Wien – opas Itävallan ihanaan pääkaupunkiin

Wien
Itävallan parlamenttitalo kuuluu Wienin katseenvangitsijoihin.

Wien on Euroopan uljaimpia kaupunkeja. Jo Wienin nimessä on jotain sykähdyttävän kuninkaallista, eikä suotta: Wienistä käsin hallittiin satojen vuosien ajan mahtavaa Habsburgien valtakuntaa. Kaupunki houkutteli muusikoita, taiteilijoita ja tiedemiehiä, jotka notkuivat Wienin kuuluisissa kahviloissa.

Entisaikojen loistosta muistuttavat edelleen ylväät palatsit ja museoiden taideaarteet. Wienin ylvästä mainetta ei kannata vierastaa: komeista, historiallisista kulisseistaan huolimatta Wien ei ole jämähtänyt menneeseen, vaan nykypäivän Wien on rento ja hintatasoltaan yllättävänkin edullinen matkakohde, joka elää vahvasti tätä päivää.

Erityisen kiehtovaa Wienissä on se, että keisariajan mahtipontiset rakennukset sulautuvat eläväiseen kaupunkikuvaan ja nuorekkaaseen kaupunkikulttuuriin. Esimerkiksi Wienin yliopiston kursseja voidaan pitää Hofburgin linnan tiloissa. Wienin maailmankuuluun valtionoopperaankin myydään muutaman euron hintaisia seisomapaikkalippuja.

Ja Wien on siksikin rentouttava kaupunkikohde, että kaupungissa saa hyvällä omallatunnolla notkua päivät pitkät historiallisissa kahviloissa – parempia paikkoja ei olekaan kokea Wienin lumoa.

Wien matkakohteena

Wienissä on niin paljon nähtävää, että kaikkea on oikeastaan mahdotonta kokea kerralla. Ensimmäinen matka Wieniin jää harvoin viimeiseksi – Wienin historian rikkaus, nähtävyyksien paljous, keskustan vilinä ja kahviloiden tunnelma houkuttelevat lomalle Wieniin yhä uudelleen.

Kannattaakin jo valmiiksi suunnitella käyvänsä kaupungissa vielä toisenkin kerran, jolloin ei tarvitse ahnehtia kerralla liikaa, vaan voi kaikessa rauhassa harhailla myös suosituimpien turistikohteiden ulkopuolelle.

Salapoliisin työllä Wienistä voi jatkuvasti löytää kiehtovia kujia, uusia yksityiskohtia ja ruokapaikkoja. Kun keskustan nähtävyydet on kierretty, voi lähteä tutustumiskierrokselle muihin kaupunginosiin tai matkustaa päiväretkelle Wienin ulkopuolelle.

Wien sijaitsee Keski-Euroopan sydämessä, ja Wienistä helppo tehdä retkiä ympäri Itävaltaa ja naapurimaita. Wieniläiset ovat itse tosin niin kotiseuturakkaita, että moni pysyttelee koko elämänsä kotikaupungissaan.

Ja no, wieniläisillä on siihen kaiketi hyvä syy. Kuten aikoinaan sanottiin: Wienin kahviloissa kohtaa koko maailma.

Wienin nähtävyydet

Hofburg Wien
Hofburg on mahtavan kokoinen palatsi aivan Wienin keskustassa.

Wienin nähtävyyksien joukossa on useita maailman ihmeitä. Belvederen palatsissa esillä oleva Gustav Klimtin Suudelma on yksi maailman kuuluisimmista – ja romanttisimmista – maalauksista.

Hofburgin palatsin aarrekammiossa pääsee puolestaan ihailemaan maailman upeimpiin aarteisiin kuuluvia Itävallan kruununkalleuksia sekä keihäänkärkeä, jolla Jeesuksen väitetään surmatun ristillä. Palatsin yhteydessä toimii myös Espanjalainen ratsastuskoulu, maailman vanhin lajissaan ja uljaiden lipizzanhevosten koti. Espanjalaiseen ratsastuskouluun pääsee noin tunnin mittaisiin esityksiin tai harjoituksia katsomaan ostamalla lipun etukäteen.

Habsburgin kuninkaallisten elämään pääsee puolestaan tutustumaan Schönbrunnin linnassa, Wienin suosituimmassa nähtävyydessä.

Wienin luonnonhistoriallinen museo
Kivikaudelta peräisin oleva Willendorfin Venus on maailman ikonisimmista patsaista. Kivikaudelta peräisin oleva Willendorfin Venus on maailman ikonisimmista patsaista. Kuva: Matthias Kabel, Wikimedia Commons, CC-BY 2.5, kuvaa on rajattu.

Esihistoriasta kiinnostuneille pakollinen kohde on Wienin luonnonhistoriallinen museo, jossa on esillä maailman kuuluisin kivikauden patsas, 25 000 vuotta vanha Willendorfin Venus.

Tonava kaunoinen ei sen sijaan kuulu Wienin nähtävyyksiin: Euroopan mahtijoki kulkee keskustan ulkopuolella ja harva matkailija näkee vilaustakaan Tonavasta Wienin-reissullaan.

Klassisen musiikin ystävälle Wien on todellinen pyhiinvaelluskohde: Wienissä on vaikuttanut enemmän kuuluisia säveltäjiä kuin missään toisessa kaupungissa. Wienissä ovat asuneet ja säveltäneet vuorollaan Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Strauss, Brahms ja Gustav Mahler.

Nykyisin Wien yhdistetään usein erityisesti valssiin, mutta Wien on myös todellinen sinfonioiden kaupunki. Suurin osa maailman upeimmista sinfonioista on sävelletty juuri Wienissä, ja jokaisen matkailijan pitäisikin käydä kaupungin upeissa konserttitaloissa kuuntelemassa ainakin yksi sinfonia.

Lue lisää Wienin musiikkikohteista tai varaa oopperan ja konserttien liput etukäteen netistä.

Lisää nähtävää ja koettavaa löytää Wienin kiehtovimmista kaupunginosista.

Makumatka Wieniin

Wien kahvilat
Wienin kahviloiden kuuluisin leivos on tietysti Sacher-kakku.

Nähtävyydestä – ja maailmanluokan ihmeestä – käyvät myös Wienin kahvilat. Missään muussa kaupungissa kahvilat eivät ole yhtä suuri osa kaupungin tunnelmaa ja kulttuurihistoriaa kuin Wienissä. Kahvin lisäksi kahviloissa tulee herkutella leivoksilla, kuten legendaarisella sacher-kakulla.

Wienissä pitää syödä myös ainakin kerran Wiener Schnitzel eli wieninleike. Wieninleikkeeseen suhtaudutaan sen nimikkokaupungissa suurella hartaudella. Aito Wiener Schnitzel on jättimäinen, vasikanlihasta (Kalbschnitzel) leivitetty leike, joka tarjoillaan sitruunanviipaleen ja perunasalaatin kera. Wieniläiset eivät voi käsittää niitä, jotka tarjoavat wieninleikkeensä jonkun kastikkeen kera!

Jos ottomaanit pysäytettiinkin Wienin porteilla vuonna 1529, on turkkilainen pikaruoka sittemmin valloittanut Wienin. Sitä saa miltei joka korttelista. Dürum on esimerkiksi kebab-lihalla ja runsaalla salaatilla täytetty maukas leipälätty. Makunsa mukaan voi toivoa joko tulisen (scharf) tai miedon (ohne scharf) version.

Vegaaniravintoloita löytää etenkin Naschmarkt-torin ympäristöstä. Esimerkiksi Swing Kitchenin vegaaniburgerit ovat todella herkullisia.

Shoppailijan Wien

Wienin pisin ostoskatu on Mariahilferstraße, joka sijaitsee Museokortteleiden vieressä. Pieniä putiikkeja ja ruokapaikkoja löytää viereisestä Neubaun kaupunginosasta.

Aivan Mariahilferstraßen vieressä sijaitsee edullinen hotelli Time Out City Hotel Vienna.

Wienin hintataso

Hintatasoltaan Wien on suureksi kaupungiksi varsin maltillinen, edullisempi kuin Helsinki. Syöminen ulkona on edullista verrattuna moniin muihin kaupunkeihin. Samoin Wienin julkiset liikennevälineet ovat edullisia. Esimerkiksi kaupungin sisäinen julkisen liikenteen viikkolippu maksaa alle 20 euroa.

Wien tarjoaa myös paljon ilmaista nähtävää ja koettavaa, vaikka ei haluaisikaan käyttää rahojaan sisäänpääsymaksuihin. Pelkästään Wienin puistot, palatsit ja muut keisariajan rakennukset muodostavat huikean siluetin iltakävelyille. Wienissä on myös loistava tarjonta ilmaistapahtumia.

Myös asuminen on Wienissä edullisempaa kuin monessa suurkaupungissa, vaikka vuokrat ovat olleetkin viime vuosina nousussa: kolmion vuokra on keskimäärin 800–900 euroa kuussa.

Juomaraha Wienissä

Itävallassa ja Wienissä on tapana jättää juomarahaa. Kahviloissa ja ravintoloissa summa on helpoin pyöristää hieman ylöspäin sopivaan tasasummaan.

Päiväretket Wienistä

Wienistä on erittäin helppo tehdä päiväretkiä lähikaupunkeihin ja naapurimaihin, vaikkapa Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan (tunnin bussimatka) tai Tšekin puolelle Brnoon (puolitoista tuntia junalla).

Kesällä erittäin suositeltava päiväretkikohde on Tonavan varrella sijaitseva Wachaun alue, jonka kuuluisin nähtävyys on kukkulan laella sijaitseva mahtava Melkin luostari. Hyvä tapa tutustua Wachaun alueeseen on matkustaa Wienistä junalla Melkiin, käydä luostarissa, ja jatkaa lautalla Kremsiin Tonavan varren maisemia ihaillen. Kremsistä voi jälleen ottaa junan Wieniin. Helpompaa on tietysti osallistua opastetulle päiväretkelle.

Mielenkiintoisen päiväretken voi tehdä myös vuoristossa kulkevalle Semmeringin junaradalle, joka on Unescon maailmanperintökohde. Jo pelkästään junalla matkustaminen edestakaisin on elämys.

Wienin päiväretkikohteista voit lukea lisää sivulta Itävallan parhaat matkakohteet.

Varaa opastetut retket ja nähtävyyksien pääsyliput etukäteen netistä.

Matka Wieniin ja Wienin lentokenttä

Wieniin on Suomesta suoria lentoja. Katso lentotarjoukset Wieniin.

Wienin kansainvälinen lentokenttä Schwechat (VIE) sijaitsee kaupungin ulkopuolella. Lentokentältä pääsee keskustaan sekä nopealla junalla (alle 15 euroa) että edullisella paikallisjunalla (alle 5 euroa). Edullisimmat paikallisjunat eivät ole esteettömiä, ja ne ovat hankalat myös lastenvaunujen kannalta.

Wienin rautatieasema

Wienin päärautatieasema sijaitsee lähellä Belvederen palatsia. Yhteydet ovat hyvät eri puolille Eurooppaa. Slovakian Bratislavaan on vain tunnin junamatka.

Mainio hotelli lyhyen kävelyn päässä rautatieasemalta on aivan Belvederen palatsin vieressä sijaitseva, hipsteritunnelmaa henkivä Hotel Daniel. Trendikkäälle Wiedenin alueelle kävelee vartissa, vanhaankaupunkiin puolessa tunnissa.

Erinomainen valinta etenkin silloin, jos aikoo jatkaa aamulla matkaa junalla Wienistä.

Wienin hotellit – missä päin Wieniä kannattaa asua?

Muutaman päivän matkalle on ainakin periaatteessa kätevintä ottaa hotelli kävelymatkan päästä keskustan nähtävyyksistä. Toisaalta osa Wienin nähtävyyksistä sijaitsee joka tapauksessa 1. kaupunginosan ulkopuolella, joten hotellin sijainti ydinkeskustassa ei ole välttämätöntä.

Joukkoliikenne on niin kattava ja toimiva, että hotellin voi hyvin ottaa myös muista kaupunginosista. Metro kulkee viikonloppuisin myös öisin.

Hotelliaamiaisesta ei Wienistä kannata maksaa ylimääräistä: Wien on täynnä mukavia kahviloita, konditorioita ja leipomoita, jossa voi nauttia hotellia edullisemman aamiaisen.

Perinteinen wieniläinen aamiainen on nimeltään Wiener Frühstück ja siihen kuuluu yleensä kahvi tai tee, sämpylä, voita ja hilloa tai hunajaa sekä kenties keitetty kananmuna.

Wienin maineikkain majapaikka on vuonna 1876 avattu Hotel Sacher, joka on antanut nimensä kaupungin kuuluisimmalle leivonnaiselle, sacherkakulle. Huippukalliissa hotellissa ovat viihtyneet niin kuninkaalliset kuin tähtimuusikotkin.

Jo selvästi kohtuullisemmalla hinnalla pääsee asumaan Wienin vanhimpaan hotelliin, vuonna 1746 avattuun König von Ungarniin, joka sijaitsee Mozartin kotitalon vieressä, muutaman askeleen päässä Stephansdomin tuomiokirkolta.

Hyviä keskihintaisia hotellivaihtoehtoja ovat aivan Wienin vanhankaupungin ytimessä sijaitseva Pension Neuer Markt sekä Hotel Post Wien, joka sijaitsee sekin hyvin keskeisellä paikalla.

Mainio edullinen majapaikka on trendikkäässä Wiedenin kaupunginosassa sijaitseva Wombat’s City Hostel.

Katso tarjoukset Wienin hotelleihin.

Wienin kokemuksia

Wien-matkaoppaan kirjoitti Paula Hakulinen, jonka sydän on jäänyt Wieniin: ”Asuin Wienissä kymmenen kuukautta opiskelijavaihdossa. Sen jälkeen olen palannut kaupunkiin varmaan lähemmäs kymmenen kertaa, eikä kaupunki ole kertaakaan jättänyt kylmäksi, edes talvikuukausina, vaikka pureva tuuli hytisyttääkin.”

”Suurin vaara Wienin-lomalla on ahnehtia kerralla liikaa, sillä todellinen Wienin-matkaaja tietää, että kaupunki kutsuu luokseen yhä uudelleen. Edes paljasjalkaiset wieniläiset eivät tunne kotikaupunkiaan läpikotaisin, joten miksi turistinkaan kannattaisi hötkyillä.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi