New Yorkin Chinatown on oma maailmansa

New York Chinatown
New Yorkin Chinatown on aito. Kuva: Diego Marin / Unsplash

Talot ovat amerikkalaisia. Mikään muu ei. Nenään tarttuu friteerattujen katkarapujen, hapanimeläkastikkeen ja tirisevän possunrasvan tuoksu. Katukeittiöitä ja ravintoloita on satoja.

Pulaa ei ole myöskään muista palveluista – täällä voi ostaa kiinalaista muotia, leikkauttaa hiuksensa kiinalaisessa parturissa, ostaa halvan bussilipun lähikaupunkiin kiinalaisen bussiyhtiön kyydissä tai käydä vaikka kiinalaisessa kukkakaupassa.

New Yorkin Chinatown kiinnostaa turisteja, mutta sanaton sopimus istuu lujassa: turisti saa kyllä tulla katselemaan ja ihmettelemään, mutta amerikankiinalaiset ovat kuin eivät huomaisikaan sinua, ja sinun tehtäväsi on olla kuin et olisikaan.

New Yorkin kiinalaisväestö elää täällä omassa kiinalaisessa kuplassaan, jossa arkipäivä sujuu täysin kiinan kielillä. Vanhempi väestö, joka on muuttanut maahan aikuisina, ei välttämättä ole oppinut englantia koskaan. Nuoret kyllä osaavat, ja ajan mittaan muuttavat alueelta pois, amerikkalaistuvat. Chinatown kuitenkin on ja pysyy, ja kasvaa.

Suuntaa syrjään Canal Streetiltä

Chinatownin pääkatu on Canal Street, jonne pääsee lukuisilla metrolinjoilla. Mutta Chinatown on levittäytynyt paljon Canal Streetiä pidemmälle, ja mielenkiintoisimmat kulmat ovatkin vähän kauempana.

Tavallista ja vähän rauhallisempaa amerikankiinalaista arkea voi seurata esimerkiksi Chrystie Streetilla ja Hester Streetilla, vapaa-aikaa puolestaan vietetään Sara D. Roosevelt -puistossa.

Matkailija ei sitä välttämättä huomaa, mutta Chinatown on jakaantunut pienempiinkin osiin. Little Fuzhou ja Little Hong Kong ovat näistä kaupungeista muuttaneiden siirtolaisten keskittymiä Chinatownin sisällä.

Chinatown Ice Cream Factory – New Yorkin paras jäätelö

Chinatown Ice Cream Factoryssa (65 Bayard Street) tehdään New Yorkin epäilemättä kuuluisinta jäätelöä. Paikka on ehdottomasti käynnin arvoinen. Täällä on valmistettu jäätelöä yli 40 vuoden ajan, ja makuja on loputtomia. Monet tietysti aasialaisia, kuten durian, vihreä tee, litsi…

Uskallatko maistaa don ton -jäätelöä? Tai pandan-jäätelöä? Ei siinä sentään pandaa ole, vaan malesialaisia pandan-lehtiä. Suomeksi kasvin nimi on maustekairapalmu.

Lue lisää: New York