Itävallan parhaat matkakohteet

itävalta matkailu
Itävallan kauniit alppimaisemat kouraisevat sydämestä.

Palatseja, linnoja ja niin kauniita alppimaisemia, että sydämestä kouraisee. Matkakohteena Itävalta on yksi Euroopan upeimmista. Samaan aikaan se on yksi unohdetuimmista – Itävallan nähtävyyksistä kun usein muistuvat mieleen vain Wien ja laskettelukeskukset, vaikka maassa on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa.

Ja mikä parasta: Alpeista nauttimiseen Itävalta on selvästi naapurimaataan Sveitsiä edullisempi.

Matkailullisesti Itävalta on aika lailla kahtiajakautunut: on Wien idässä ja Alpit lännessä. Alppiseutu alkaa Salzburgista, jonne on Wienistä matkaa kolmisen tuntia. Itävallassa kannattaakin viettää ainakin kaksi lomaa: yksi Wienissä ja samalla vaikka Grazissa, ja toinen Alpeilla.

Nykyisin Itävalta on sen verran näkymätön maa maailmankartalla, että sen mahtava suurvaltahistoria pääsee helposti unohtumaan. Satojen vuosien ajan Wienistä käsin hallittiin Habsburg-suvun imperiumia, joka levittäytyi laajalle Euroopassa. Itävaltaan ovat kuuluneet niin Unkari, Tshekki ja Slovakia, Slovenia, Kroatia ja Bosniakin.

Itävallan suuruudenaika päättyi ensimmäiseen maailmansotaan, jolloin Itävalta menetti suurimman osan alueistaan: maa kutistui yhteen seitsemäsosaan aiemmasta laajuudestaan. Jäljelle jäi vain valtakunnan saksankielinen sydänmaa.

Itävallan parhaat nähtävyydet

wien nähtävyydet
Belvederen palatsi on Wienin parhaita nähtävyyksiä.

Itävallan kaupunkikohteiden ykkönen on tietenkin pääkaupunki Wien, jossa riittää upeita museoita ja palatsien loistoa. Nähtävyydestä käyvät myös Wienin perinteiset kahvilat, joissa istuminen ei jää kulttuurielämyksenä paljoa jälkeen museovierailusta.

Katso tarjoukset Wienin hotelleihin.

Melkin luostari kohoaa kukkulalla Tonavan varressa Itävallassa. Kuva: Saiko3p / Shutterstock.com

Vain tunnin matkan päässä Wienistä on Melkin luostari eli Stift Melk, yksi maailman komeimmista luostareista. Upea on myös luostarin sijainti kukkulan laella Tonavan rannalla.

Täällä Wachaun alueella Tonava on kauneimmillaan, kun joki kiemurtelee halki terassoitujen viininviljelysten. Tunnelmallisin tapa tutustua alueeseen on risteillä Tonavaa pitkin Wienistä Melkiin.

Salzburg, Itävalta. Kuva: RastoS / Shutterstock.com

Wienin jälkeen hyvänä kakkosena Itävallan kaupunkikohteista tulee Mozartin kotikaupunki, barokin loistossa kylpevä Salzburg. Kauniin kaupunkikuvan lisäksi Salzburgiin houkuttelee sijainti lähellä Alppeja ja lähistön upeat nähtävyydet.

Katso tarjoukset Salzburgin hotelleihin.

Hohenwerfenin linna Itävallan Alpeilla. Kuva: Alex Polo / Shutterstock.com

Salzburgista 40 kilometrin päässä sijaitseva Hohenwerfenin linna on Itävallan linnoista kuuluisimpia. Hämmästyttävän jyrkällä rinteellä sijaitseva komea, keskiaikainen linna tunnetaan etenkin klassisesta sotaelokuvasta Kotkat kuuntelevat, jossa Hohenwerfenin linna esitti natsien päämajaa.

Melkein Hohenwerfenin linnan vieressä on Eisriesenweltin jääluola, yksi maailman upeimmista luolista. Sisältä luola muistuttaa jäisten jättiläisten valtakuntaa.

Hallstatt on pittoreski rantakaupunki Itävallan Alpeilla. Kuva: Emperorcosar / Shutterstock.com

Päiväretken päässä Salzburgista on myös vuorten ja Hallstätter See -järven väliin puristunut pieni Hallstatt, joka vaurastui aikoinaan suolakaupalla. Asukkaita Itävallan kauneimpana pidetyssä kylässä on alle tuhat, mutta turisteja voi olla varsinkin kesällä armeijallisen verran.

Hallstat ja ympäröivä Salzkammergutin alue on nimetty Unescon maailmanperintökohteeksi esimerkkinä historiallisesta kulttuuriympäristöstä vuoristomaisemissa.

itävalta nähtävyydet
Dachsteinin vuoriston maisemia Itävallassa.

Hallstattin lähettyvillä pääsee ihailemaan alppimaisemia huimaavalla Dachsteinin Skywalk -riippusillalla. Muista varata lippu etukäteen!

Nähtävyyksiä löytyy myös maan eteläosista, tosin hieman syrjässä Itävallan muista matkakohteista. Lähellä Unkarin rajaa sijaitsevan Grazin idyllinen keskiaikainen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Grazin vaikuttavin nähtävyys on maailman suurin vanhojen aseiden kokoelma, Landeszeughaus eli Steiermarkin arsenaali, joka käsittää 32 000 asetta ja haarniskaa. Grazilaiset ja muut Steiermarkin osavaltion asukkaat tarvitsivat aseita suojakseen turkkilaisia ja kapinoivia unkarilaisia vastaan.

Katso tarjoukset Grazin hotelleihin.

Rajaseutujen sotaisasta historiasta muistuttaa myös mahtava Burg Hochosterwitzin linna lähellä Slovanian rajaa. Turkkilaiset yrittivät vallata linnaa useasti 1500-luvulla, siinä kuitenkaan onnistumatta. Linnan puolustuksena kun olivat mahtavat muurit, ansat – ja aito jättiläinen. Lue lisää Burg Hochosterwitzista ja muista maailman upeimmista linnoista.

Katso Itävallan parhaat nähtävyydet kartalla.

Loma Itävallan Alpeilla

Heiligenblut on äänestetty monesti Itävallan kauneimmaksi alppikyläksi. Kuva: Ioan Panaite / Shutterstock.com

Itävalta on todellinen alppimaa – Alpit kattavat ison osan Itävallasta. Vain itäinen osa (Wien ja Graz) maasta on vuoriston ulkopuolella.

Vuorimaisemat ovat kauniit ympäri maata, vaikka Itävallasta puuttuvatkin Alppien kaikkein korkeimmat huiput. Itävallan korkein vuori Grossglockner (3798 m.) jää sekin alle neljän kilometrin.

Kitzbuhelin laskettelumaisemia Itävallassa. Kuva: Mj-Tim Photography / Shutterstock.com

Laskettelukeskuksia Itävallassa on loputtomasti. Kuuluisimpia ja suosituimpia ovat St. Anton am Arlberg lähellä Sveitsiä sekä Saalbach-Hinterglemm parin tunnin matkan päässä Salzburgista. Yksi idyllisimmistä on Kitzbühel, jossa on myös mainiot patikointimaastot.

Alppien upeisiin vuoristomaisemiin voi tutustua leppoisasti myös autolla ajaen. Zell am Seen alueella sijaitseva Grossglocknerin korkea alppitie on yksi maailman kauneimmista roadtripeistä.

Tirolissa sijaitseva 380 metriä korkea Krimmler Wasserfälle on puolestaan Euroopan korkein vesiputous. Putousta ihailee parhaiten patikoimalla pitkin Wasserfallwegiä.

Ikimuistoisen kesäloman Itävallan Alpeilla voi viettää ajamalla Salzburgista Tirolin keskukseen, viihtyisään Innsbruckiin. Matkan varrelle osuvat monet Itävallan Alppien hienoimmat nähtävyydet.

Lue lisää: Itävallan parhaat laskettelukeskukset.

Itävallan hintataso

Alppimaista Itävalta on edullisimpia lomakohteita. Varsinkin Sveitsiin verrattuna Itävalta on ilahduttavan edullinen. Myös Wien on yllättävänkin kohtuuhintainen matkakohde.

Autolla Itävallassa

Grossglockner Hochalpenstrasse on ikimusitoinen autoilureitti Itävallassa. Kuva: Jiri Foltyn / Shutterstock.com

Itävalta on upea automatkan kohde, mutta jos mielii ajella omalla autollaan, kannattaa huomioida, että Itävaltaan on Suomesta pitkä matka. Tallinnasta ajomatkaa on 2000 kilometriä, Tukholmasta 1800 ja Travemündestäkin 900 kilometriä. Kannattaakin harkita lentämistä ja autonvuokraamista.

Parasta aikaa ajamiseen ovat viikonloput, jolloin rekoilla on ajokielto. Rekoilla ajaminen on kielletty myös yöaikaan.

Itävallan moottoriteillä ja osalla pikateistä on tiemaksu. Maksun merkiksi kiinnitetään tarra tuulilasiin.

Matka Itävaltaan

Suomesta on suoria lentoja Wieniin ja talvikaudella myös Salzburgiin. Hyvä vaihtoehto on lentää Saksan Müncheniin, josta on vain puolentoista tunnin ajomatka Salzburgiin.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Itävaltaan.

Münchenin kautta lentämisen hyvä puoli on sekin, että Saksassa autonvuokra tapaa olla edullisempaa kuin Itävallassa – samalla rahalla saa ainakin komeamman menopelin alleen.

Vertaa autonvuokraamojen hintoja Itävallassa ja Saksassa.

Alppimatkat järjestää Itävaltaan valmismatkoja: talvisin mennään laskettelemaan, ja kesäisin patikoimaan.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi