Wienin parhaat musiikkikohteet – Mozartin ja Beethovenin jäljillä

Wien Mozart kirkko
Mozartin Requiem soi ensimmäisen kerran säveltäjän omassa muistomessussa Michaelerplatzin kirkossa.

Wien on klassisen musiikin mahtikaupunki: Wienissä kun on vaikuttanut enemmän kuuluisia säveltäjiä kuin missään toisessa kaupungissa. Wienin osuus klassisen musiikin historiassa onkin täysin häkellyttävä.

Parhaiten Wien tunnetaan Mozartista, Beethovenista ja Straussista, mutta Wienissä ovat asuneet ja säveltäneet myös Haydn, Schubert, Brahms ja Mahler. Beethovenin ohella juuri Brahms ja Mahler kehittivät Wienissä sinfonioista mahtavan taidemuodon.

Wieniä parempaa paikkaa ei olekaan kuunnella Beethovenin 9:ttä sinfoniaa huippuluokan orkesterin soittamana – niin tutulta kuin Beethovenin viimeinen sinfonia nykyisin kuulostaakin. Livenä juuri Wienissä kuultuna se on yksi maailman upeimmista kulttuurielämyksisä.

Kun sinfonian alkutahdit täyttävät konserttisalin, voi vain kuvitella, miltä wieniläisistä tuntui oopperan kantaesityksessä toukokuussa 1824. Maailmassa ei oltu kuultu koskaan aiemmin mitään vastaavaa.

Klassinen musiikki voi edelleen hyvin Wienissä: Wienin valtionoopperan soittajista koottu Wienin filharmonikot on maailman parhaita sinfoniaorkestereita ja heidän pitämänsä uudenvuoden konsertti on kaiketi maailman tunnetuin vuosittainen musiikkiesitys.

Oopperan ja konserttien ohella klassisen musiikin ystävien kannattaa käydä myös museossa Haus der Musik, joka esittelee kaupungin musiikkihistoriaa eläväisesti.

Mozart Wienissä

Salzburgissa syntynyt Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) vietti Wienissä lyhyen elämänsä viimeiset kymmenen vuotta, jolloin hän oli luomiskautensa huipulla. Wienissä syntyivät Mozartin oopperat Figaron häät, Don Giovanni (jonka hän tosin viimeisteli Prahassa käydessään) ja Taikahuilu.

Maineestaan huolimatta Mozart jätti perheelleen suuret velat. Hän pelasi uhkapelejä ahkerasti ja oli muutenkin huoleton raha-asioiden kanssa.

Mozarthaus – Mozartin kotitalo

Mozart asui Wienissä 11 eri osoitteessa. Monet taloista on purettu, mutta aivan Stephansdom-katedraalin vieressä sijaitsevan Domgasse 5:n rakennus on säästynyt, ja siellä toimii Mozartin kotimuseo (Mozarthaus). Talo tunnetaan myös nimellä Figarohaus.

Mozartille on omistettu myös oma huoneensa Wienin upeassa musiikkimuseossa Haus der Musik.

Jos haluaa asua Wienissä Mozart-tunnelmissa, erinomainen hotelli on Mozarthausen vieressä sijaitseva, vuonna 1746 avattu König von Ungarn, jonka ravintolassa säveltäjänkin uskotaan viihtyneen.

Michaelerkirche ja Requiemin kantaesitys

Vielä kuolinvuoteellaan 35-vuotias Mozart sävelsi Requiem-sielunmessua. Keskeneräiseksi jäänyt teos esitettiin ensimmäistä kertaa Mozartin muistotilaisuudessa Michaelerkirchessä, joka sijaitsee Hofburgin palatsia vastapäätä.

Mozart itse uskoi, että hänen kilpailijansa, kateellinen Salieri oli myrkyttänyt hänet, mutta myöhempien tukijoiden mukaan Mozart kuoli tartuntatautiin.

Säveltäjän varsinaiset hautajaiset pidettiin Stephansdom-katedraalin kappelissa. Samassa katedraalissa oli vietetty myös Mozartin ja hänen vaimonsa Constanzen häitä.

Mozartin hauta Sankt Marxin hautausmaalla

Mozart haudattiin tavalliseen hautaan Sankt Marxin hautausmaalle kaupungin laidalle. Tarkkaa hautapaikkaa ei tiedetä, mutta Mozartin haudan oletetulle paikalle on pystytetty enkeliä ja katkennutta pylvästä esittävä muistomerkki.

Mozartiakin näkyvämmän jäljen Wieniin on jättänyt kaupungissa 35 vuotta asunut Beethoven.

Beethoven Wienissä

Ludwig van Beethoven syntyi Bonnissa, mutta vietti suurimman osan elämästään Wienissä, jonne hän muutti parikymppisenä nuorukaisena vuonna 1792, vain muutama kuukausi Mozartin kuoleman jälkeen. Beethoven eli kaupungissa vakituisesti aina kuolemaansa asti (vuonna 1827).

Wienissä viettämänsä 35 vuoden aikana Beethoven muutti ahkerasti: hän asui Wienissä noin 60 osoitteessa, ja useasti hänellä oli kerrallaan useita asuntoja.

Alituiseen muuttamiseen oli yleensä syynä se, että Beethoven ei pitänyt asunnosta tai naapureistaan, tai nämä eivät pitäneet säveltäjästä. Muuttaminen oli varsin vaivatonta: Beethovenilla ei ollut sängyn, pöydän ja flyygelin lisäksi paljoa muita kalusteita.

Beethoven saavutti Wienissä valtavan menestyksen, mutta hänen elämänsä ei ollut onnellisimmasta päästä: hän alkoi kuuroutua jo kolmikymppisenä ja kärsi usein masennuksesta. Säveltäjäneron käytös oli usein muutenkin varsin erikoista ja introverttia. Vaikka Beethoven ihastui vähän väliä, hänellä oli vaikeuksia solmia kestävää naissuhdetta.

Epäonnisten rakkaussuhteiden kaikuja voi kuulla vaikkapa Beethovenin ihastuksilleen säveltämissä Für Elisessä ja Kuutamosonaatissa.

Kuuroutuminen ja epäonnistuneet naissuhteet saivat Beethovenin hylkäämään kaiken muun ja omistautumaan säveltämiselle lähes täydellisesti: vaikkei hän kuullut korvillaan, hän kuuli musiikin päässään.

Pasqualati Haus – täällä oli Beethovenin luksuskämppä

Beethovenin asuttamista taloista tunnetuin ja parhaiten aikakauden asussa säilynyt on Pasqualati Haus osoitteessa Mölker Bastei 8. Beethoven viihtyi talon kattohuoneistossa vuodesta 1804 vuoteen 1815 – paljon pitempään kuin asunnoissaan yleensä.

Talo oli aikansa komeimpia asuintaloja Wienissä, ja Beethovenin viiden huoneen lukaali edusti aikamoista luksusta. Asunnon omisti säveltäjän suojelija ja taloudellinen tukija paroni Pasqualati. Täällä asuessaan Beethoven sävelsi monet tärkeimmistä töistään kuten Viidennen ja Kuudennen sinfonian.

Beethovenin huoneiston viereisessä huoneistossa toimii nykyisin Beethovenista kertova, rentouttavan pienimuotoinen museo.

Wienin keskushautausmaa ja Beethovenin hauta

Beethovenin hauta on Zentralfriedhofissa, Wienin keskushautausmaalla, jonne on haudattu myös nuorena kuollut Franz Schubert, valsseistaan kuuluisa Johann Strauss nuorempi ja Johannes Brahms.

Oopperatalo Theater an der Wien

Beethovenin teosten kantaesitykset pidettiin yleensä Wienin valtionoopperan sijaan oopperatalossa Theater an der Wien, joka on toiminnassa edelleen.

Haus der Musik – mahtava musiikkimuseo

Musiikin talo kertoo wieniläisistä säveltäjistä ja kaupungin musiikkihistoriasta niin toiminnallisesti, että ei tarvitse olla musiikin harrastaja innostuakseen museon tarjonnasta.

Wiener Staatsoper – Wienin valtionooppera

Maailmankuulu Wienin valtionooppera vihittiin käyttöön toukokuussa 1869. Ensimmäisenä esityksenä oli Mozartin ooppera Don Giovanni – joka oli tosin jo kantaesitetty aiemmin Prahassa.

Alkuperäinen rakennus tuhoutui toisen maailmansodan lopulla pommituksissa, mutta rakennettiin uudelleen kymmenen vuotta myöhemmin.

Wienin valtionooppera tunnetaan erinomaisen tasonsa lisäksi muutaman euron hintaisista seisomapaikoista, jotka myydään 80 minuuttia ennen esityksen alkua. Jos saat seisomapaikan, luvassa on usein unohtumaton elämys: monet seisomapaikkalaiset ovat vakiovieraita, jotka päästävät ilmoille salin äänekkäimmät aplodit.

Wienin filharmonikot

Wienin filharmonikot on todellinen superorkesteri: sen soittajat valitaan Wienin valtionoopperan parhaista muusikoista. Parhaiten heidät tunnetaan Wienin uudenvuoden konsertista, yhdestä maailman kuuluisimmista uudenvuoden juhlista.

Wienin filharmonikoiden kuuleminen on yleensä harvinaista herkkua, mikä tekee Schönbrunnin puutarhan ilmaisesta kesäkonsertista todella hienon tapahtuman.

Koe touko-kesäkuussa Schönbrunnin puutarhan kesäkonsertti

Wienin Filharmonikot antaa joka vuosi wieniläisille lahjan, ilmaisen kesäkonsertin Schönbrunnin puutarhassa (Sommernachtskonzert Schönbrunn).

Valtava katsojameri täyttää kesäpalatsin edessä kohoavan rinteen, josta on hyvät näkymät alas orkesteriin.

Konsertti on niin suosittu, että paikalle vievät julkiset liikennevälineet ovat tupaten täynnä. Kannattaa varautua ruuhkiin ja varata mukaan piknik-alusta ja evästä. Tämän konsertin tunnelma kannattaa kokea edes kerran elämässä!

Konsertti järjestetään yleensä toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.

Musikverein ja Wienin uudenvuoden konsertti

Liput Wienin legendaariseen uudenvuoden konserttiin arvotaan aina edellisen vuoden alkupuolella, joten hyvällä onnella kenellä tahansa on mahdollisuus päästä mukaan ikimuistoiseen tapahtumaan.

Uudenvuoden konsertti järjestetään Musikvereinissa eli Musiikkiyhdistyksen konserttitalossa, jossa on monenlaista ohjelmaa ympäri vuoden. Uudenvuoden konsertissa soittavat Wienin filharmonikot.

Wienin konserttilippuja voi ostaa etukäteen netistä.

Lue lisää: Wien.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi