Grand Central Terminal – maailman upein rautatieasema löytyy New Yorkista

New York rautatieasema Grand Central Terminal
New Yorkin Grand Central Terminal on maailman hulppein rautatieasema.

Grand Central Terminal on maailman upeimpia rautatieasemia – kuin junille rakennettu temppeli. Beaux arts -tyylinen rautatieasema on koristeltu patsain ja kristallikruunuin. Se oli myös yksi ensimmäisistä, joka oli valaistu sähkövaloin.

Kun Grand Central Terminal valmistui 10 vuoden rakennustöiden jälkeen helmikuussa 1913 elettiin rautateiden kulta-aikaa Yhdysvalloissa. Keskustan toiselle laidalle kilpaileva rautatieyhtiö rakensi loistossa kilpailevan Pennsylvania Stationin.

Hulppeat asemat todistivat Amerikan vaurautta ja moderniutta, jonka luomisessa rautatiet olivat näytelleet tärkeää osaa. Ja sitä, kuinka New York oli perinyt Lontoon kruunun maailman uutena henkisenä pääkaupunkina. 1900-luvun alussa New York tuntui tulevaisuuden kaupungilta – samaan tapaan kuin nykypäivänä vaikkapa Shanghai tai Singapore.

New Yorkin rautatieasemien nousu ja tuho

New Yorkin hulppeat rautatieasemat rakennettiin herättämään ihmetystä, kuvastamaan maailman muutosta. Sitä, kuinka etäisyydet olivat kutistuneet. 1500 kilometrin päässä sijaitsevaan Chicagoonkin pääsi New Yorkin Grand Central Terminalista junalla vaivaisessa 20 tunnissa. Matkan saattoi taittaa tyylillä ylellisellä 20th Century Limited -junalla, johon asteltiin pitkin punaista mattoa. Juna kiisi eteenpäin lähes sadan kilometrin tuntivauhtia.

Pääaulan kattoa koristaa maalattu tähtitaivas – kuin muistutuksena siitä, että vain taivas tuntui olevan rajana rautatieyhtiöiden kasvulle.

Rautatiet jatkoivatkin kasvuaan. Grand Central Terminal oli vilkkaimmillaan vuonna 1947, kun sen läpi kulki 65 miljoonaa matkustajaa. Ja kuin taikaiskusta tulevaisuudesta tuli menneisyyttä.

Muutamaa vuotta myöhemmin kerran niin vauraat ja mahtavat rautatieyhtiöt olivat konkurssissa. Oli alkanut henkilöautojen ja lentokoneiden aikakausi.

Keskustan komeista rautatieasemista oli tullut menneisyyden jäänteitä. Vuonna 1963 Pennsylvania Station tuhottiin vuonna 1963 kehityksen tieltä. Muutamaa vuotta myöhemmin myös Grand Central Terminal oli jäämässä moukarin alle. Mutta New Yorkissakin oli vihdoin herätty historiallisesti arvokkaiden rakennusten suojeluun. Kaupungin kulttuuriväki nousi vastarintaan Jacqueline Kennedy Onassiksen johdolla.

Taistelusta rautatieaseman suojelusta tuli pitkä ja kallis. Lopulta vuonna 1978 suojelusta annettiin korkeimman oikeuden päätös.

Maailman kenties upein rautatieasema sai jäädä sijoilleen.

Vierailu Grand Central Terminalissa

Rautatieasemalle on vapaa pääsy. Komean päähallin lisäksi rautatieasema tunnetaan Kuiskausten käytävästä, jossa on niin hyvä akustiikka, että kuiskauksetkin kuuluvat kauas.

Grand Central Terminalissa toimii myös useita ravintoloita. Näistä klassikko on Grand Central Oyster Bar, joka on toiminut rautatieaseman avaamisesta asti. Upeassa kaariholvitilassa toimiva osteribaari avattiin itse asiassa päivää ennen rautatieasemaa, jotta siellä voitiin juhlistaa avajaisia.

Lue lisää New Yorkin nähtävyyksistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi