München-matkaopas

Marienplatz ja Münchenin kaupungintalo. Kuva: S-F / Shutterstock

München on matka saksalaisuuden sydänmaille. Baijerin pääkaupunki on samaan aikaan vauras ja perinteinen, täynnä historiaa ja huipputeknologiaa. München on myös Saksan olutpääkaupunki.

Münchenin-matkalla istutaan historiallisissa oluttuvissa, syödään makkaraa ja käydään vierailulla BMW:n tehtailla.

Vauras ja vankkumattoman keskiluokkainen kaupunki on saksalaisen järjestelmällisyyden perikuva: München toimii kuin kellopeli, ja juuri sellainen onkin kaupungin kuuluisin nähtävyys, raatihuoneen seinässä puoliltapäivin pyörivä hämmästyttävä Glockenspiel.

Mutta Münchenistä löytyy myös trendikkäitä alueita sellaisille matkailijoille, jotka etsivät historian sijaan uutta ja elävää kaupunkikulttuuria.

Münchenin nähtävyydet

Kaupungintalo Marienplatzilla. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Münchenin paras nähtävyys ovat kaupungin oluttuvat ja beer gardenit. Missään muussa Saksan kaupungissa oluttuvilla ja suurilla beer gardeneilla ei ole yhtä tärkeää ja historiallista osaa kaupungin elämässä. Molemmista kerrotaan lisää alempana.

Münchenin nähtävyyksistä kuuluisin on kaupungin keskusaukio, Marienplatz, jolla seisoo Münchenin mahtava raatihuone, uusgoottilainen Rathaus.

Raatihuoneen seinässä pyörähtää käyntiin kellopeli Glockenspiel päivittäin kello 11, 12 ja 17. Kellopelistä astuvat näkyville monenlaiset hahmot, ja turnajaisritaritkin ottavat toisistaan mittaa.

Glockenspiel-kellopeli. Kuva: Rex Wholster / Shutterstock

Nimensä Marienplatz on saanut Neitsyt Marian pylväästä, joka seisoo keskellä aukiota. Pylväs pystytettiin 30-vuotisen sodan aikana vuonna 1638 juhlistamaan Münchenin vapautumista ruotsalaisista (ja vähän suomalaisistakin) valloittajista.

Aukiolle näkyvät myös lähettyvillä sijaitsevan Frauenkirche-kirkon korkeat kupolitornit. Kirkko on koko Baijerin maakunnan suurimpia – sisälle sanotaan mahtuvan seisomaan jopa 20 000 ihmistä. Kirkon ovensuussa on musta jälki, jota kutsutaan Paholaisen jalanjäljeksi. Tarinan mukaan Paholainen huijattiin auttamaan kirkon rakentamisessa.

Frauenkirche, München. Kuva: Gary 718 / Shutterstock

Frauenkirchen etelätorni on avoinna vieraille. Portaat ylös kiipeämällä pääsee nauttimaan näkymistä yli Münchenin aina läheisille Alpeille asti.

Münchenin nähtävyyksiä voi kiertää Hop on hop off -bussilla.

Münchenin museot

Deutsches Museum. Kuva: JJFarq / Shutterstock

Münchenissä on monta hienoa museota. Münchenin taidemuseoista kuuluisimmassa, Alte Pinakothekissa, on yksi maailman laajimmista kokoelmista Rubensia, peräti 62 teosta taiteilijalta. Rubensin teoksista vaikuttavimpia on jättimäinen Viimeinen tuomio.

Alte Pinakothekin muita kohokohtia ovat Leonardo da Vincin nuoruuden työ Neitsyt ja lapsi ja Dürerin viimeinen suurtyö Neljä apostolia.

Tekniikasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Münchenissä Deutsches Museumiin, maailman suurimpaan luonnontieteellis-tekniseen museoon.

BMW Welt – autofanin München

BMW Welt ja Bemarin pääkonttori. Kuva: Meunierd / Shutterstock

BMW:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä, ja pääkonttorin yhteydessä monenlaista nähtävää autoista kiinnostuneille.

BMW:n uusimpiin auto- ja moottoripyörämalleihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi BMW Welt -showroomissa. Showroomin toisessa kerroksessa on vaikuttava uusien autojen luovutustila, josta onnelliset BMW:n omistajat voivat käydä noutamassa upouuden autonsa.

BMW Weltin toisesta kerroksesta pääsee myös kulkemaan maksulliseen BMW-museoon, joka esittelee merkin historiaa.

Myös BMW:n tehtaalla pääsee vierailemaan: ultramoderni tehdas on aikamoinen nähtävyys, kun robotit hoitavat suurimman osan töistä.

BMW Welt sijaitsee aivan Münchenin Olympiaparkin eli Münchenin 1972 Olympialaisten päänäyttämön vieressä. Perille pääsee keskustasta kätevästi U3-metrolla.

FC Bayern München ja jalkapallomatka Müncheniin

Bayern Münchenin faneja. Kuva: Mitch Gunn / Shutterstock

Futisfanit voivat vierailla Münchenissä Saksan menestyneimmän jalkapallojoukkueen FC Bayern Münchenin kotikentälle Allianz Arenalla, Euroopan moderneimmalla jalkapallostadionilla. Iltaisin koko stadionin julkisivu vaihtelee väriä.

Stadion-kierroksella käydään muun muassa jalkapalloseuran harjoitustiloissa. Stadionin yhteydessä toimiva museo FC Bayern Experience esittelee jalkapalloseuran historiaa modernin museotekniikan keinoin.

Loput Allianz Arena -kierrokselle voi ostaa etukäteen netistä.

Hofbräuhaus ja Münchenin oluttuvat

Hofbräuhaus. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Münchenin historia Saksan olutpääkaupunkina alkoi vuonna 1589, kun Baijerin herttua Wilhelm V valitteli, että müncheniläinen olut on kelvotonta. Hovissa ratkaistiin ongelma perustamalla Hofbräuhaus-panimo, joka on edelleen julkisessa omistuksessa.

Sen jälkeen kukaan ei ole enää valittanut müncheniläisestä oluesta.

Hofbräuhaus-panimon yhteyteen vuonna 1820 avattu Hofbräuhaus am Platzl on maailman kuuluisin bierhalle, jossa ovat istuneet iltaa niin Mozart, Lenin kuin vessanpyttytaideteoksestaan tunnettu Marcel Duchamp. Mikset siis sinäkin? Olut virtaa, kansanmusiikki soi eivätkä nahkahousutkaan ole aivan tavaton näky. Sopivissa kohdin musiikkia kuuluu kilistellä laseja pöytänaapurien kesken.

Hofbräuhaus on toki Münchenin suosituimpia turistinähtävyyksiä, mutta myös paikalliset käyvät nauttimassa tunnelmasta.

Paikallisempaa asiakaskuntaa löytää Hofbräuhausin sisarravintolasta Hofbräukelleristä, joka sijaitsee Haidhausenin kaupunginosassa Wiener Platzilla. Historian havinaa pääsee kokemaan myös Hofbräukellerissä: Adolf Hitler piti kellariravintolassa ensimmäisen poliittisen puheensa lokakuussa 1919.

Münchenissä on toki muitakin vaikuttavia oluttupia, kuten Hirschgarten, johon mahtuu useampi tuhat ihmistä. Paikallisten suosiossa on myös Löwenbräukeller, joka sijaitsee Stiglmaier Platzilla ja tarjoilee nimikko-oluttaan.

Münchenin beer gartenit

Kultuurien sekamelskaa: Englantilaisessa puistossa kohoaa Kiinalainen torni, jonka on saartanut saksalainen biergarten. Kuva: Mariia Golovianko / Shutterstock

Olutta ei juoda Münchenissä pelkästään sisätiloissa – iso osa paikallista olutkulttuuria ovat beer garten -olutterassit.

Aikoinaan olutta sai Baijerissa panna vain talvella, ja olutta säilytettiin kesää varten suurissa olutkellareissa Isar-joen varrella. Tammikuussa 1812 Baijerin kuningas antoi luvan tarjoilla olutta (ja ruokaa) suoraan kellarien yhteydestä.  Olutkellarien eteen nousi puiden varjoon terasseja ja beer gartenit olivat syntyneet.

Münchenin kuuluisia beer garteneita ovat Hofbräukellerin ohella Augustiner Keller, joka on toiminut vuodesta 1812 asti, ja munkkien alun perin perustama Paulaner am Nockherberg, jossa kannattaa maistella Palanerin lisäksi suodattamatonta Nockhenberger-olutta, jota saa vain täältä.

Olutterassin tunnelmasta pääsee nauttimaan muuten myös Müchenin lentokentällä, jonka terminaalien 1 ja 2 välissä toimii Airbräu. Parempaa tapaa ei olekaan päättää Münchenin-matkaa!

