Itävallan parhaat matkakohteet

itävalta matkailu
Itävallan kauniit alppimaisemat kouraisevat sydämestä.

Palatseja, linnoja ja niin kauniita alppimaisemia, että sydämestä kouraisee. Matkakohteena Itävalta on yksi Euroopan upeimmista. Samaan aikaan se on yksi unohdetuimmista – Itävallan nähtävyyksistä kun usein muistuvat mieleen vain Wien ja laskettelukeskukset, vaikka maassa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Ja mikä parasta: Alpeista nauttimiseen Itävalta on selvästi naapurimaataan Sveitsiä edullisempi.

Matkailullisesti Itävalta jakautuu kahtia: on Wien idässä ja Alpit lännessä. Alppiseutu alkaa Salzburgista, jonne on Wienistä matkaa kolmisen tuntia. Itävallassa kannattaakin viettää ainakin kaksi lomaa: yksi Wienissä ja samalla vaikka Grazissa, ja toinen Alpeilla.

Nykyisin Itävalta on sen verran näkymätön maa maailmankartalla, että sen mahtava suurvaltahistoria pääsee helposti unohtumaan. Satojen vuosien ajan Wienistä käsin hallittiin Habsburg-suvun imperiumia, joka levittäytyi laajalle Euroopassa. Itävaltaan ovat kuuluneet niin Unkari, Tšekki ja Slovakia, Slovenia, Kroatia kuin Bosniakin.

Itävallan suuruudenaika päättyi ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin Itävalta menetti suurimman osan alueistaan: maa kutistui yhteen seitsemäsosaan aiemmasta laajuudestaan. Jäljelle jäi vain valtakunnan saksankielinen sydänmaa.

Alla esitellään Itävallan parhaat kohteet ja nähtävyydet.

Wien – Itävallan komea pääkaupunki

wien nähtävyydet
Belvederen palatsi on Wienin parhaita nähtävyyksiä.

Itävallan kaupunkikohteiden ykkönen on tietenkin pääkaupunki Wien, jossa riittää upeita museoita ja palatsien loistoa. Nähtävyydestä käyvät myös Wienin kahvilat, joissa istuminen ei jää kulttuurielämyksenä paljoa jälkeen museovierailusta.

Wienin maineikkain majapaikka on vuonna 1876 avattu Hotel Sacher, joka on antanut nimensä kaupungin kuuluisimmalle leivonnaiselle, sacherkakulle. Kohtuullisemmalla hinnalla pääsee asumaan Wienin vanhimpaan hotelliin, vuonna 1746 avattuun König von Ungarniin, joka sijaitsee Mozartin kotitalon vieressä.

Hyviä keskihintaisia hotellivaihtoehtoja ovat Wienin vanhankaupungin ytimessä sijaitseva Pension Neuer Markt sekä Hotel Post Wien, joka sijaitsee sekin hyvin keskeisellä paikalla. Mainio edullinen majapaikka on trendikkäässä Wiedenin kaupunginosassa sijaitseva Wombat’s City Hostel.

Lue lisää Wienistä tai katso tarjoukset Wienin hotelleihin.

Melkin luostari ja idyllinen Wachaun laakso

Melkin luostari kohoaa kukkulalla Tonavan varressa Itävallassa. Kuva: Saiko3p / Shutterstock.com

Vain tunnin matkan päässä Wienistä on Melkin luostari eli Stift Melk, yksi maailman komeimmista luostareista. Upea on myös luostarin sijainti kukkulan laella Tonavan rannalla. Aivan vieressä on erinomaiseksi kehuttu majatalo Pension Marillenhof.

Täällä Wachaun laaksossa, Unescon maailmanperintökohteessa, Tonava on kauneimmillaan, kun joki kiemurtelee halki terassoitujen viininviljelysten. Tunnelmallisin tapa tutustua alueeseen on risteillä Tonavaa pitkin Wienistä Melkiin.

Netistä on helppo varata etukäteen retki Wienistä Tonavalle ja Wachaun-laaksoon.

Semmeringbahn – Unescon maailmanperintökohteen arvoinen junarata

Wienin alueen nähtävyyksiin kuuluu myös  1800-luvun puolivälissä valmistunut junarata Semmeringbahn, joka on Unescon maailmanperintökohde. 40 kilometriä pitkää rataa pidetään maailman ensimmäisenä todellisena vuoriston junaratana.

Rata olikin valmistuessaan aikamoinen insinööritaidon ihme: se kulkee 15 tunnelin läpi ja ylittää yli sata siltaa.

Maisemat ovat hienot, vaikka Itävallan itäosan vuoret eivät lumihuippuisia olekaan, ja välillä ottaa vatsanpohjasta, kun juna nousee ylös jyrkkiä rinteitä ja kulkee yli viaduktien.

Semmering-juna lähtee Gloggnitzista, tunnin junamatkan päässä Wienistä ja kulkee yli Semmeringin solan. Päätepisteessä Mürzzuschlagissa voi myös patikoida.

Takaisin palataan samalla junalla Wieniin, tai matkaa voi jatkaa Mürzzuschlagista myös Itävallan etelärajalla sijaitsevaan Graziin, josta kerrotaan lisää tämän sivun lopussa.

Salzburg – portti Itävallan Alpeille

Salzburg, Itävalta. Kuva: RastoS / Shutterstock.com

Wienin jälkeen hyvänä kakkosena Itävallan kaupunkikohteista tulee Mozartin kotikaupunki, barokin loistossa kylpevä Salzburg. Kauniin kaupunkikuvan lisäksi Salzburgiin houkuttelee sijainti lähellä Alppeja ja lähistön upeat nähtävyydet.

Sound of Musicin ystäville on yksi hotelli ylitse muiden, Schloss Leopoldskron, rokokoopalatsi, joka sai ulkoa päin esittää von Trappien perheen kotia. Hieno mutta kohtuuhintainen hotelli on Radisson Blu Alstadt, joka sijaitsee vanhassa keskustassa joen varrella 1300-luvun talossa.

Lue lisää Salzburgista tai tarjoukset Salzburgin hotelleihin.

Hohenwerfenin linna ja maagisen kaunis jääluola

Hohenwerfenin linna Itävallan Alpeilla. Kuva: Alex Polo / Shutterstock.com

Salzburgista 40 kilometria etelään sijaitseva Hohenwerfenin linna on Itävallan linnoista kuuluisimpia. Hämmästyttävän jyrkällä rinteellä sijaitseva komea, keskiaikainen linna tunnetaan etenkin klassisesta sotaelokuvasta Kotkat kuuntelevat, jossa Hohenwerfenin linna esitti natsien päämajaa.

Melkein Hohenwerfenin linnan vieressä on Eisriesenweltin jääluola, yksi maailman upeimmista luolista. Sisältä luola muistuttaa jäisten jättiläisten valtakuntaa.

Hallstatt – Itävallan kuvatuin kylä

Hallstatt on pittoreski kylä Itävallan Alpeilla. Kuva: Emperorcosar / Shutterstock.com

Päiväretken päässä Salzburgista on myös Itävallan kuvatuin kylä, Hallstatt, joka sijaitsee kuvankauniilla paikalla Hallstätter See -järven rannalla. Vuorten ympäröimä kylä vaurastui aikoinaan suolakaupalla.

Asukkaita Itävallan kauneimmassa kylässä on alle tuhat, mutta turisteja voi olla varsinkin kesällä pienen armeijan verran.

Ravintoloissa kannattaa maistaa paikallista siikakalaa, jota vain kahdella kalastajalla on lupa nostaa järvestä – perinteiseen tapaan verkoilla. Aikoinaan kala oli varattu vain keisarien herkuksi. Nyt kuka vain voi sillä herkutella.

Hallstat ja ympäröivä Salzkammergutin alue Dachsteinin vuoristoineen on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi esimerkkinä historiallisesta kulttuuriympäristöstä vuoristomaisemissa.

Majoitus Hallstattin kylässä on hintavaa. Edullisempia majapaikkoja löytää melkein vierestä Gosaun pienestä hiihtokeskuksesta, jossa mukava majapaikka on Kirchenwirt Gosau.

Dachstein Sky Walk – huimaavat vuoristomaisemat

itävalta nähtävyydet
Dachsteinin vuoriston maisemia Itävallassa.

Dachstein-vuoren komeita vuoristomaisemia pääsee ihailemaan huimaavalla Dachsteinin Skywalk -riippusillalla. Alla aukeaa 400 metrin pudotus. Silta sijaitsee jäätiköllä 2700 metrin korkeudessa.

Ylös noustaan kaapelirataa pitkin Schladmingin hiihtokeskuksen vierestä.

Itävallan Alpit

Heiligenblut on äänestetty monesti Itävallan kauneimmaksi alppikyläksi. Kuva: Ioan Panaite / Shutterstock.com

Itävalta on todellinen alppimaa – Alpit kattavat ison osan Itävallasta. Vain itäinen osa maasta (Wien ja Graz) on vuoriston ulkopuolella.

Vuorimaisemat ovat kauniit ympäri maata, vaikka Itävallasta puuttuvatkin Alppien kaikkein korkeimmat huiput. Itävallan korkein vuori Grossglockner jää sekin alle neljän kilometrin (3798 m.).

Kitzbuhelin laskettelumaisemia Itävallassa. Kuva: Mj-Tim Photography / Shutterstock.com

Hiihtokeskuksia Itävallassa on loputtomasti. Kuuluisimpia ja suosituimpia ovat St. Anton am Arlberg lännessä lähellä Sveitsiä sekä Saalbach-Hinterglemm parin tunnin matkan päässä Salzburgista. Yksi idyllisimmistä on Kitzbühel, jossa on myös mainiot patikointimaastot.

Itävallan Alppien sydämessä sijaitsee viihtyisä Innsbruck, Tirolin alueen keskus.

Alppien upeisiin vuoristomaisemiin voi tutustua leppoisasti myös autolla ajaen. Zell am Seesta alkava Grossglocknerin korkea alppitie on yksi maailman kauneimmista teistä.

Itävallan Alppien nähtävyyksiin kuuluu myös 380 metriä korkea Krimmler Wasserfälle, Euroopan korkein vesiputous. Putousta ihailee parhaiten patikoimalla pitkin Wasserfallwegiä.

Lue lisää: Itävallan parhaat laskettelukeskukset.

Graz – kaunis vanhakaupunki Itävallan etelärajalla

Nähtävyyksiä löytyy myös Itävallan eteläosista, tosin hieman syrjässä maan muista matkakohteista. Lähellä Unkarin rajaa sijaitsevan Grazin idyllinen keskiaikainen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Grazin vaikuttavin nähtävyys on maailman suurin vanhojen aseiden kokoelma, Landeszeughaus eli Steiermarkin arsenaali, joka käsittää 32 000 asetta ja haarniskaa. Grazilaiset ja muut Steiermarkin osavaltion asukkaat tarvitsivat aseita suojakseen turkkilaisia ja kapinoivia unkarilaisia vastaan.

Katso tarjoukset Grazin hotelleihin.

Burg Hochosterwitz – valloittamaton linna

Itävallan eteläosan sotaisasta historiasta muistuttaa myös mahtava Burg Hochosterwitzin linna lähellä Slovanian rajaa.

Turkkilaiset yrittivät vallata linnaa useasti 1500-luvulla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Linnan puolustuksena kun olivat mahtavat muurit, kekseliäät ansat – ja aito jättiläinen.

Lue lisää Burg Hochosterwitzista ja muista maailman upeimmista linnoista.

Itävallan hintataso

Alppimaista Itävalta on edullisimpia lomakohteita. Varsinkin Sveitsiin verrattuna Itävalta on ilahduttavan edullinen – noin puolet halvempi. Myös Wien on yllättävänkin kohtuuhintainen matkakohde. Itävallan hotellit ovat kalleimmillaan Alpeilla talven hiihtosesonkina, kesällä hinta laskee.

Autolla Itävallassa

Grossglockner Hochalpenstrasse on ikimusitoinen autoilureitti Itävallassa. Kuva: Jiri Foltyn / Shutterstock.com

Itävalta on upea automatkan kohde, mutta jos mielii ajella omalla autollaan, kannattaa huomioida, että Itävaltaan on Suomesta pitkä matka. Tallinnasta ajomatkaa on 2000 kilometriä, Tukholmasta 1800 ja Travemündestäkin 900 kilometriä. Kannattaakin harkita lentämistä ja autonvuokraamista.

Vertaa autonvuokraamojen hintoja Itävallassa ja Saksassa.

Parasta aikaa ajamiseen ovat viikonloput, jolloin rekoilla on ajokielto. Rekoilla ajaminen on kielletty myös yöaikaan.

Itävallan moottoriteillä ja osalla pikateistä on tiemaksu. Maksun merkiksi kiinnitetään tarra eli vignette tuulilasiin. Vuokra-autoissa tämä on lähes aina hoidettu valmiiksi.

Katso Itävallan parhaat nähtävyydet kartalla.

Matka Itävaltaan

Suomesta on ympäri vuoden suoria lentoja Wieniin ja Salzburgiin sekä talvi- ja kesäkaudella myös Innsbruckiin.

Hyvä vaihtoehto on lentää Saksan Müncheniin, josta on vain puolentoista tunnin ajomatka Salzburgiin.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Itävaltaan.

Münchenin kautta lentämisen hyvä puoli on sekin, että Saksassa autonvuokra tapaa olla edullisempaa kuin Itävallassa – samalla rahalla saa ainakin komeamman menopelin alleen.

Alppimatkat järjestää Itävaltaan valmismatkoja: talvisin mennään laskettelemaan, ja kesäisin patikoimaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi