5 x maailman parhaat maailmanpyörät

london eye maisema
Lontoossa aikakaudet kohtaavat ja tulevaisuuden ja menneisyyden maisemat yhdistyvät sopivasti London Eye -maailmanpyörän kyydissä. Kuva: Paul Tridon, Flickr CC

Kun ensimmäinen maailmanpyörä rakennettiin vuonna 1893 Chicagoon, tuskin arvattiin, millainen matkailun kestotähti maailmanpyöristä tulisi. 2000-luvulla on rakennettu yhä suurempia maailmanpyöriä.

Mutta mikä ihme maailmanpyörissä edelleen kiehtoo? Kyseessä ei voi olla vain mahdollisuus ihailla maisemia: pilvenpiirtäjien aikakaudellahan näkymiä pääsee ihailemaan yläilmoista myös pilvenpiirtäjien näköalatasanteilla ja kattobaareissa.

Jos totta puhutaan, emme ole aivan varmoja. Ehkä se on yhdistelmä perinteitä ja futurismia? Maailmanpyörät ovat elämys, jossa menneisyys ja tulevaisuus kohtaavat rauhallisella tempolla.

1 Centennial Wheel, Chicago

Chicago on pilvenpiirtäjien kaupunki. Centennial Wheel sijaitsee juuri ja juuri näkymättömissä Navy Pierillä, joka sijaitsee kuvan vasemmassa laidassa. Kuva: Richard Cavalleri / Shutterstock

Chicagossa on pakko käydä maailmanpyörässä, jo ihan vain historian takia: täältä alkoi maailman innostus maailmanpyöriin.

Pyöriviä rattaita oli kyllä tehty huvipuistoihin jo aiemminkin, mutta Chicagossa tehtiin ensimmäisen kerran todella korkea, pyörivä näköalapaikka eli todellinen maailmanpyörä.

Chicagon alkuperäinen maailmanpyörä, Ferris Wheel oli jo 80 metriä korkea, eli ajan oloihin hämmästyttävä ilmestys. Se nousi huomattavasti korkeammalle kuin kaupungin korkein rakennus, 12 kerrosta ja 55 metriä korkea Home Insurance Building, jota muuten pidetään maailman ensimmäisenä pilvenpiirtäjänä.

Ferris Wheel rakennettiin Eiffel-tornin innoittamana kansainvälisten messujen vetonaulaksi. Eiffelin veroista kestosuosikkia siitä ei kuitenkaan tullut: Ferris Wheel koristi Chicagoa lopulta vain kymmenen vuoden ajan.

Nimi jäi kuitenkin elämään: maailmanpyörän suunnitteli insinööri George Washington Gale Ferris Jr, ja siitä pitäen maailmanpyörät on tunnettu englanninkielessä yleisnimellä ferris wheel.

Chicagon nykyinen maailmanpyörä, Centennial Wheel, sijaitsee pienessä ja sympaattisessa Navy Parkin huvipuistossa. Koossa se kalpenee selvästi alkuperäiselle Ferris Wheelille – nykyisellä maailmanpyörällä on korkeutta vain 60 metriä – mutta mistään muualta eivät avaudu yhtä hienot näkymät Chicagon pilvenpiirtäjäkeskustaan.

Ja Chicago jos mikä on pilvenpiirtäjien kaupunki: kuten sanottua, kaupunkiin rakennettiin maailman ensimmäinen pilvenpiirtäjä, ja 442 metriä korkea Sears Tower oli maailman korkein pilvenpiirtäjä vuosina 1974–1988, kunnes Aasia vei voiton Yhdysvalloista maailman korkeimpien pilvenpiirtäjien kotina.

Lue lisää: Chicago.

2 Wiener Riesenrad – perinteisin maailmanpyörä

Maailmanpyörä Riesenrad
Riesenrad on Wienen historiallinen maailmanpyörä, yksi maailman vanhimmista.

Chicagon Ferris Wheelin innoittamana maailmalla rakennettiin useita komeita maailmanpyöriä 1900-luvun vaihteessa niin Lontooseen, Pariisiin kuin Wieniinkin. Kymmenessä vuodessa innostus kuitenkin sammui, ja maailmanpyörät purettiin.

Vain Wienin Wurstelprater -huvipuistossa sijaitseva, vuonna 1897 pystytetty Wiener Riesenrad jäi jäljelle. Sekin oli tarkoitus purkaa viimein vuonna 1916, mutta aie jäi toteutumatta, sillä purkamiseen ei löydetty varoja.

Hyvä niin: 65 metriä korkea, vanhan ajan romantiikkaa henkivä Wiener Riesenrad on maailman perinteisin maailmanpyörä ja yksi Wienin suosituimmista nähtävyyksistä.

Lue lisää: Wien

3 London Eye – maailman paras maailmanpyörä

Paras näkymä Thames-joen varrella aukeaa London Eye -maailmanpyörästä (tunnetaan myös nimellä Millenium Wheel). Kuva: Ale Argentieri / Shutterstock

Uusi innostus maailmanpyöriin alkoi 2000-luvulla, kun Lontooseen valmistui uuden vuosituhannen kunniaksi maailman korkein maailmanpyörä, 135 metriä korkea London Eye.

Maailmanpyörästä tuli valtava menestys: se on edelleen koko Ison-Britannian suosituin maksullinen turistinähtävyys, vaikkei maailmanpyörä ole enää se kaikkein korkein.

London Eye’n menestyksen innoittamana ympäri maailmaa alettiin jälleen rakentaa maailmanpyöriä, mutta yksikään niistä ei ole onnistunut nousemaan samanlaiseen asemaan kuin englantilainen esikuvansa.

London Eye’ta voikin hyvin kutsua maailman parhaaksi maailmanpyöräksi: sen vetovoima ei ole korkeudessa, vaan maailmanpyörästä Lontoo sai uuden ikonin ja nähtävyyden. Se on silmä, josta Lontoota kuuluu ihailla.

Samanlaiseen asemaan ei mikään muu uusi maailmanpyörä ole kyennyt – ja miten ne pystyisivätkään, sillä pohjimmiltaan ne ovat vain London Eye’n ajatuksen kopioita.

Lue lisää: Lontoo.

4 High Roller – maailman korkein maailmanpyörä

High Roller pilkistää Eiffel-tornin takana. Las Vegas on jo niin täynnä kitsejä ihmeitä, että yksi jättimäinen maailmanpyörä helposti hukkuu kaupunkikuvaan. Kuva: Lucky Photographer / Shutterstock

Pakkohan maailman korkeimman maailmanpyörän on oltava tällä listalla! Vuonna 2014 noussut Las Vegasin High Roller (167 m.) syrjäytti ennätyksen haltijana vuonna 2008 valmistuneen Singaporen Flyerin (165 m.), joka syrjäytti pari vuotta aiemmin Kiinaan valmistuneen Star of Nanchangin (160 m.).

Mitään näistä olisi tuskin rakennettu ilman London Eye’n menestystä. Mutta High Rollerille on vaikea ennustaa pitkää menestystä, vaan sille käy todennäköisesti samalla tapaa kuin singaporelaiselle ja kiinalaiselle maailmanpyörälle, joiden lumo katosi samalla hetkellä kun Las Vegasin maailmanpyörä valmistui.

Ja maailman korkeimman titteli katoaa helposti. High Roller on vain kaksi metriä korkeampi, mutta se riittää. Kuka haluaa sanoa käyneensä maailman toiseksi korkeimmassa maailmanpyörässä, kun voi sanoa käyneensä kaikkein korkeimmassa?

High Rollerin asema on jo uhattuna: Dubaihin pitäisi valmistua aivan lähivuosina Dubai Eye, joka laittaisi 210 metrin korkeudellaan maailmanpyörien ennätykset uuteen uskoon.

Toisaalta Dubai tunnetaan paitsi ennätysten rikkomisesta, myös siitä, että moni suurisuuntainen hanke on jäänyt toteutumatta. Kyseinen maailmanpyöränkin on jo useita vuosia myöhässä – eikä sitä ole ilmeisesti vielä edes alettu rakentaa.

Melkeinpä toivomme, ettei Dubain hanke valmistu ja High Roller pysyy vielä tovin maailman korkeimpana. Onhan sillä mitä mainioin nimi! High Roller kun tarkoittaa sekä korkeaa pyörivää että pelaajaa, joka pelaa korkeilla panoksilla.

High Rollerista sietäisikin tulevan yksi Las Vegasin ikonisista maamerkeistä.

Lue lisää: Las Vegas.

5 Burmalainen maailmanpyörä – eksoottisin maailmanpyörä

Burma myanmar
Burmassa maailmanpyörätkin pyöritetään vielä miesvoimin. Kuva: Antti Helin

Ja niin korkeita, hienoja tai historiallisia kuin kaikki yllä mainitut maailmanpyörät ovatkin, on kaikista kokemistani maailmanpyöristä kaikkein vaikuttavin Myanmarissa näkemämme.

Burmalaisilla nat-henkifestivaaleilla näin käsikäyttöisen maailmanpyörän!

Pölyisellä tasangolla, telttakylän keskellä, seisi maailmanpyörä, jonka laelle kapusi viisi nuorta miestä. Kiipeäminen sujui näppärästi, vaikka nuorukaisilla oli yllään kietaisuhameet ja jaloissa varvassandaalit.

Korkeuksissa miehet alkoivat heilua maailmanpyörän metallirakenteista riippuen. Lopulta pyörä nytkähti liikkeelle, ja matkustajat kirkaisivat penkeissään.

Juuri ennen maahan iskeytymistä nuorukaiset hyppäsivät kyydistä. Maailmanpyörä pyörähti muutaman kerran ympäri, ja pojat kiipesivät taas vauhtia antamaan. Uudestaan ja uudestaan, niin pyöri vanhan maailman maailmanpyörä.

Mielenkiintoiset olivat kyllä burmalaiset henkifestivaalitkin, joille kymmenet tuhannet burmalaiset saapuivat palvomaan ihmeitä tekeviä henkiä ja pyytämään apua kaikenlaisiin arkipäivän ongelmiin, kuten vaikkapa selkäkipuihin, bisnesneuvotteluihin tai ilkeän anopin lepyttämiseen.

Lue lisää Myanmarista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi