Vapaudenpatsas – näin koet maailman kuuluisimman patsaan

Vapauden patsaan päässä on näköalapaikka.
Vapaudenpatsaan päässä on näköalapaikka.

Vapaudenpatsas (Statue of Liberty) on maailman kuuluisin patsas. Siitä ei liene epäilystäkään. Se on myös Yhdysvaltain vaikuttavimpia symboleita, kuin nykyajan versio Kyproksen kolossista, yhdestä antiikin seitsemästä ihmeestä.

Vapaudepatsas tervehti maahanmuuttajia

Aikamoisena kolossina Vapaudenpatsas tervehtikin New Yorkiin laivalla saapuneita maahanmuuttajia 1900-luvun vaihteessa. Näyn on täytynyt olla melkoinen siirtolaisten silmissä. Jo sen ajatteleminen lähettää väristykset selkäpiihin.

Patsaan näkeminen oli lupaus uudesta alusta ja vapaudesta toteuttaa unelmiaan.

Vapaudenpatsas seisoo pienellä Liberty Island -saarella, jonka vieressä on Ellis Island, entinen siirtolaisten vastaanottokeskus. Kaikkiaan 14 miljoonaa siirtolaista saapui Atlantin yli vuosina 1886–1924 Vanhalta mantereelta Euroopasta Uuteen maailmaan.

Ranskalaiset lahjoittivat Vapaudenpatsaan

Lokakuussa 1886 paljastettu, vapauden soihtua kannatteleva Vapaudenpatsas oli ranskalaisten lahja Yhdysvalloille. On jotenkin vaikea kuvitella, että ranskalaiset enää lahjoittaisivat mitään yhtä mahtavaa amerikkalaisille.

Kuinka korkea on Vapaudenpatsas?

Vapaudenpatsas toivotti siirtolaiset tervetulleeksi Amerikan Yhdysvaltoihin, vapauden maahan.
Vapaudenpatsas toivotti siirtolaiset tervetulleeksi Amerikan Yhdysvaltoihin, vapauden maahan.

Paljon on muutenkin muuttunut. Siirtolaiset eivät enää saavu Yhdysvaltoihin laivoilla, ja Vapaudenpatsaan kokokin voi olla pettymys.

Vapaudenpatsaan naishahmo on 46 metriä korkea, ja jalustoineen patsas nousee 93 metrin korkeuteen. Nykyajan mittapuulla Vapaudenpatsas ei ole enää kovin korkea: maailmasta löytyy lukuisia sitä suurempia patsaita.

Nykyisin maailman korkeimman patsaan ennätystä pitää hallussaan Kiinan Henanissa sijaitseva Kevään temppelin Buddha, joka on jalustoineen 153 metriä korkea.

Manhattanin pilvenpiirtäjiin verrattuna patsas on kutistunut odotuksia pienemmän näköiseksi. Vapaudenpatsaan symboliarvo onkin ollut jo pitkään sen kokoa suurempi.

Näe Vapaudenpatsas edullisesti

Vapaudenpatsasta voi ihailla edullisesti kulkemalla julkisella Staten Island Ferryllä Manhattanin eteläpäästä Staten Islandille. Muutaman dollarin maksava lautta kulkee patsaan vierestä.

Nouse Vapaudenpatsaaseen

Paljon vaikuttavammalta patsas tosin näyttää, jos rantautuu sen juurelle – ja nousee ihailemaan maisemia sen pään sisällä olevalle näköalatasanteelle.

Jos aikoo nousta Vapaudenpatsaan huipulle, lippu pitää varata hyvissä ajoin netistä, sillä päivittäinen kävijämäärä on rajoitettu. Lipun voi myös ostaa pelkästään Vapaudenpatsaan juurelle.

Vapaudenpatsas elokuvissa

Vaan melkein kaikkein ikimuistoisimman elämyksen Vapaudenpatsas tarjoaa, kun katsoo alkuperäisen Apinoiden planeetta -elokuvan loppukohtauksen. Se kylmää sydäntä.

Lue lisää New Yorkista.

Voit varata kätevästi netistä Vapaudenpatsaan pääsyliput ja Ellis Islandin opastetut kierrokset.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi