Schönbrunnin linna – kuninkaallista loistoa ja maailman vanhin eläintarha

Schönbrunn Wien
Schönbrunnin linna on järjettömän kokoinen palatsi.

Schönbrunnin linna oli mahtavien Habsburg-hallitsijoiden pääasiallinen asunto. Valtavan kokoinen, yli 1400-huoneen palatsi on nykyisin Wienin suosituin nähtävyys. Jos palatsi voikin näyttää ulkoa varsin eleettömältä, ovat sen sisäosat täyttä rokokoon koristeellista loistoa.

Palatsin alueella toimii myös maailman vanhin eläintarha. Ilmaiseksi voi ihailla upeaa puutarhaa, jota koristavat Troijan sotaa kuvaavat patsaat ja pensaslabyrintti.

Schönbrunnin palatsi puutarhoineen on Unescon maailmanperintökohde.

Schönbrunnin palatsi ja Maria Teresia

Schönbrunn valmistui vuonna 1638, mutta sen hulppeat, rokokoota edustavat sisätilat ovat pääosin 1700-luvun puolivälistä. Keisarinna Maria Teresia sai palatsin häälahjakseen ja muokkasi siitä mieleisensä.

Parempaa paikkaa ei olekaan päästä lähelle Maria Teresiaa, yhtä maailmanhistorian mahtavimmista naishallitsijoista.

Habsburgien imperiumia 40 vuotta hallinnut Maria Teresia oli sukunsa hallitsijoista etevimpiä. Hän voitti sotia, uudisti hallintoa ja synnytti siinä sivussa 16 lasta.

Maria Teresia on haudattu Wieniin Kapusiinikirkon kryptaan. Hän suunnitteli itse hautamonumenttinsa, kuinkapas muutenkaan.

Schönbrunnin palatsikierrokset

Shönbrunn Palmenhaus
Shönbrunnin linnan kasvihuone eli Palmenhaus.

Linnan 1441 huoneesta 45 on avoinna yleisölle. Sisätiloihin voi tutustua sekä lyhyellä että pitkällä kierroksella. Liput kierroksille ostetaan tietylle kellonajalle.

Kannattaa saman tien valita kierroksista laajempi eli Grand Tour. Vajaan tunnin kestävä kierros vie kaikkiin vierailijoille avoinna oleviin huoneisiin. Monet niistä kylpevät upeassa, Maria Teresian aikaisessa rokokooloistossa.

Lyhyempi, noin puolen tunnin mittainen, Imperial-kierros vie 22 huoneeseen, jotka ovat pääosin keisari Frans Joosef I:n ja hänen vaimonsa Sissin asussa ja tyyliltään vaatimattomampia. Frans Joosef oli muuten todellinen Schönbrunnin kasvatti: hän syntyi palatsissa vuonna 1830 ja kuoli siellä 86 vuotta myöhemmin.

Molempien kierrosten ohjelmaan kuuluu Schönbrunnin palatsin kuuluisin huone on peilisali, jossa Wolfgang Amadeus Mozart piti yhden ensimmäisistä konserteistaan vuonna 1772. Lapsinero oli vain kuusivuotias. Hän oli paikalla keisarinna Maria Theresian kutsumana, ja keisarinna antoi Mozartin leikkiä omien lastensa kanssa.

Keisarillinen vaunumuseo

Palatsin alueella sijaitsee myös Keisarillinen vaunumuseo Wagenburg, jossa pääsee ihailemaan hovin käyttämiä upeita vaunuja kuten keisarinna Maria Teresian kultaisia vaunuja.

Sissi-faneja houkuttelevat paikalle Sissille kuuluneet leningit ja satula.

Wagenburgin vaunukokoelmaa pidetään lajissaan maailman arvokkaimpana.

Tiergarten Schönbrunn – maailman vanhin eläintarha

Schönbrunnin puutarhan yhteydessä toimiva, vuonna 1752 perustettu Wienin eläintarha on maailman vanhin eläintarha, joka toimii edelleen alkuperäisellä paikallaan.

Historiaa eläintarha tekli myös vuonna 1906, kun täällä onnistuttiin ensimmäisenä maailmassa vangitun norsun synnyttämisessä.

Schönbrunn on todella suosittu kohde. Jonottamista voi vähentää ostamalla lipun etukäteen.

Lue lisää: Wien.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi