5 x maailman päättömimmät urheilulajit

buzkashi
Voittajajoukkue saa syödä lopuksi tämän lajin pelivälineen. Kuva: U.S Embassy Kabul Afghanistan, Flickr CC

Jos Suomessa kisataankin eukonkannossa, kännykänheitossa ja saunomisessa, osataan sitä muuallakin maailmassa harrastaa outoja urheilulajeja: Englannissa juostaan mäkeä alas kiekkojuuston perässä, Meksikossa painitaan hassut naamarit päällä ja Keski-Aasiassa pelataan pooloa kuolleella vuohella.

Calcio storico – väkivaltapalloa Firenzessä

Historiallinen jalkapallo Firenze
Tässä lajissa pahimmat jalkapallohuligaanit löytyvät kentältä. Kuva: Wikimedia Commons

Laji: Firenzeläinen historiajalkapallo.

Säännöt: Sääntöjä ei juuri ole, kun renessanssiasuihin pukeutuneet 27-hengen joukkueet yrittävät saada pallon vastustajan maaliin keinolla millä hyvänsä. Lyöminen, kuristaminen ja päällä puskeminen kuuluvat Calcio Storico Fiorentinon henkeen.

Palkintona: Voittajajoukkue saa vasikan painon verran pihvejä. Ennen paistamista niitä voi käyttää ruhjeiden ja mustien silmien hoitoon.

Erikoista: Ottelut saivat Firenzessä alkunsa 1500-luvulla aatelisnuorten parissa. Lajia innostuttiin harrastamaan muuallakin Italiassa, kuten Vatikaanissa, jossa kentällä nähtiin kirmaamassa paavit Klemans VII, Leo XI ja Urbanus VIII.

Kisakatsomoon: Kahden viikon kilpailukausi huipentuu juhannuksena käytävään finaaliin. Areenana toimii Piazza Santa Croce, joka on muutettu jättimäiseksi hiekkakuopaksi. Järjestystä valvoo miekkaa kantava tuomari.

Buzkashi – päätöntä menoa

Tässä pelissä ei kirjaimellisesti ole päätä eikä häntää.
Tässä pelissä ei kirjaimellisesti ole päätä eikä häntää. Kuva: U.S Embassy Kabul Afghanistan, Flickr CC

Laji: Keskiaasialainen vuohipoolo.

Säännöt: Ratsain olevat 12 hengen joukkueet koettavat raahata päättömän vuohenruhon maalialueelle, väkivaltaa kaihtamatta. Laji vaatii ilmiömäistä ratsastustaitoa ja voimaa, yhdellä kädellä raahattava ruho kun painaa lähes 40 kiloa.

Palkintona: Afganistanissa poliitikot ja bisnesmiehet sponsoroivat buzkashi-otteluita, joiden palkintoina on rahaa ja tavaroita, kuten hienoja turbaaneja. Lisäksi voittajajoukkue saa grillata pelivälineen.

Erikoista: Talibanit kielsivät Afganistanissa ottelut, sillä heistä oli syntiä tappaa eläin huvin vuoksi. Vallan vaihduttua laji on jälleen suosionsa huipulla ja sitä pidetään yleisesti Afganistanin kansallisurheiluna.

Kisakatsomoon: Afganistanin lisäksi vuohipoolo on suosittua ympäri Keski-Aasiaa. Varmimmin sitä pääsee näkemään Kirgisian pääkaupungissa Biškekissä kansallisten juhlapäivien, kuten itsenäisyyspäivän aikaan (31. elokuuta).

Lucha Libre – naamiaiset painimatolla

meksikolainen vapaapaini
Mitä näiden miesten maskien takana oikein liikkuu? Kuva: Carlos Adampol, Flickr CC

Laji: Meksikolainen vapaapaini Lucha Libre.

Säännöt: Naamiokasvoiset ja kalsariasuiset ottelijat painivat, hakkaavat ja hyppivät toistensa päälle puoliksi tosissaan, puoliksi showasenteella. Voittoon tarvitaan kolme onnistunutta sidontaa tai tyrmäystä. Laji sai alkunsa 1930-luvulla.

Palkintona: Suosituimmista ottelijoista on tullut elokuvasankareita. Painijoista legendaarisin, El Santo, esiintyi yhteensä 52 elokuvassa ja hänestä kertovaa sarjakuvaa julkaistiin yhtäjaksoisesti 35 vuotta.

Erikoista: Pahin mahdollinen nöyryytys painijalle on se, että vastustaja saa riisuttua tältä naamion. Naamarien pyhyyttä kuvaa se, että El Santo haudattiinkin vuonna 1984 hopeanhohtoisessa naamarissaan.

Kisakatsomoon: Mexico Cityn pääpainistadionilla Arena Mexicolla otellaan tiistai- ja perjantai-iltaisin. Tunnelmaan kannattaa heittäytyä pukemalla itsekin naamari kasvoille ja huutamalla sekä buuaamalla 16 500 muun fanin mukana.

Boliviassa pääsee puolestaan seuraamaan hameasuisten naisten vapaapainia.

Leijataistelut – aasialainen kamppailu ilmojen herruudesta

Laji: Leijataistelut Thaimaassa.

Säännöt: Raskas, kaksimetrinen leija ottelee kahta ketterää pikkuleijaa vastaan. Tavoitteena on pudottaa vastustaja taivaalta mahdollisimman monesti 45 minuutin aikana. Isoa leijaa käsittelee 20 hengen joukkue ja pienempiä viisi miestä.

Palkintona: Leijamittelöihin ihastunut kuningas Chulalongkorn nimesi lajin 1900-luvun alussa Thaimaan kansallisurheiluksi. Kuningas seurasi otteluita aina iltapäivisin ja kukitti voittajan. Muille osallistujille jaettiin päivän päätteeksi tupakat.

Erikoista: Leijoilla on kilpailtu Thaimaassa ainakin 700 vuotta. 1600-luvulla kuningas Phetracha keksi käyttää leijoja myös sodassa: leijat ladattiin täyteen ruutia, lennätettiin viholliskaupungin ylle ja narut sytytettiin palamaan kuin sytytyslangat.

Kisakatsomoon: Leijoja lennätetään Bangkokin vanhassa kaupungissa Sanam Luangin aukiolla iltapäivisin kello neljän jälkeen helmikuusta toukokuulle, kun Siaminlahdelta puhaltaa voimakas länsimonsuunituuli. Leijataisteluita voi nähdä myös esimerkiksi Malesiassa ja Intiassa.

Cheese-rolling – Gloucesterchiren hurja juustojuoksu

Gloucesterchire juusto
Juustonpyöritys on hurjempaa miltä se kuulostaa. Loukkaantumiset ovat yleisiä. Kuva: Mike Warren, Flickr CC

Laji: Juustonpyöritys Englannissa.

Säännöt: Kilpailijat tavoittelevat pyöreää Gloucesterin juustoa, joka vierii alas äkkijyrkkää mäkeä jopa sadan kilometrin tuntivauhdilla. Voittaja on se, joka saa juuston kiinni tai selviytyy ensimmäisenä alas.

Palkintona: Voittaja saa kolmekiloisen juuston, jota kilpailijat ovat jahdanneet henkensä uhalla. Loukkaantumiset ovat yleisiä – sekä mäkeä alas päistikkaa kompuroivien osallistujien että juuston runnomien katsojien joukossa. Mäen juurella odottaa ambulanssi.

Erikoista: Juuston perässä on juostu ainakin 200 vuoden ajan, mahdollisesti kauemminkin. Perinne oli katketa toisen maailmansodan aikana, kun elintarvikkeita säännösteltiin ja juusto korvattiin väliaikaisesti puukiekolla.

Kisakatsomoon: Cheese-Rolling-tapahtumaa vietetään toukokuun viimeisenä maanantaina Brockworthissa, Gloucesterchiressä. Lähtöjä on neljä, joista kuhunkin pääsee mukaan 20 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Katsojia on jokunen tuhat.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi