Grossglocknerin korkea alppitie – Itävallan kaunein tie

Grossglockner Hochalpenstrasse on ikimuistoinen autoilureitti Itävallassa. Kuva: Jiri Foltyn / Shutterstock.com

Großglockner Hochalpenstrasse eli ”korkea alppitie” on Itävallan Alppien kuuluisimpia nähtävyyksiä – ja yksi maailman kauneimmista teistä. Vuoristomaisemat ovat komeat ja helposti autolla tavoitettavissa. Tien ajamiseen kaikessa rauhassa kannattaa varata melkein koko päivä.

Grossglockner tie sijaitsee kohdassa, jossa Itävalta alkaa kaveta hännäksi. Luvassa on 36 neulansilmämutkaa ja joka puolella ympärillä huimaavat vuoristomaisemat: lumihuippuja, vesiputouksia ja kirkkaita järviä.

Nimensä tie on saanut Itävallan korkeimmalta vuorelta Großglocknerilta, joka kohoaa 3798 metrin korkeuteen. Nimestään huolimatta tie ei tosin vie itse vuorelle, mutta Großglocknerin huipun voi nähdä matkan varrella sään salliessa.

Millainen kokemus on Grossglocknerin tie?

Alppimurmeleita Grossglocknerin Alppitien varressa. Kuva: Christopher Anderzon / Shutterstock.com

Kokemuksena Großglocknerin alppitie on enemmän kaunis ja mukava kuin hurja ja huimaava. Tie on toki jyrkkä ja mutkainen, muttei äärimmäisyyksiin asti. Kovin kapeakaan tie ei ole, vaan varsin helppo ajettava.

Matkaan kannattaa lähteä heti aamusta. Großglocknerin tie on maksullinen (35 euroa per auto), ja sen varrella on useita ruokapaikkoja ja monenlaisia pikku näyttelyitä, joiden sisäänpääsy sisältyy tiemaksuun.

Mukaan kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä tien varren korkealla sijaitsevilla näköalapaikoilla on kylmä kesälläkin.

Grossglockner Road on kiinni talvisin. Säätilanteesta riippuen tie on yleensä avoinna liikenteelle toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Zell am See – täältä alkaa Grossglocknerin tie

Tie alkaa aivan laskettelukeskus Zell am Seen (740 m.) vierestä Bruckista ja päättyy idylliseen Heiligenblutin vuoristokylään. Matkaa kertyy noin 70 kilometriä.

Vuoristojärven rannalla sijaitseva Zell am See on kaunis kylä, ja mainio paikka yöpyä ennen alppitien ajamista, jos majoitusten hintataso ei hirvitä.

Katso tarjoukset Zell am Seen hotelleihin.

Grossglocknerin alppitien näköalapaikat

Näköalapaikka Itävallan hienoimman maisemareitin, Grossglocknerin, varrella. Kuva: Mountain Cubs / Shutterstock.com

Suunnilleen puolivälissä matkaa Großglockner Hochalpenstrasselta erkanee lyhyt sivutie Edelweißspitzen näköalapaikalle 2571 metrin korkeuteen – reitin korkeimmalle kohdalle.

Edelweißspitzelta palataan takaisin pääreitille. Kun ollaan jo lähellä Heiligenblutia, tieltä erkanaa pitkä ja mutkainen sivutie kohti Kaiser-Franz-Josefs-Höhen näköalapaikkaa (2369 m.). Matkan varrella on vesiputouksia ja useita kauniita pysähdyspaikkoja.

Sivutien päässä avautuvat näkymät Itävallan suurimmalle jäätikölle Pasterzelle. Vaikka jäätikkö on menettänyt viimeisen parinsadan vuoden aikana puolet massastaan, on se edelleen näyttävä. Alas jäätikölle on mahdollista patikoida – tai käydä näköalapaikan ylärinteessä etsimässä murmeleita.

Kaiser-Franz-Josefs-Höheltä ajetaan hyvän matkaa takaisin päin Heiligenblutiin.

Heiligenblut – alppitien romanttinen päätepiste

Heiligenblut on äänestetty monesti Itävallan kauneimmaksi alppikyläksi. Kuva: Ioan Panaite / Shutterstock.com

Großglocknerin tie päättyy 1300 metrin korkeudella sijaitsevaan Heiligenblutiin, joka on Itävallan romanttisimpia alppikyliä.

Heiligenblutista ei ole pakko ajaa samaa mutkittelevaa tietä takaisin, vaan kylästä matkaa voi jatkaa matkaa etelään – vaikkapa Italian Dolomiiteille – ja koukata niiden kautta takaisin Itävallan puolelle Innsbruckiin.

Katso tarjoukset Heiligenblutin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!