Hofburg – mahtavan palatsin vetonauloja ovat Aarrekammio, Sissi-museo ja Espanjalainen ratsastuskoulu

Hofburg Wien
Hofburg on mahtavan kokoinen palatsi aivan Wienin keskustassa.

Wienin mahtavin palatsi on Hofburg, Itävallan kuninkaiden entinen talvipalatsi, joka sijaitsee aivan keskustassa. Palatsissa sijaitsevat Keisarilliset asunnot, Keisarillinen aarrekammio, Espanjalainen ratsastuskoulu ja Sissi-museo. Muun muassa. Lisäksi on monta muuta museota, virastotiloja, presidentin kanslia ja Itävallan kansalliskirjasto eli entinen hovikirjasto, jonka suuri sali (Prunksaal) on yksi maailman kauneimmista kirjastosaleista.

Ymmärsit oikein: valtava Hofburg on malliesimerkki ihmisten turhamaisuudesta. Hallitsija toisensa jälkeen halusi laajentaa palatsia ja lisätä siihen oman kädenjälkensä. Liki 3000 huoneen palatsista voikin bongata melkein kaikki rakennustyylit keskiajan gotiikasta 1900-luvun vaihteen kertaustyyleihin.

Itävallan kuninkaalliset asuivat palatsissa aina vuoteen 1918 asti, jolloin Itävallasta tuli tasavalta ja kuninkaalliset karkotettiin maasta.

Hofburgin lähellä on kaksi kivaa puistoa. Burggarten on sujuvasti turistien reitillä Hofburgin linnan kupeessa. Hyvällä tuurilla kesäisellä säällä siellä voi nähdä lipizzanhevosten kirmaavan aitauksessaan.

Vielä viihtyisämpi on kuitenkin Volksgarten, joka jää helposti turistilta huomaamatta, mutta jonne paikalliset mielellään suuntaavat.

Schatzkammer – häikäisevä keisarillinen aarrekammio

Aarrekammio Schatzkammer sijaitsee Hofburgin vanhimmassa osassa. Sen 21 huone on täynnä toinen toistaan upeampia aarteita, joita Habsburgit keräsivät vuosisatojen varrella.

Aarteista arvokkain taitaa olla 1000-luvun alussa tehty Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan kruunu, joka oli käytössä vuoteen 1806 asti. Sitä on pitänyt päässään mahtava kuningas toisensa jälkeen.

Keskiajalla kruunua säilytettiin Karlštejnin linnassa Tšekeissä ja vuosisatojen ajan myös Nürnbergissä, kunnes se tuotiin Napoleonin joukkojen tieltä turvaan Hofburgiin.

Nähtävänä ovat myös Itävallan omat kruununkalleudet, hullun keisari Rudolf II:n kruunu, Sissin koruja ja Napoleonin pojan kultainen kehto.

Sekä Pyhä keihäs, jolla surmattiin ristillä ollut Jeesus. Ainakin legendan mukaan. Keihäs oli osa Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan vallan symboleita yhdessä kruunun ja kuninkaallisen miekan kanssa.

Sissi-museo

Pakollinen kohde Romy Schneiderin tähdittämän Sissi-elokuvasarjan faneille. Hofburgin suosituin museo tutustuttaa maineeltaan traagisen Sissi-keisarinnan elämään. Sissi piti tarkkaan huolta ulkonäöstään, ja nähtävillä ovatkin Sissin voimisteluvälineet ja hiusjalokivet, joilla hän koristeli nilkkaan asti ulottuvia hiuksiaan.

Keisarilliset asunnot

Lisää keisarillista tunnelmaa löytää kiertämällä Keisarilliset asunnot. Niissä riittää loistoa, mutta mieleen jää erityisesti vuonna 1916 kuolleen ja lähes 80 vuotta hallinneen keisari Frans Joosefin makuuhuone. Se on yllättävän vaatimaton.

Espanjalainen ratsastuskoulu

Espanjalainen ratsastuskoulu Wien
Espanjalainen ratsastuskoulu sijaitsee Hofburgin yhteydessä.

Palatsin Espanjalainen ratsastuskoulu, Spanische Hofreitschule, on saanut nimensä upeista lipizzanhevosistaan, jotka ovat alun perin kotoisin Espanjasta. Niiden esi-isät tuotiin Wieniin ratsastuskoulua varten jo vuonna 1572. Lipizzanhevoset on risteytetty espanjalaisista, arabialaista ja berberihevosista.

Ratsastuskoulun komeassa ratsastushallissa järjestetään ratsastusnäytöksiä, joissa hevoset esiintyvät kristallikruunujen alla klassisen musiikin tahtiin. Esitykset ovat todella suosittuja ja liput on varattava jopa kuukausia etukäteen.

Onneksi on myös aamupäivän harjoitukset, joissa hevosia koulutetaan varsinaisia näytöksiä varten – niihin myydään lippuja pari tuntia ennen esitystä. Aamuharjoituksissa jää tosin näkemättä ratsastusnäytösten näyttävimmät temput kuten piruetit.

Hyvällä tuurilla voi myös päästä näkemään, kun hevoset päästetään kesällä laitumelleen Hofburgin puistoon.

Hofburgin palatsin ja Espanjalaisen ratsastuskoulun pääsyliput voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Lue lisää: Wien.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi