Brooklyn Bridge – silta kuin katedraali

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridgen yli voi kävellä tai pyöräillä Manhattanilta Brooklyniin. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Brooklyn Bridge herättää edelleen ihastusta. Se näyttää olevan kotoisin toisesta ajasta ja paikasta: uusgoottilaiseen tyyliin rakennettua siltaa koristaa kaksi katedraalimaisen komeaa kannatintornia.

Vuonna 1883 valmistunut silta ei olisi menettänyt paljoakaan alkuperäisestä vetovoimastaan. Se on edelleen yksi New Yorkin vaikuttavimmista nähtävyyksistä ja maailman upeimmista silloista.

Tämä arkkitehtuurin ihme, aikansa pisin riippusilta, ei valmistunut helposti. Rakennustyöt kestivät 13 vuotta ja niitä vaivasi epäonni. Oli kuin silta olisi kirottu.

Brooklyn Bridgen kirottu rakennustyömaa

Sillan suunnittelusta vastannut John Augustus Roebling kuoli tapaturmassa jo sillan suunnitteluvaiheessa. Työ siirtyi hänen pojalleen Washington A. Roeblingille. Hyvin ei käynyt hänellekään. Sillan perustuksia tarkastaessaan hän sairastui sukeltajantautiin, halvaantui ja joutui loppuelämäkseen vuodehoitoon.

Kaikkiaan Brooklyn Bridgen rakentaminen vaati arviolta liki 30 rakennusmiehen hengen – työmiesten kuolemista ei pidetty kovin tarkkaa lukua.

Kun silta viimein valmistui, koko New Yorkin valtasi juhlahumu. Heti avajaispäivänä 150 000 ihmistä marssi sillan yli.

Vaan epäonni ei päättynyt sillan valmistumiseen. Avajaisista oli kulunut vain kuusi päivää, kun sillalle kokoontui 20 000 ihmisen joukko Memorial Dayn juhlintaan. Kuin tyhjästä syntyi paniikki sillan romahtamisesta ja 12 ihmistä tallautui kuoliaaksi.

Kun Jumbo marssi yli Brooklyn Bridgen

Vuotta myöhemmin, toukokuussa 1884, aikansa kuuluisin showmies, sirkustirehtööri P. T. Barnum päätti todistaa sillan olevan kestävä. Samalla hän sai hyvän tekosyyn markkinoida sirkustaan.

Barnum marssitti Brooklyn Bridgen yli 21 norsua. Mukana oli myös sirkuksen uusi vetonaula, jättimäisen kokoinen afrikannorsu Jumbo.

Siitä pitäen Jumbo on ollut synonyymi kaikelle suurelle.

Hyppy alas sillalta

Seuraavana vuonna uimaopettaja Robert Emmet Odlum päätti hypätä sillalta. Hän halusi todistaa, että veteen oli turvallista hypätä korkealtakin.

Odlum hyppäsi sillan kaiteelta lähes 40 metrin korkeudesta. Paikalle kerääntynyt yleisö pidätti hengitystään. Hurjapään vauhti kiihtyi ilmassa, ja samalla kova tuuli iski mieheen ja käänsi tätä sivuun.

Odlum iskeytyi veteen lähes 100 kilometrin tuntivauhdilla. Jalkojen ohella miehen lantio otti yhteen veden kanssa.

Tokkurainen Odlum poimittiin ylös vedestä ja hetkeä myöhemmin hän kuoli sisäiseen verenvuotoon.

Showesitykset eivät päättyneet siihen: vuonna 1919 italialainen ensimmäisen maailmansodan lentäjä-ässä Giorgio Pesi lensi sillan ali suurella pommikoneella. Temppu onnistui – ja siihen taisi päättyä myös Brooklyn Bridgen kirous.

Vierailu Brooklyn Bridgellä

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge on New Yorkin ikonisin silta. Kuva: IM Photo / Shutterstock

Brooklyn Bridge on kävelymatkan päässä Wall Streetiltä. Lähettyvillä on useita metroasemia. Parhaiten sillasta nauttii kävelemällä sen yli. Pituutta sillalla on kunnioitettavat 1800 metriä.

Kävelyn päätteeksi voi tankata energiaa heti sillan Brooklynin päässä sijaitsevassa Grimaldi’s Pizzeriassa, joka on yksi New Yorkin rakastetuimmista pitserioista.

Parhaimmat näkymät sillalle avautuvat Brooklynin puolelta Brooklyn Bridge Parkista.

Kun silta on ylitetty, ei kannata heti kääntyä takaisin Manhattanille, vaan suunnata tutustumaan Brooklynin trendikkäille alueille – ja sieltä vaikka Coney Islandille huvipuistosta, merestä tai hodareista nauttimaan.

Lue lisää New Yorkin nähtävyyksistä.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi