Grossglocknerin korkea alppitie – Itävallan kaunein tie

Grossglockner Hochalpenstrasse on ikimusitoinen autoilureitti Itävallassa. Kuva: Jiri Foltyn / Shutterstock.com

Großglockner Hochalpenstrasse eli ”korkea alppitie” on Itävallan Alppien kuuluisimpia nähtävyyksiä – ja yksi maailman kauneimmista teistä. Vuoristomaisemat ovat kerrassaan komeat ja helposti autolla tavoitettavissa.

Grossglockner tie sijaitsee kohdassa, jossa Itävalta alkaa kaveta hännäksi. Luvassa on 36 neulansilmämutkaa ja joka puolella ympärillä huimaavat vuoristomaisemat: lumihuippuja, vesiputouksia ja kirkkaita järviä.

Nimensä tie on saanut Itävallan korkeimmalta vuorelta Großglocknerilta, joka kohoaa 3798 metrin korkeuteen. Nimestään huolimatta tie ei tosin vie itse vuorelle, mutta Großglocknerin huipun voi nähdä matkan varrella sään salliessa.

Alppimurmeleita Grossglocknerin Alppitien varressa. Kuva: Christopher Anderzon / Shutterstock.com

Kokemuksena Großglocknerin alppitie on enemmän kaunis ja mukava kuin hurja ja huimaava. Tie on toki jyrkkä ja mutkainen, muttei äärimmäisyyksiin asti. Kovin kapeakaan tie ei ole, vaan varsin helppo ajettava.

Tien ajamiseen kaikessa rauhassa voi varata melkein koko päivän. Matkaan kannattaa lähteä heti aamusta. Großglocknerin tie on maksullinen (35 euroa per auto), ja sen varrella on useita ruokapaikkoja ja monenlaisia pikku näyttelyitä, joiden sisäänpääsy sisältyy tiemaksuun.

Mukaan kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä tien varren korkealla sijaitsevilla näköalapaikoilla on kylmä kesälläkin.

Grossglockner Road on kiinni talvisin. Säätilanteesta riippuen tie on yleensä avoinna liikenteelle toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Grossglocknerin tie alkaa Zell am Seesta

Heiligenblut on äänestetty monesti Itävallan kauneimmaksi alppikyläksi. Kuva: Ioan Panaite / Shutterstock.com

Tie alkaa aivan laskettelukeskus Zell am Seen (740 m.) vierestä Bruckista ja päättyy idylliseen Heiligenblutin vuoristokylään. Matkaa kertyy noin 70 kilometriä.

Vuoristojärven rannalla sijaitseva Zell am See on kaunis kylä, ja mainio paikka yöpyä ennen alppitien ajamista, jos majoitusten hintataso ei hirvitä. Katso tarjoukset Zell am Seen hotelleihin.

Luontainen paikka majoittua reitin jälkeen on Heiligenblut, joka sijaitsee 1300 metrin korkeudella. Katso tarjoukset Heiligenblutin hotelleihin.

Grossglocknerin alppitien näköalapaikat

Näköalapaikka Itävallan hienoimman maisemareitin, Grossglocknerin, varrella. Kuva: Mountain Cubs / Shutterstock.com

Großglockner Hochalpenstrasselta erkanee pieni sivutie Edelweißspitzen näköalapaikalle 2571 metrin korkeuteen – reitin korkeimmalle kohdalle.

Edelweißspitzelta palataan takaisin pääreitille ja matka jatkuu kohti seuraavaa näköalapaikkaa Kaiser-Franz-Josefs-Höheä (2369 m.), Großglockner Hochalpenstrassen pätepistettä, jolta avautuvat näkymät Itävallan suurimmalle jäätikölle Pasterzelle.

Vaikka jäätikkö on menettänyt puolet massastaan viimeisen parinsadan vuoden aikana, on se edelleen näyttävä. Alas jäätikölle on mahdollista patikoida – tai käydä näköalapaikan ylärinteessä etsimässä murmeleita.

Kaiser-Franz-Josefs-Höheltä ajetaan hyvän matkaa takaisin päin Heiligenblutiin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!