Belvedere – ihaile Wienissä maailman romanttisinta maalausta

Gustav Klimt Kiss
Gustav Klimtin teos Suudelma on esillä Belvederen palatsissa Wienissä.

Jos Wienistä on valittava yksi nähtävyys ylitse muiden, se on Belvederen palatsi, jossa pääsee ihailemaan samalla kertaa sekä palatsin upeita sisätiloja että yhtä maailman kuuluisimmista – ja romanttisimmista – taidetoksista, Gustav Klimtin Suudelmaa.

Klimtiltä on esillä myös yhtä lailla kuuluisa, eroottissävyinen Judith I, ja monta muuta teosta.

Teoksia on myös muilta kuuluisimmilta ja rakastetuimmilta itävaltalaisilta taiteilijoilta kuten Egon Schieleltä (lisää Schielen taidetta kannattaa käydä ihailemassa Museokorttelien Leopoldt-museossa).

Belvedere – kauniin näköalan palatsi

wien nähtävyydet
Belvederen palatsi on Wienin parhaita nähtävyyksiä.

Belvedere tarkoittaa paikkaa, josta on kaunis näköala. Palatsi on kaksiosainen: kun yksi palatsi on mäen päällä, toinen on sen juurella. Välissä on hieno ranskalaistyylinen puutarha.

Belvederen itävaltalaista taidetta esitelevä taidemuseo toimii yläpalatsissa. Vaatimattomammassa alapalatsissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Lisää näyttelytiloja on Orangerissa, entisessä sitruspuiden kasvihuoneessa.

Belvederen kaksoispalatsia pidetään komeimpana kaikista barokin ajan yksityispalatseista – kaikki muut yhtä mahtavat palatsit kuuluivat kuninkaille. Belvederen palatsi on Unescon maailmanperintökohde.

Belvederen rakennutti sotasankari Eugen Savoijilainen

Belvederen palatsi, Wien

Mahtavan palatsin rakennutti Eugen Savoijilainen eli Savoijin prinssi (1663–1736), Habsburgien armeijassa palvellut ranskalainen marsalkka, yksi aikansa maineikkaimmista.

Liki voitosta voittoon ratsastaneen Savoijilaisen legendaarisin saavutus oli turkkilaisten totaalinen murskaaminen vuonna 1697 Zentan taistelussa nykyisen Serbian alueella. Habsburgit tekivät yllätyshyökkäyksen jokea ylittäneitä turkkialaisia vastaan. Ottomaanit menettivät 30 000 miestä, kun Savoijilaisen joukkojen tappiot jäivät alle 500 mieheen.

Sotilaallinen menestys teki Savoijilaisesta suunnattoman rikkaan. Varojaan hän käytti palatsien, kuten Belvederen, rakentamiseen, vaikka hän ehti käydä niissä vain harvoin. No, pitäähän miehellä harrastus olla.

Ehkä lahjakas ja terävä-älyinen Savoijilainen halusi koreilla palatseilla, sillä ulkonäöltään hänen kerrotaan olleen kerrassaan ruma.

Aikalaisten silmissä Belvederessä erityisen hienoa oli yläpalatsin kuparikatto – siitä tuli ihmetyksen aihe ympäri Eurooppaa.

Frans Ferdinand lähti Belvederestä viimeiselle matkalleen

Savoijilainen ei hankkinut koskaan perhettä eikä saanut suoraa perillistä. Lopulta palatsi päätyi kuninkaallisten haltuun.

Viimeinen palatsissa asunut kuninkaallinen oli arkkiherttua Frans Ferdinand, Itävallan kruununprinssi. Vuonna 1914 hän lähti juuri Belvederestä Balkanin-kierrokselle. Kruununprinssi palasi Wieniin hauta-arkussa.

Sarajevossa kaikuneista laukauksista sai alkunsa ensimmäinen maailmansota, joka johti Itävallan monarkian päättymiseen.

Hotellivinkki Belvederen palatsin vieressä

Aivan Belvederen palatsin vieressä sijaitsee hipsteritunnelmaa henkivä Hotel Daniel. Myös päärautatieasema on kiven heiton päässä. Trendikkäälle Wiedenin alueelle kävelee vartissa, vanhaankaupunkiin puolessa tunnissa.

Erinomainen paikka etenkin silloin, jos aikoo jatkaa aamulla matkaa Wienistä.

Lue lisää: Wien.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi