New Yorkin parhaat pilvenpiirtäjät – kierrä ainakin nämä!

Chrysler Building
Kauneudestaan huolimatta Chrysler Building jäi nopeasti Empire State Buildingin varjoon.

New Yorkin rakastetuin pilvenpiirtäjä on helppo nimetä: se on tietysti Empire State Building, maailman kuuluisin pilvenpiirtäjä, jonka lumoa ovat vain kasvattaneet vuosikymmenet.

Vaan mikä on New Yorkin vihatuin pilvenpiirtäjä? Senkin valinta on helppo. Sen täytyy olla Trump Tower, mielipiteitä jakavan presidentin glitterin säihkettä säteilevä munanjatke.

Kaupungin korkein pilvenpiirtäjä on tuhottujen kaksoistornien viereen rakennettu One World Trade Center, jonka korkeuksissa sijaitsee upea näköalapaikka One World Observatory.

Hienot kaupunkinäkymät avautuvat myös Rockefeller Centerin näköalaterassilta Top of the Rock.

Edellisten lisäksi New Yorkissa on monta muutakin hienoa pilvenpiirtäjää. Käy ihailemassa myös näitä!

Taivaankurkottajat esitellään aikajärjestyksessä, mikä antaa kuvaa New Yorkin pilvenpiirtäjien tyylin ja korkeuden kehittymisestä.

Flatiron Building – Silitysrautarakennus oli New Yorkin ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä

Flatiron Building New York
Flatiron Building näytttää silitysraudalta.

New Yorkin erikoisimman näköisiä rakennuksia on kapea ja kulmikas Flatiron Building, joka näyttää aivan nimensäkin mukaisesti silitysraudalta. Kapeimmalta kohdaltaan rakennuksella on leveyttä vain kaksi metriä.

Flatiron oli yksi New Yorkin ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä, ja se taitaa olla kaikkein vanhin yhä pystyssä olevana.

Newyorkilaisilla riitti ihmettelemistä, kun 87 metriä korkea, koristeellista beaux-tyyliä edustava rakennus valmistui vuonna 1902. Ihmetys ei ollut pelkkää ihastusta, etenkin lehtien kriitikot soimasivat rakennusta.

New York Tribunessa rakennusta kuvattiin nuukaksi kakunpalaseksi, New York Timesissa todettiin ytimekkäästi: ”Hirvitys!”

Rakennuksesta tuli nopeasti tunnettu maamerkki ja se on lainannut nimensä koko kaupunginosalle: Flatiron District. Rakennus on toistaiseksi toimistokäytössä, mutta siihen suunnnitellaan hotellia.

Nykymittapuulla 22-kerroksinen Flatiron ei välttämättä näytä kovin korkealta. Vain muutamaa vuotta sen valmistumisen jälkeen alkoi todellinen pilvenpiirtäjien aikakausi. Heti korttelin takana odottaakin jo Met Life Tower.

Met Life Tower ja Antti Tuurin Taivaanraaputtaja

Sehän näyttää ihan Venetsian Campanile-kellotornilta! Tosi jättimäiseltä sellaiselta. Vuonna 1909 valmistunut Met Life Tower, viralliselta nimeltään Metropolitan Life Insurance Company Tower, kohoaa kunnioitettavaan 213 metrin korkeuteen.

Se olikin maailman korkein rakennus vuoteen 1913 asti. Juuri tämän pilvenpiirtäjän rakentamisesta kertoo Antti Tuurin teos Taivaanraaputtaja. Elettiin aikaa, jolloin turvamääräyksiä ei rakennustyömailla pahemmin ollut. Tuurin mukaan vain intiaanit ja suomalaiset olivat tarpeeksi hulluja tasapainoilemaan korkeilla teräspalkeilla.

Palkka oli hyvä, riskit vielä suuremmat.

Huomionarvoista rakennuksessa on sekin, että se toimi aina vuoteen 2005 rakennuttajansa, Metropolitan Life -vakuutusyhtön, pääkonttorina. Yleensä New Yorkin pilvenpiirtäjät ovat vaihtaneet usein omistajaa – ja sitä myöten nimeä.

Nykyisin rakennuksessa toimii muutama vuosi sitten avattu, tyylikäs New York Edition Hotel. Korkeimman rakennuksen tittelin Met Life Towerilta vei Wooldworth Building.

Woolworth Building – Kaupankäynnin katedraali

New Yorkin kaupungintaloa vastapäätä vuonna 1913 valmistunut synkän mahtava Woolworth Building on kuin suoraan Batman-elokuvien Gotham Citystä. Koristeellinen, uusgotiikkaa edustava pilvenpiirtäjä saikin saman tien lempinimen Kaupankäynnin katedraali.

Lempinimi on osuva: 1900-luvulla pilvenpiirtäjät syrjäyttivät kirkot maailman mahtavimpina rakennuksina.

Sittemmin rakennus on päässyt mukaan myös Harry Potter -maailmaan. Rakennus sai myös kunnian esittää Amerikan Yhdysvaltain taikakongressin päämajaa elokuvassa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat.

Woolworth Buildingin mahtavassa, katedraalimaisessa aulassa voi valitettavasti vierailla vain etukäteen varattavilla, opastetuilla arkkitehtuurikierroksilla.

241 metriä korkea pilvenpiirtäjä oli maailman korkein rakennus vuoteen 1930 asti, kunnes tittelin veivät vuorollaan 40 Wall Street ja Chrysler Building.

Chrysler Building – New Yorkin kaunein pilvenpiirtäjä

Chrysler Buildingia koristavat gargoyle-patsaat.

New Yorkin ja ehkä koko maailman kaunein pilvenpiirtäjä on vuonna 1930 valmistunut Chrysler Building, jota koristaa ikoninen metallikruunu.

Liki 319 metriä korkea Chrysler Building ehti olla vajaan vuoden ajan maailman korkein rakennus, kunnes Empire State Building vei tittelin. Mahtoi rakennuttajaa, Chrysler-automerkkiä, harmittaa. Chrysler Building toimi autonvalmistajan pääkonttorina 1950-luvun puoliväliin saakka.

Rakennuksen koristeelliseen art deco -aulaan voi tutustua ilmaiseksi. Muista katsoa myös aulan kattoa: sitä koristava liikenneaiheinen teos on yksi maailman suurimmista maalauksista.

Seagram Building – modernin arkkitehtuurin suunnanäyttäjä

Mies van der Rohen suunnittelema Seagram Building voi näyttää ensisilmäyksellä eleettömältä, mutta se on yksi arkkitehtuurin merkkipaaluista.

Vuonna 1958 valmistunutta suoralinjaista ja lasiseinäistä pilvenpiirtäjää pidetään lajissaan suunnannäyttäjänä ja se on toiminut lukemattomien pilvenpiirtäjien esikuvana.

Mies van der Rohea pidetään Frank Lloyd Wrightin ja Le Corbusierin rinnalla 1900-luvun merkittävimpänä arkkitehtina. Hän vei pelkistämisen äärimmilleen: muodot ovat yksinkertaisia, mutta jokainen yksityiskohta on mietitty.

Mies sanoikin usein: ”Jumala on yksityiskohdissa.”

Arkkitehdin vähemmän on enemmän -filosofia ei näkynyt rakennuskustannuksissa. Pikkutarkasti suuniteltu 38-kerroksinen Seagram Building maksoi aikansa oloihin nähden valtavasti, 36 miljoonaa dollaria.

Se ei rakennuttamisesta vastannutta Seagram-yrityksen perijätärtä, idealistista Phyllis Lambertia haitannut. Hän oli luvannut Miesille rajattoman budjetin – nyt ei tehty vain taloa, vaan arkkitehtuurin mestariteosta.

Kun Lambertilta kysyttiin, miksi rahaa piti käyttää sellaisiinkin kalliisiin, rakennusteknisiin yksityiskohtiin, joita olemassolosta kukaan ulkopuolinen ei tietäisi, Lambert vastasi: ”Jumala tietäisi.”

CBS Building eli Black Rock – Eero Saarisen suunnittelema pilvenpiirtäjä

New Yorkissa on myös suomalaisen suunnittelema pilvenpiirtäjä. Yhdysvalloissa menestyksekkään uran luonut Eero ”Eliel Saarisen poika” Saarinen suunnitteli vuonna 1965 valmistuneen CBS Buildingin, joka tunnetaan synkän julkisivunsa ansiosta myös nimellä Black Rock.

Virallisen nimensä pilvenpiirtäjä on saanut rakennuttajaltaan elokuva- ja televisioyhtiö Columbia Broadcasting Systemsiltä.

Eero Saarisen toinen rakennus Manhattanilla on Vivian Beaumont Theater, joka on osa Lincoln Centerin kulttuurikeskusta.

Molemmat rakennnukset kuuluvat vuonna 1961 kuolleen Saarisen viimeisiin töihin: hän ei ehtinyt nähdä niistä kumpaakaan valmiina. Arkkitehdiltä jäi näkemättä myös hänen JFK:n lentokentälle suunnittelemansa, vuonna 1962 valmistunut, futuristinen TWA Flight Center.

8 Spruce Street – Frank Gehryn suunnittelema pilvenpiirtäjä

new york pilvenpiirtäjä
Pilvenpiirtäjä 8 Spruce Street näkyy One World Centerin oikealla puolen.

Myös sankariarkkitehti Frank Gehry on suunnitellut New Yorkiin pilvenpiirtäjän: erikoisen näköinen, aaltoileva 265 metriä korkea pilvenpiirtäjä tunnetaankin myös lempinimellä New York by Gehry. Kyseessä on yksi maailman korkeimmista asuinrakennuksista.

Hienoa on se, että rakennuksen viisi alinta kerrosta on annettu julkisen koulun käyttöön.

Vuonna 2010 valmistunut rakennus sai hyvän vastaanoton: esimerkiksi New York Timesin arkkitehtuurin erikoistunut kriitikko ylisti sen olevan New Yorkin hienoin pilvenpiirtäjä sitten Eero Saarisen suunnitteleman CBS Buildingin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi