One World Trade Center ja 9/11 Memorial

One World Trade Center
One World Trade Center hallitsee suvereenisti Manhattanin eteläpään näkymiä.

Ruma vai kaunis? Näyttävä se ainakin on. New Yorkin tuhoutuneiden kaksoistornien viereen rakennettu One World Trade Center, jota on myös Freedom Toweriksi kutsuttu, jakaa mielipiteitä.

541 metriä korkea, kolmiomuodoin koristeltu rakennus on nimellisesti Yhdysvaltain ja läntiseen pallonpuoliskon korkein, mutta sen arkkitehtonisista arvoista voi olla montaa mieltä: pilvenpiirtäjä katkeaa kuin seinään ja sen päässä on ruma, turhan näköinen piikki. Ilman piikkiään rakennus menettäisi korkeimman tittelinsä.

Piikin tarkoitus on symbolinen: nostaa rakennuksen korkeus 1776 jalkaan eli Yhdysvaltain itsenäisyysvuoteen.

Toisaalta, eivät World Trade Centerin alkuperäiset kaksoistornitkaan herättäneet valmistuessaan varauksetonta ihastusta: niiden sanottiin näyttävän pakkauslaatikoilta, joissa Empire State Building ja Chrysler Building tuotiin kaupunkiin.

One World Observatory

Rakennuksen 100–102 kerroksen tasolla on maksullinen näköalatasanne One World Observatory. Tasanteelle noustaan hämmästyttävällä hissillä, joka näyttää Manhattanin kehittymisen virtuaalitodellisuuden keinoin.

National September 11 Memorial

9-11-memorial new york
WTC:n tuhoutuneiden tornien tilalla ovat syvyyteen sukeltavat vesiputoukset.

Hienointa Freedom Towerissa on sen juurella sijaitseva WTC:n muistomerkki, 9/11 Memorial, yksi New Yorkin vaikuttavimmista nähtävyyksistä. 2000-luvun alun merkittävin tapahtuma on saanut arvoisensa muistomerkin.

WTC:n kaksoistornien tilalla on kaksi valtavaa suihkulähdettä, jotka näyttävät syvyyteen kurottavilta kaivoilta. Ne ovat kuin pilvenpiirtäjien negaatio, jäljelle jäänyt varjo, jossa vesi valuu pohjattomaan tyhjyyteen.

Ja siltikään näky ei ole piinaava. Tyhjyyteen syöksyvät vesiputoukset luovat prismoja kuin toivoa luovia sateenkaaria.

Tornit ovat yhtä vaikuttavia poissaolollaan kuin läsnä ollessaan.

Suihkulähteiden vieressä on 9/11-museo, joka kertoo iskuista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!