Münchenin kahvilat

Historiallisten oluttupien lisäksi Münchenistä löytyy upea, vanha kahvila. Komeasti sisustettu Café Tambosi (Odeonsplatz 18) aloitti toimintansa jo vuonna 1775.

Münchenin ravintolat

Saksalaisia herkkuja. Kuva: Timolina / Shutterstock

Marienplatzin lähellä ravintolat tarjoavat etenkin perusbaijerilaista ruokaa kuten makkaroita ja possunsorkkia.

Münchenin rautatieaseman ympäristössä on puolestaan paljon kebab-paikkoja ja etnisiä ravintoloita.

Münchenin yöelämä

Münchenin yöelämän keskus on kaunis Haidhausenin kaupunginosa, jossa sijaitsevat Kultfabrikin ja Ostbahnhofin baari- ja klubialueet.

Vaikkei yöleämä kiinnostaisikaan, Haidhausenissa kannattaa vierailla vaikka päiväseltään tutustumassa ruokatori Wiener Platziin.

Münchenin gay-elämän keskus on perinteisesti ollut viihtyisä Glockenbachviertel ja etenkin kaupunginosan keskusaukio Gärtnerplatz. Homo- ja heteroystävällisten baarien lisäksi Glockenbachviertelissa on paljon trendikkäitä kahviloita ja putiikkeja. Kuuluisimmat homo- ja lesbobaarit löytyvät Müllerstrasselta.

Münchenin ostokset

Münchenin kuuluisin ja ylellisin ostoskatu Maximilianstrasse on nähtävyys jo itsessään. Luksusmerkkejä ja -tunnelmaa on kuin Milanossa konsanaan.

Kannattaa pistäytyä jo vuonna 1798 avatussa keittiötavaroiden liikkeessä Kustermannissa.

Münchenin joulumarkkinat

München on myös romanttinen talvikohde. 1300-luvulta juurensa juurtavat Münchenin joulumarkkinat kuuluvat Euroopan vanhimpiin.

Joulumarkkinat levittäytyvät Marienplatzilta pitkin Kaufingerstrassen kävelykatua aina Karlsplatzille asti. Tarjolla on glühweinia, baijerilaisia herkkuja ja paikallisia käsitöitä.

Münchenin joulumarkkinat avataan jo marraskuun lopulla ja ne kestävät jouluaattoon asti.

Retket Münchenistä

Neuschwansteinin linna kesällä. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Münchenin lähellä on monenlaista mielenkiintoista nähtävää Dachaun keskitysleiristä maailman kauneimpaan linnaan Neuschwansteiniin.

Lue lisää Baijerin alueen nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä päiväretken Neuschwansteinin linnaan tai Dachaun keskitysleirille.

Lennot Müncheniin

Münchenin ja Helsingin välillä on suorat lentoyhteydet. Lento kestää kaksi ja puoli tuntia. Helsingistä on useita lentoja päivässä.

Lentokentän vieressä on hotelleja kuten kotoisaa kylätunnelmaa henkivä Runa’s Hotel.

Katso lentotarjoukset Müncheniin.

Münchenin lentokentältä keskustaan

Münchenin lentokentältä (MUC) pääsee keskustaan lähijunalla. Lippu maksaa reilut 10 euroa ja matka kestää kolmisen varttia. Paljoa kalliimmaksi ei tule ostaa saman tien koko päivän lippu Münchenin julkisiin kulkuvälineisiin.

Taksi Münchenin lentokentältä keskustaan on kallis. Lentokentällä on myös useita autovuokraamoja, joista saa auton yleensä edullisesti.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Münchenin keskustaan tutustuu kävellen. Kauemmas pääsee kätevästi metrolla, jonka verkosto on Münchenissä todella kattava.

Münchenin hotellit

Münchenin kuuluisin hotelli on Maximilianstrassella sijaitseva ylellinen Hotel Vier Jahreszeiten Kempinski.

Design Hotel Stadt Rosenheim on puolestaan loistava kohtuuhintainen historiallinen hotelli (vuodelta 1890), ja sijaintikin on mitä mainioin trendikkään Haidhausenin kaupunginosan kupeessa.

Motel One München on saksalainen hotelliketju, jossa saa rahalleen hyvän vastineen.

Katso tarjoukset Münchenin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi