MoMa – maailman paras modernin taiteen museo

Moma New York
MoMa on maailman parhaita modernin taiteen museoita. Kuva: Edgar Chaparro / Unsplash

New Yorkin MoMa on maailman mahtavin modernin taiteen museo, täynnä merkkiteoksia toisensa jälkeen. Täällä on aivan pakko käydä New Yorkissa – kerta toisensa jälkeen.

Jo museon syntyhistoria on mielenkiintoinen ja modernille taiteelle ominainen. Ajatus modernin taiteen museosta syntyi vuonna 1929. Puuhanaisena oli teollisuuspohatta John D. Rockefeller Jr:n vaimo Abby Aldrich Rockefeller ystävättärineen.

Vaan herra Rockefeller piti modernia taidetta humpuukina ja kieltäytyi antamasta penniäkään museon perustamiseen. Varat oli kerättävä muualta.

Lopulta aviomiehenkin mieli muuttui ja hän lahjoitti tontin uuden museorakennuksen käyttöön, ja myöhemmin pariskunnan pojat olivat tärkeässä roolissa museon kehittämisessä.

MoMan tärkein teos: Avignonin naiset

Heti kymmenen vuotta avaamisensa jälkeen MoMa hankki kokoelmiinsa kenties tärkeimmän teoksensa, Pablo Picasson vuonna 1907 maalaaman Avignonin naiset (Les Demoiselles d’Avignon). Newsweekissä teosta on luonnehdittu viimeisen sadan vuoden vaikutusvaltaisimmaksi taideteokseksi. Se esittää viittä, alastonta barcelonalaista prostituoitua.

Suurta öljyvärityötään maalatessaan Picasso oli kateellinen Matisselle, jota pidettiin modernin maalaustaiteen suunnannäyttäjänä. Picasso onnistui tavoitteessaan: Maalaus herätti kiivasta vastustusta jopa Picasson lähimmissä ystävissä. Matissen on sanottu tulleen melkein hulluksi raivosta nähtyään teoksen Picasson studiossa.

Kesti yhdeksän vuotta ennen kuin teos pääsi ensimmäisen kerran edes julkisesti esille taidenäyttelyssä. Mitään vastaavaa ei oltu länsimaisen taiteen kentällä nähty – eikä osattu edes kuvitella nähtävän.

Teos oli vallankumouksellinen ja vaikeasti nieltävä. Teoksen alkuperäinen nimikin oli Avignonin bordelli.

Alastomuus itsessään ei ollut uutta, mutta järkyttävää oli alastomien naisten liki eläimellinen läsnäolo, se kuinka heiltä oli riistetty kaunis eteerisyys. He olivat läsnä tässä ja nyt, kylpivät eleettömän rivosti katsojan katseessa.

Picasso hylkäsi länsimaisen taiteen perinteet, perspektiivin ja taiteellisen taidokkuuden. Hän haki innoituksensa primitiivisestä taiteesta. Vaikuttavaksi maalauksen tekee sen raaka, eläimellinen voima, tyylin keskeneräisyys ja hahmojen kakofonisuus.

Brutaali ja shokeeraava teos loi Picassolle suunnan kohti kubismia. Ja muutti samalla koko länsimaisen taiteen suunnan. Taide oli vihdoin erotettu kauneudesta. Picasso avasi järkyttämisen portit, eikä taidemaailma ole sen jälkeen katsonut taakseen.

Avignonin naiset voi näyttää nopeasti tehdyltä, mutta sitä se ei ole: Picasso maalasi teoksesta satoja luonnoksia. Lopputuloksena on teos jota voi – ja pitää – katsoa pitkään. Pysähtyä sen äärelle. Teos kutsuu etsimään tulkintoja.

Andy Warholl ja Campbell’s Soup Cans

MoMan kohokohtiin kuuluvat tietysti myös Andy Warhollin Campbellin keittopurkit. Luonnossa nähtynä teos on kerrassaan loistava. Erittäin vaikuttava. Ja koominen. Kultaisessa leikkauksessa vasemmassa yläkulmassa yhdessä tölkeistä lukee keltaisella: ”New cheddar cheese soup, great as a sauce too!”

Poptaiteen merkkiteos vei maalaustaiteen perinteisen aiheen, kukka- ja hedelmäasetelmat, aivan uudelle asteelle.

Vir Heroicus Sublimis

Museon kaikkein vaikuttavin kokemus on kuitenkin huone, jossa on esillä Barnett Newmanin teos Vir Heroicus Sublimis vuodelta 1951.

Tämän teoksen lumouksen voi kokea vain paikan päällä, aivan valtavan teoksen vieressä seisten ja katsoen, kuinka punainen maailma valtaa näkökentän ja jossain etäällä on viivoja.

MoMa on kuin kokonaistaideteos selfie-ajastamme

Kokemuksena MoMa on nykyisin aikamoinen karnevaali – hyvässä ja pahassa. Salit ovat täynnä museovieraita, jotka taiteen katsomisen sijaan ottavat selfieitä itsestään maailmankuulujen teosten äärellä.

Jos taide on joskus ollut pyhää, nyt se on banaali selfieiden taustakangas. Mikä tekee kokonaisuudesta itsestään modernin, kontekstuaalisen tilataideteoksen.

Kuvan ajastamme.

Lue lisää: New Yorkin nähtävyydet