Salzburg – romanttisten sävelten kaupunki

Salzburg
Salzburg, Itävalta. Kuva: RastoS / Shutterstock.com

Salzburg, Mozartin synnyinkaupunki, kylpee barokin loistossa – ja Sound of Musicin sävelissä. Maailman suosituin elokuvamusikaali ei ole vieläkään menettänyt lumoaan.

Salzburgin vanhakaupunki on rakennettu upeaan barokin tyyliin, ja kävelykatu Gettreidegassen taloja koristavat kauniit vanhat liikekyltit. Keskustan ylle kohoaa kukkulan laella mahtava, keskiaikainen Hohensalzburgin linna.

Kaupungin halki virtaa Salzachjoki, jonka vastarannalla on 1800-luvulla perustettu ”uusi kaupunki” Neudstadt. Jokea pitkin kuljetettiin kaupungin rikkauden lähdettä, suolaa, joka myös antoi Salzburgille nimen Suolalinna.

Maisemien ja musiikin ohella Salzburgiin houkuttelevat myös lähistön hienot retkikohteet.

Salzburgia romanttisempaa kaupunkia saa maailmasta etsiä.

Salzburgin nähtävyydet

Salzburgin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Hohensalzburgin linna

Kaupungin ylle kohoava Hohensalzburgin linna, Festung Hohensalzburg, on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoista.

Perille pääsee pitkin kaapelirataa, joka avattiin jo vuonna 1892. Alun peri vaunut kiikkuivat ylös vesivoimalla.

Linnan museossa pääsee ihmettelemään niin keskiaikaista keittiötä, lämmitysjärjestelmää kuin kidutusvälineitäkin.

Juoruilu oli muuten linnassa aikoinaan kielletty. Jos siihen syyllistyi, sai päähänsä juoruilupäähineen ja joutui linnanpihalle häpeäpaaluun muiden pilkattavaksi.

Mozartin kotitalo

Salzburgin tunnetuimpia nähtävyyksiä on kävelykatu Getreidegassan numerossa 9 sijaitseva auringonkeltainen talo, jossa maailman rakastetuin säveltäjä, Wolgang Amadeus Mozart, syntyi kuuden sisaruksensa kanssa. Lapsista vain kaksi, Amadeus ja Maria Anna, elivät aikuisiksi. Perhe asui talossa vuoteen 1773, jolloin Mozart oli 17-vuotias.

Mozart sävelsi ensimmäisen sinfoniansa jo kahdeksanvuotiaana. Oopperan säveltämiseen meni kolme vuotta kauemmin. Salzburgin arkkipiispa Schrattenbach otti nuoren neron suojelukseensa. Schrattenbachin kuoltua valtaan nousi tyrannnimainen Hieronymus von Colloredo, joka ei Mozartin lahjakkuutta juuri arvostanut. Nuorukainen joutui samaan asemaan kuin keittiöhenkilökunta.

Viimein vuonna 1781 Mozart sai tarpeekseen ja muutti Salzburgista Wieniin.

Mozartin kotitalo muutettiin museoksi sata vuotta myöhemmin ja sisustettiin 1700-luvun kalusteilla muistuttamaan Mozartin aikaa. Näyttely kertoo Mozartin ja hänen perheensä elämästä. Nähtävänä myös Mozartin käyttämiä instrumentteja.

Salzburgissa järjestetään lähes päivittäin konsertteja, joissa pääsee nauttimaan Mozartin musiikista.

Salzburgin katedraali ja Mozartin kastemalja

Vanhankaupungin sydämessä on Salzburgin katedraali, jonka pronssisessa kastealtaassa kastettiin myös Wolfgang Amadeus Mozart. Muutamaa vuotta myöhemmin lapsinero soittelikin jo katedraalin urkuja.

Salzburg Residenz – ruhtinaspiispojen palatsi

Katedraalin vieressä on Salzburgia vuosisatojen ajan 600-luvun lopulta 1800-luvun alkuun asti hallinneiden ruhtinaspiispojen palatsi, loistelias Salzburg Residenz, joka toimii nykyisin museona.

Jos piispat olivatkin uskonnollisia johtajia, eivät he aina käyttäytyneet sen mukaan. Varsinkin 1500-luvun lopulla ruhtinaspiispojen kerrotaan pukeutuneen naamiaisasuihin ja suunnanneen kaupungin kapakoihin ja vieläkin kunniattomampiin paikkoihin elostelemaan.

Elostelijoista kuuluisin oli ruhtinaspiispa Wolf Dietrich von Raitenau, joka rakennutti rakastajattarelleen Salome Altille hulppean Mirabellin palatsin ja sai tämän kanssa 15 lasta.

Lopulta von Raitenau riitautui naapurinsa, Baijerin vaaliruhtinaan kanssa, ja syrjäytettiin. Raitenau vangittiin Hohensalzburgin linnaan, jossa hän oli vankina elämänsä loppuun saakka.

Mirabellin palatsi ja puutarha

Uudenkaupungissa joen toisella puolen sijaitseva rokokootyylinen Mirabellin palatsi tunnetaan nykyisin parhaiten puistostaan, jonka suihkulähteen ympärillä von Trappin perheen lapset tanssivat Do-Re-Min tahtiin elokuvassa Sound of Music.

Sound of Music -musikaalin muut kohteet ja maisemat kiertää kätevimmin opastetulla kierroksella.

Untersbergvuori – Sound of Musicin maisemissa

Vuonna 1965 julkaistua hittimusikaalia Sound of Music kuvattiin kaupungin ohella myös keskustasta 10 kilometrin päässä sijaitsevalla Untersbergvuorella, Itävallan ja Saksan rajalla.

1972 metriä korkean vuoren laelle pääsee kabiinihissillä, jolle vie keskustasta bussi. Paikalliset saapuvat tänne ulkoilemaan ja laskettelemaan. Rinteet ovat vaativat ja sopivat vain kokeneille laskettelijoille. Kesäisin maisemissa voi patikoida – tai tanssia Sound of Musicin tahtiin.

Retkikohteet Salzburgista

Hallstatt on pittoreski rantakaupunki Itävallan Alpeilla. Kuva: Emperorcosar / Shutterstock.com

40 kilometrin päässä Salzburgista sijaitsee Hohenwerfenin linna. Komea, keskiaikainen linna sijaitsee hämmästyttävän jyrkällä rinteellä. Melkein linnan vieressä on Eisriesenweltin jääluola, yksi maailman upeimmista luolista. Sisältä luola muistuttaa jäisten jättiläisten valtakuntaa.

Reilun tunnin ajomatkan päässä Salzburgista on myös vuorten ja järven väliin puristunut pieni Hallstatt, jota pidetään Itävallan kauneimpana kylänä.

Jos taas on kiinnostunut erikoisemmista elämyksistä, niin tunnin ajomatkan päässä vastakkaiseen suuntaan on Braunau am Inn, jossa syntyi pahuuden ruumiillistuma, Adolf Hitler.

Hiihtokeskukset lähellä Salzburgia

Tunnin matkan päässä Salzburgista on Flachaun hiihtokeskus, josta on kotoisin alppilegenda, nelinkertainen alppihiihdon maailmancupin voittaja ja kansainkertainen olympiavoittaja Hermann Maier.

Puolessatoista tunnissa ajaa suosittuun Saalbach-Hinterglemmin hiihtokeskukseen.

Salzburgin musiikkijuhlat

Salzburg tunnetaan myös musiikkijuhlistaan, festivaaleilta, Salzburger Festspiele, jotka kuuluvat lajissaan Euroopan upeimpiin. Klassisen musiikin festivaalit alkavat heinäkuun lopulla ja kestävät viiden viikon ajan.

Salzburgin ravintolat ja kahvilat

Salzburgin erikoisuutena on Euroopan vanhin ravintola St. Peter Stiftskulinarium, ja nyt siis puhutaan todella vanhasta. Ravintolan sanotaan toimineen Pyhän Pietarin luostarin yhteydessä ainakin vuodesta 803, ja asiakkaisiin kerrotaan kuuluneen Mozartin ohella Kristofrer Kolumbuksen sekä pahamaineisen saksalaisen alkemistin ja okkultistin, Johann Georg Faustin, jonka huhuttiin myyneen sielunsa paholaiselle.

Vuonna 1703 avattu Café Tomaselli on puolestaan Itävallan vanhin yhä toimiva kahvila – ja tietysti Mozartin suosikkeja tämäkin. Tarjoilijattaret ovat pukeutuneet tunnelmallisetsi mustavalkoiseen ja kakut ovat herkullisia.

Mozartinkuulat – Salzburgin paras tuliainen

Kaupungin kuuluisin herkku ovat Mozartinkuulat, joiden pistaasimarsipaanisydäntä ympäröi nougatkerros ja tumma suklaa. Kondiittori Paul Fürst keksi makeiset vuonna 1890, ja hänen jälkeläisensä tekevät niitä edelleen käsityönä viidennessä polvessa.

Aidot kuulat tunnistaa hopeanvärisestä kääreestä, tehdasvalmisteiset puolestaan kullanvärisestä.

Salzburgin hotellit

Sound of Musicin ystäville on yksi hotelli ylitse muiden, Schloss Leopoldskron, rokokoopalatsi, joka sai ulkoa päin esittää von Trappien perheen kotia.

Hieno mutta kohtuuhintainen hotelli on Radisson Blu Alstadt, joka sijaitsee vanhassa keskustassa joen varrella 1300-luvun talossa.

Katso tarjoukset Salzburgin hotelleihin.

Paras aika matkustaa Salzburgiin

Suosituinta aikaa on talvi – kesällä matkailijoita on hieman vähemmän.

Kuuluisat joulumarkkinat sekä katedraalin edustalla että Hohensalzburgin linnassa.

Matka ja lennot Salzburgiin

Finnair lentää Salzburgiin kahdesti viikossa ympäri vuoden.

Münchenistä on reilun puolentoista tunnin ajomatka, Wienistä kolmisen tuntia. Molemmista kaupungeista pääsee Salzburgiin myös junalla.

Lue lisää Itävallan parhaista matkakohteista.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!