Brooklyn – mitä löytyy sillan toisesta päästä?

Brooklyn New York
Dumbon maisemia hallitsee Brooklynin silta. Kuva: Banter Snaps / Unsplash

Brooklyn alkaa nykyään olla jo niin trendikäs, ettei se ole säilynyt enää newyorkilaisten yksinoikeutena. Monet New Yorkin ystävät vannovat jo Brooklynin nimeen, ja viimeistään kolmannella Nykin-reissulla kannattaa jo harkita asumistakin Brooklynin puolelle.

Paikallisväriä on myös enemmän, eikä katuja tarvitse jakaa tuhannen muun turistin kanssa.

”Ainoa oikea” tapa saapua Brooklyniin on tietysti kävellä sinne pitkin Brooklyn Bridgeä. Toki metroasemiakin on joka nurkalla; melkein kaikki metrolinjat kulkevat Brooklynin kautta.

Brooklyn on alueena valtava. Omalla sivullaan esitellään Brooklynin suosituin kaupunginosa Williamsburg. Alla kerrotaan muutamasta muusta näkemisen arvoisesta alueesta.

Dumbo – autovarikkoja, pizzaa ja upeat näkymät Manhattanille

Kun on päässyt sillan yli Brooklynin puolelle, on ensimmäinen vastaantuleva kaupunginosa nimeltään Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass).

Dumbon kohokohta on vierekkäin sijaitsevien Brooklyn Bridgen ja Manhattan Bridgen väliin jäävä puistoalue. Täältä näkymät Manhattanille ovat ainutlaatuiset. Kuinka monta pilvenpiirtäjää saat mahtumaan yhteen valokuvaan?

Dumbo on yksi monista gentrifioituneista brooklyniläiskulmista – vielä alueelta löytyy autokorjaamoja ja teollisuushalleja, mutta monia rakennuksia on myös muutettu asuinkäyttöön ja trendikkäitä ravintoloitakin alkaa löytyä.

Dumbon tunnetuin ravintola on aivan Brooklyn Bridgen kupeessa sijaitseva Grimaldi’s Pizzeria (1 Front Street), mutta jos jonot ovat liian pitkät, löytyy lähistöltä paljon muitakin vaihtoehtoja.

Downtown Brooklyn – Brooklynin oma Pikku-Harlem

Vajaan kilometrin kävelymatkan päässä Dumbosta on Brooklynin kaupungintalo, Borough Hall (metro: Borough Hall). Komea rakennus toimii Brooklynin keskustan maamerkkinä.

Hiukan sen eteläpuolella on myös käytöstä poistetulle metroasemalle perustettu metromuseo, New York Transit Museum, jossa pääsee tutustumaan entisaikojen metrojuniin. Museo on varsinkin koululaisryhmien suosiossa.

Siihen varsinaiset nähtävyydet jäävätkin, sillä Downtown Brooklyn ei ole turistialuetta, eikä oikeastaan edes keskustaa sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vaikka gentrifikaatio nostaa pikku hiljaa täälläkin päätään, on alue yhä vielä lähinnä mustan väestön ostosaluetta. Fulton Street on ostoskaduista vilkkain, Atlantic Avenue hyvä kakkonen.

Smith Street ja Court Street – tervetuloa vauraaseen Cobble Hilliin

Näkymättömät rajapyykit ovat tuskin missään muualla New Yorkissa yhtä selkeitä kuin täällä Brooklynissä.

Vilkkaalta mutta rähjäiseltä Fulton Streetiltä ei tarvitse kävellä kuin muutama sata metriä joko Smith Streetiä tai Court Streetiä, niin on saapunut vauraaseen Cobble Hillin kaupunginosaan, jonka asukkaat ovat lähes yksinomaan valkoisia. Näiden katujen ravintolat ja kaupat eroavat läheisestä Fulton Streetistä kuin yö päivästä.

Kauppakatujen sanotaan täällä kärsineen jo gentrifikaation toisesta aallosta: kun ensin tulivat itsenäiset pienyrittäjät ravintoloineen ja liikkeineen, nyt monet niistä ovat jo lopettaneet vuokrien noustua tähtitieteellisiksi, ja tilalle on tullut tylsiä ketjuja. Starbucks ja Dunkin Donuts ovat löytäneet tiensä tännekin.

Toisaalta tilanne ei ole yhtä paha kuin Williamsburgissa, joten monet pienyrittäjät ovat siirtyneet sieltä tänne kaupunkikuvaa elävöittämään. Varsinkin Smith Street poikkikatuineen on kävelyretken arvoinen. Tunnelma täällä on kuin aivan eri maailmasta verrattuna Manhattaniin.

Talot ovat kaksi- tai kolmekerroksisia, liikenne on rauhallisempaa, elämänmeno leppoisampaa ja paikallisempaa. Poikkikadut ovat vehreiden puiden reunustamia, ja niiden varsilla olevat vanhat brownstonet komeita. Halpaa ei ole enää asuminen täälläkään.

Ikean lihapullia Brooklynissä – are you crazy?

Jos haluaa tehdä jotain tuttua ja edullista, mutta ihan turhaa ja vähän hulluakin, niin Court Streetia voi kävellä aina Red Hookiin asti, kunnes tulee meri vastaan. Rannalla odottaa New Yorkin Ikea!

Vaikka Lack-pöytiä ja Malm-lipastoja ei kannatakaan raahata täältä koti-Suomeen, niin ainahan sitä voi käydä tutut lihapullat syömässä. Maku on täsmälleen sama kuin kotona, ja ravintola ihan yhtä ruuhkainen.

Brooklyn – hotellit ja majoitus

Brooklynissä alkaa olla jo hyvä ja monipuolinen hotellitarjonta, ja vaikka huoneet ovat usein yhtä pieniä kuin Manhattanilla, ovat hinnat jonkin verran halvempia.

Hyvä majapaikka on esimerkiksi Smith Streetillä Cobble Hillin sydämessä sijaitseva NU Hotel, jossa on viihtyisät, modernin tyylikkäät huoneet. Aivan vieressä on paljon hyviä ravintoloita ja kuppiloita.

Lue lisää: New York

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi