuluvat maailman parhaiden museoiden joukkoon. Edellinen esittelee historiallisia aarteita ympäri maailmaa ja jälkimmäinen on maailman johtavia modernin taiteen museoita.

Sankariarkkitehti Frank Lloyd Wrightin suunnittelema New Yorkin Guggenheimin museo kuuluu puolestaan arkkitehtuurin merkkipaaluihin. Juuri New Yorkin Guggenheimista sai alkunsa museoiden koreilu ulkomuodollaan.

Tällä sivulla esitellään tarkemmin New Yorkin nähtävyydet. Omalta sivultaan voit lukea lisää New Yorkista matkakohteena.

New Yorkin parhaat nähtävyydet

yhdysvallat new york vapaudenpatsas
Vapauden patsaan päässä on näköalapaikka.

Mikä on New Yorkin kuuluisin nähtävyys? Sen täytyy olla Vapaudenpatsas, maailman kuuluisin patsas. Vai onko se sittenkin Empire State Building, maailman ikonisin pilvenpiirtäjä?

Valintaa on mahdoton tehdä, mutta molemmat on tietysti nähtävä.

Vapaudenpatsasta voi ihailla edullisesti etäältä kulkemalla julkisella Staten Island Ferryllä Manhattanin eteläpäästä Staten Islandille. Muutaman dollarin maksava lautta kulkee patsaan vierestä. Pääsymaksusta pääsee kapuamaan patsaan sisään.

Empire State Buildingia kannattaa ihailla sekä sisältä että ulkoa. Ulkopuolelta pilvenpiirtäjälle avautuvat upeat näkymät toisen komean ja historiallisen pilvenpiirtäjän, Rockefeller Centerin katolta.

New Yorkin modernin taiteen museo, MoMa, on maailman parhaita modernin taiteen museoita, ellei se kaikkein paras.

Metropolitan Museum of Art – aarteita ympäri maailman

Metropolitan Museum of Art eli MET on huikea paikka – niin lähellä aikakonetta kuin voi päästä. Tavaroiden ja taiteen määrä on läkähdyttävä jos yrittäisi kaikkeen perehtyä. Museo on läntisen pallonpuoliskon suurin.

Parhaimmillaan museo on, kun vaeltelee päämäärättömästi osastolta toiselle ja lukee tekstejä niistä teoksista, jotka herättävät kiinnostuksen.

METiin tutustuminen kannattaa aloittaa egyptiläisestä osastosta, jossa ovat museon kenties kaikkein vaikuttavimmat aarteet. On lukemattomia sarkofageja, hautakammio ja kokonainen temppeli.

Kiinnostavia ovat myös Oseanian osastot ja esikolumbiaaninen taide. Molemmat lumoavat esineiden abstraktisuudella. Kuinka monimuotoista kauneutta ihmiskunta onkaan luonut!

METissä on myös laajin kokoelma japanilaisia miekkoja ja haarniskoja Japanin ulkopuolella. Vaikuttava on myös Yhdysvaltain kuuluisimman arkkitehdin Frank Lloyd Wrightin suunnittelema ja hänen nimeään kantava Wrigth Room.

Mutta maailman taiteenhistorian aivan suurimmat hitit puuttuvat. Siihen on syynsä: Yhdysvaltain maailmanvalta alkoi paljon Isoa-Britanniaa ja Ranskaa myöhemmin. Kaikkein kuuluisimmat muinaismuistot oli jo kerätty talteen niiden museoihin, etenkin Lontoon British Museumiin.

Kannattaa käydä myös METin kattoterassilla, josta avautuvat kauniit maisemat Central Parkiin. Juomien lisäksi terassilla pääsee nauttimaan taiteesta, sillä kattogalleriassa on kesäisin näyttelyitä maailman parhailta nykytaiteilijoilta.

METin lähettyvillä Central Parkin reunalla on toinenkin kuuluisa museo, New Yorkin Guggenheim.

New Yorkin Guggenheim – museoiden suunnannäyttäjä

New Yorkin Guggenheim aloitti trendin, jossa museot koreilevat ulkomuodollaan. Tämän alkuperäisen Guggenheimin suunnitteli kaikkien aikojen arvostetuin amerikkalainen arkkitehti, Frank Lloyd Wright. Taidetta ihmeellisempää täällä onkin itse rakennus.

Valmistuessaan vuonna 1959 Guggenheimin museorakennus, viralliselta nimeltään Solomon R. Guggenheim Museum, oli monella tapaa riski ja matka tuntemattomaan.

Arkkitehti Frank Lloyd Wright itse julisti, että hänen luomansa museo saisi Metropolitan Museum of Artin rakennuksen näyttämään protestanttiselta ladolta. Taidemaailmaa muuttava rakennus ei syntynyt hetkessä: sen suunnittelu vei Lloyd Wrightiltä 15 vuotta ja hän piirsi siitä kaikkiaan yli 700 luonnosta.

Rakennus jäi Lloyd Wrightin viimeiseksi merkittäväksi työksi: hän kuoli puoli vuotta ennen avajaisia. Arkkitehdin leski tosin sanoi, ettei Lloyd Wright olisi edes osallistunut avajaisiin, sillä maestroa harmittivat muutamat muutokset, joita oli tehty rakennuksen piirustuksiin käytännön syistä.

Kun Solomon R. Guggenheim Museum viimein avattiin, se jakoi mielipiteitä. Aikakauden kriitikot kritisoivatkin rakennusta siitä, että se jättää varsinaiset taideteokset sivuosaan. Parikymmentä taiteilijaa allekirjoitti vetoomuksen, että heidän taidettaan ei asetettaisi esille rakennuksessa.

Kriitikot olivat oikeassa, ainakin tavallaan. Guggenheimin näyttelyt ovat huolella tehtyjä, mutta näyttelyvieraista aika pieni osa on tullut niitä varsinaisesti katsomaan. Seinillä olevaan taiteeseen on vaikea keskittyä, kun itse seinät vievät suurimman huomion.

Ja entäpä se itse rakennus? Nykymatkailijan silmissä museo näyttää ulkoa pieneltä ja vähän koomiseltakin. Hellyttävältä ainakin. Kuin talon muodon saaneelta etanalta.

Jos New Yorkin Guggenheim valmistuisi nyt, se tuskin herättäisi yhtä suurta huomiota. Rakennukset ovat aikansa lapsia. Mutta sisätiloissa museon näkymiä hallitseva spiraalina kiertyvä porrasliuska on edelleen vaikuttava.

Portaikko onkin päässyt osaksi populaarikulttuuria: se on esiintynyt niin Jim Carreyn tähdittämässä komediassa Herra Popper ja pingviinit kuin toimintaseikkailussa The International.

Guggenheim tuntuu myös hyvin kaupalliselta: edes aulaa ei pääse niin vain ihailemaan, vaan vierailija ohjataan suoraan lippujonoon.

Central Park – New Yorkin keskuspuisto

New Yorkin Keskuspuisto, Central Park, on valtavan laaja. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

New Yorkin Central Park, maailman kuuluisin keskuspuisto, sijaitsee melkein keskellä Manhattania. Sen eteläpuolella on Midtown, itäpuolella Upper East Side, länsipuolella Upper West Side ja pohjoisessa Harlem. Mutta kun puisto perustettiin vuonna 1853 oli se vielä syrjässä kaupungin keskustasta. Sen takia siitä saatettiin tehdä niin suuri.

Pituutta puistolla on neljä kilometriä ja leveyttäkin melkein kilometri. Puistoon mahtuu monenlaista nähtävää. Puistossa on sekä eläintarha (Central Park Zoo), luistinrata (Wollman Rink) että karuselli. Jälkimmäiseen J. D. Salingerin Sieppari Ruispellossa -romaanin päähenkilö vei pikkusiskonsa karuselliajelulle.

Central Parkissa vierähtää helposti koko päivä – ja nurmikentille saa levittää huoletta piknikkyltin.

Pahamaineinen Dakota Building

Central Parkin laidalla, Upper West Siden puolella, on surullisen kuuluisa Dakota Building. Talo esiintyi kauhuelokuvien klassikossa, Roman Polanskin ohjaamassa Rosemaryn painajaisessa, joka julkaistiin vuonna 1968.

12 vuotta myöhemmin häiriintynyt fani Mark Chapman ampui talon porttikongissa John Lennonia kuolettavasti.

John Lennonin kumppani, Yoko Ono, lahjoitti Central Parkille miljoona dollaria Lennonin muistomerkkiä varten. Syntyi ylhäältä katsottuna kyyneleen muotoinen muistopuutarha, joka tunnetaan nimellä Strawberry Fields.

Muistomerkin näkyvin osa on katumosaiikki, jonka keskellä lukee Imagine. Se löytyy puiston puolelta läheltä Dakota Buildingia – jossa Yoko Ono asuu edelleen.

New Yorkin luonnonhistoriallinen museo

Central Parkin laidalla sijaitseva American Museum of Natural History on lasten suosikkimuseo on New Yorkissa. Dinosaurusten luurangot täyttävät pari salia.

Kulman takana on lapsiperheille erinomaisesti sopiva Hotel Beacon, jonka huoneet tapaavat olla ainakin New Yorkin mittapuulla tavallista tilavampia.

New Yorkin näköalapaikat

New Yorkin perinteisesti paras näköalapaikka on Top of the Rock, joka sijaitsee Rockefeller Centerin katolla. Täältä saa kuviin mukaan myös Empire State Buildingin.

Uudempia haastajia on useita. One World Trade Centerissä on One World Observatory, jolle noustaan huikealla Skypod Elevator -maisemahissillä.

Kaikkein uusimpia näköalapaikkoja on vuonna 2020 valmistunut One Vanderbilt.

Näköalapaikkoja löytyy myös monista muista New Yorkin pilvenpiirtäjistä.

Hyvät näkymät avautuvat myös Archer Hotel New Yorkin kattobaarista, josta näkyvät sekä Empire State Building että toinen ikoninen pilvenpiirtäjä, Chrysler Building.

New Yorkin ilmaiset nähtävyydet

Monista New Yorkin nähtävyyksistä voi nauttia ilmaiseksi. Käyskentele kaikessa rauhassa kauniissa Central Parkissa, kävele yli hulppean Brooklyn Bridgen ja ihaile maailman upeimman rautatieaseman, Grand Central Terminalin, huikeita sisätiloja.

Central Parkin ohella toinen ehdottomasti vierailemisen arvoinen puisto on pieni ja ihana Bryant Park, josta on upeat näkymät ympäröiviin pilvenpiirtäjiin. Oikeasta kulmasta voi nähdä samalla sekä Chrysler Buildingin että Empire State Buildingin.

Viimeistään Bryant Parkissa istuessaan, auringon laskiessa tuntee olevansa elokuvassa.

New York Public Library – moikkaa Nalle Puhia kirjastossa

Bryant Parkin laidalla sijaitsevassa New Yorkin pääkirjastossa pääsee ihailemaan aitoa ja oikeaa Nalle Puhia.

Nalle Puhia, Nasua ja Ihaata esittävät pehmolelut kuuluivat kirjailija A.A. Milnen pojalle Christopher Robin Milnelle eli on Risto Reippaan esikuvalle. Pehmolelut ovat esillä lastenosastolla.

Kansalliskirjaston kokoelmiin kuuluu monta muutakin kiinnostavaa esinettä, joita esitellään vaihtuvissa näyttelyissä. Upea nähtävyys on myös kirjaston lukusali.

High Line – New Yorkin paras promenadi

Mukava, ilmainen nähtävyys on myös High Lane, kaupunkipuisto, joka on rakennettu yläilmoissa kulkeville entisille rautatiekiskoille suurin piirtein toisen tai kolmannen kerroksen korkeudelle.

High Line alkaa Meatpacking Districtistä Whitney Museum of American Artin kohdalta ja jatkuu läpi Chelsean galleriakaupunginosan. Matkan varrella on kukkaistutuksia, aurinkotuoleja ja näköalapaikkoja.

Nimensä High Line on saanut tavarajunalta, joka kulki 1930–50-luvuilla Länsi-Manhattanilla katujen yläpuolella. Raiteet odottivat vuosikymmenien ajan purkamista, kunnes vuonna 2009 ne keksittiin muuttaa hauskaksi puistoksi tai pikemminkin promenadiksi.

(Lienee aiheelliseksi paljastaa, etteivät newyorkilaiset itse keksineet asiaa, vaan kopioivat ajatuksen Pariisissa vanhalle radalle rakennetusta Promenade plantéesta.)

High Line on avoinna aamuseitsemästä iltaseitsemään.

High Linen alkupäässä, trendikkäällä Meatpacking Districtillä on erittäin pidetty hotelli Gansevoort Meetpacking. Sijainti on muutenkin mainio: vieressä on metroasema.

Valomainosten Times Square

Times Square on niitä nähtävyyksiä, jotka ovat mainettaan vaatimattomampia. Kyseessä on pieni mutta vilkas aukio, jota reunustavat pilvenpiirtäjät ovat täynnä valomainoksia.

Ja silti: pakkohan Times Squarea on käydä katsomassa! Jos ei mistään muusta syystä niin siksi, että se on niin kuuluisa. Parhaimmillaan auki on iltasella, kun valomainokset pääsevät oikeuksiinsa. Uudenvuoden aattona New Yorkin juhlallisuudet huipentuvat juuri Times Squarella.

Nimensä Times Square on saanut maailman kenties parhaalta sanomalehdeltä, New York Timesilta, jonka toimitus sijaitsi paikalla 1900-luvun alussa.

Times Squaren vierestä alkaa teattereistaan tunnettu Broadwayn alue. Times Squaren ympäristössä on myös paljon hotelleja. Hyvän hinta–laatusuhteen tarjoaa Westin New York at Times Square. Ei halpa, mutta rahalle saa vastinetta ja keskeisen sijainnin.

Edullisemmin, mutta pikkiriikkisissä huoneissa, asuu Pod Times Times Squarella.

9/11 Memorial – New Yorkin koskettavin nähtävyys

New Yorkin koskettavin nähtävyys on 9/11 Memorial. WTC:n terrori-iskuissa tuhoutuneiden kaksoistornien tilalla on kaksi valtavaa suihkulähdettä, jotka näyttävät peileiltä tuonpuoleiseen. Tuskin mikään muu rakennus maailmassa on yhtä näkyvä poissa ollessaankin.

Paikalla on myös näyttelytila, jossa raunioista kaivettujen esineiden kautta esitellään terrori-iskua ja sen uhrien tarinoita. Nähtävillä on myös valokuvia ja uutisvideoita sekä tietoa pelastustöistä, jälleenrakentamisesta ja iskujen laajemmasta merkityksestä.

Galleriassa on 3000 menehtyneen valokuvat ja heidän perheenjäsentensä kertomukset.

Hanki lippu etkukäteen ja säästyt pitkältä jonottamiselta.

Whitney Museum of American Art

New Yorkin uudemmista museoista on pakko nähdä ja kokea sankariarkkitehti Renzo Pianon suunnittelema Whitney Museum of American Artin päärakennus. Esillä on sekä vaihtuvia näyttelyitä että hyvä peruskokoelma amerikkalaista taidetta 1900- ja 2000-luvuilta.

Siirtolaismuseo Tenement Museum

Preussilainen maahanmuuttaja Lukas Glockner rakennutti Lower East Siden Orchard Streetille yhden sen monista vuokrakasarmeista vuonna 1863.

Talossa ehti asua vuosien 1863 ja 1935 välillä yhteensä 7 000 siirtolaista yli 20 maasta. Lopulta talo hylättiin, koska alue oli niin arvotonta, ettei vuokraisäntä viitsinyt korjauttaa rakennusta uusia paloturvallisuusmääräyksiä vastaavaksi. Ja niin, kuin ihmeen kaupalla, talo säilyi siinä asussa, mihin se oli siirtolaisilta jäänyt.

Talosta muodostui vahingossa varsinainen aikakapseli.

Nyt Tenement Museumissa esitellään sadan vuoden takaista newyorkilaiselämää opastetuilla kierroksilla. Muutama asunto on sisustettu 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun asuun niin taidokkaasti, että sitä luulee asukkaiden vain olevan jossain käymässä ja tulossa kohta takaisin kotiin.

Museoon tutustutaan opastetuilla kierroksilla.

97 Orchard Street, metrolinjat B ja D, asema Grand Street tai F, asema Delancey Street

1800-luvun porvariselämää Merchant’s Housessa

Täysin toisenlaiseen arkeen tarjoaa kurkistuksen kauppias Seabury Tredwellin hulppea kotitalo, joka on jäänyt 1800-luvun asuun salonkeineen ja upeine makuuhuoneineen.

Kauppiaan kuoltua hänen tyttärensä Gertrude Tredwell jäi asumaan taloon yksin. Hän ei muuttanut talossa mitään, vaan alkuperäinen sisustus on säilynyt täysin ennallaan.

Erakoitunut Gertrude Steinwell kuoli 93-vuotiaana vuonna 1933, mutta hänen haamunsa kerrotaan vieläkin kulkevan portaissa ja kolisuttelevan astioita…

Aivan Merchant’s Housen vieressä on yksi New Yorkin rakastetuimmista hotelleista, The Bowery Hotel. Sijainti on kerrassaan täydellinen East Villagen, Greenwich Villagen, Nolitan ja Lower East Siden leikkauspisteessä. 

Cloisters – linna Manhattanilla

Manhattanin reunalta löytyy jopa linna, vaikkei sentään aivan alkuperäinen. Luostarilinna on rakennettu satoja vuosia vanhoista osista, joita on kerätty ympäri Eurooppaa. Kokonaisuuden lahjoitti Metropolitan Museum of Artille miljonääriperheen vesa John D. Rockefeller Junior 1930-luvullam ja lopputulos on yllättävänkin aidon oloinen.

Museon kokoelmissa on kaikkea mahdollista keskiajalta taiteesta käyttöesineisiin. Teoksista kuuluisin on 1500-luvun vaihteen seinävaate The Unicorn in Captivity eli vangittu yksisarvinen.

Cloistersissa pääsee vierailemaan ilmaiseksi saman päivän Metropolitan Museum of Artsin lipulla. Muussa tapauksessa on jätettävä lahjoitus.

Cloisters sijaitsee Fort Tyron -puistossa ja lähettyvillä on toinenkin vanhaa aikaa henkivä nähtävyys, nimittäin 1700-luvun maalaistalo.

Dyckman Farmhouse – 1700-luvun maalaistalo

Dyckman Farmhouse rakennettiin 204. kadulle aikana, jolloin Manhattanin pohjoisosa oli maaseutua peltoineen ja metsineen.

Vuonna 1784 valmistunutta taloa ei koskaan modernisoitu, sillä sen purkamista pidettiin itsestään selvänä. Toisin kävi, ja talo avattiin museona jo vuonna 1915. Sisällä mikään ei ole muuttunut sitten 1800-luvun.

4881 Broadway, 204. kadun kohdalla, metrolinja A, asema 207th Street

Yhdysvaltain keskuspankin holvit

Kyllä, niihin pääsee tutustumaan. Kyllä, ne ovat täynnä kultaa. Kiertokäyntejä järjestetään rajallisesti, mutta jos on oikeaan aikaan liikkeellä, saa ilmaisliput varattua kätevästi netin kautta.

Holvi sijaitsee 25 metriä maan alla, ja siellä säilytetään maailman suurinta kultavarantoa. Mukaan saa pienen lahjankin, tietysti rahaa. Harmi vain, että setelit ovat pienenpientä silppua…

33 Liberty Street, metrolinjat 2 ja 3, asema Wall Street

Broadway-musikaalit

New Yorkin matkalla on käytävä ainakin yhdessä Broadway-musikaalissa. Ne ovat lajissaan maailman parhaita. Vastaavaa loistoa ja taitoa löytää vain Lontoon West Endistä, jos sieltäkään.

Broadwaylla on monen monta teatteria ja esityksiin saa yleensä helposti lipun aivan viime tipassakin – varsinkin jos ei ole pakko päästä kaikkein uusimpaan ja kohutuimpaan musikaaliin, vaan on valmis katsomaan sitä, mihin sattuu olemaan lippuja jäljellä. Yleensä kaikki esitykset ovat erinomaisia.

Esityksiä on kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin. Keskiviikkoisin ja lauantaisin on yleensä myös iltapäivänäytös eli matinee.

Teatterien ohella lippuja voi ostaa netistä tai jonottaa Times Squaren TKTS-kioskista, joka myy alennuslippuja saman päivän näytöksiin.

YK:n päämaja

New Yorkin keskustassa, East Riverin rannassa, seisoo YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien päämaja. Täällä maailman johtajat kokoontuvat muun muassa turvallisuusneuvoston istuntoihin. Päämaja on suuri: siellä on töissä yli 4000 ihmistä ympäri maailmaa.

Suomalaisille YK:n päämajasta tekee kiinnostavan se, että sen edustalla patsaspuistossa on esillä Eila Hiltusen teos. Patsas muistuttaa varsin paljon Helsingissä olevaa, Hiltusen tekemää Sibelius-monumenttia.

Päärakennuksen alakerrassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä YK:n työstä ympäri maailmaa. Taloon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Coney Island – rantalomalle Isoon Omenaan

New York voi olla kesällä läkähdyttävän kuuma. Hiki virtaa jo pienimmästäkin ponnistuksesta. Kaikkein kuumimpia ovat metroasemat. Niillä lämpötila nousee säännöllisesti kymmenkunta astetta ulkoilmaa korkeammaksi, yli 40 asteen.

Kun kuumuus alkaa kesken kaupunkiloman käydä liian ahdistavaksi, onkin aika viettää rantalomaa edes yhden päivän verran. Ja sehän onnistuu Brooklynissä.

Metromatka Coney Islandille kestää kauan, mutta perillä odottaa aivan toinen maailma. Neljän metrolinjan pääteasemalta (D, F, N, Q) on lyhyt kävelymatka yli kolme kilometriä pitkälle hiekkarannalle, jolla newyorkilaiset viettävät kesäpäiväänsä.

Boardwalkia eli puusta rakennettua kävelykatua pitkin on hauska kävellä ja seurata ohikulkijoita sekä katutaiteilijoita. Lukuisista kojuista voi ostaa syötävää.

Monen mielestä Nathan’sin hot dogit ovat niitä ainoita oikeita, mutta jos jono on liian pitkä, saa yhtä hyviä hodareita muualtakin.

Luna Park – vanhan ajan huvipuisto

Coney Islandin rannan tuntumassa on perinteinen, jo vähän vanhanaikainen huvipuisto Luna Park, jonka vuoristorata The Cyclone on newyorkilainen ikoni. Huvipuistoon on vapaa pääsy, mutta laitteista joutuu toki maksamaan.

New York Aquarium

Toinen hauska koko perheen kohde Coney Islandilla on New York Aquarium. Merileijonaesitykset ovat varsinkin lasten suosiossa. Pelkästään hailajeja akvaariossa on 18.

Voit varata kätevästi netistä New Yorkin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi