München-matkaopas

Marienplatz ja Münchenin kaupungintalo. Kuva: S-F / Shutterstock

München on matka saksalaisuuden sydänmaille. Baijerin pääkaupunki on samaan aikaan vauras ja perinteinen, täynnä historiaa ja huipputeknologiaa. München on myös Saksan olutpääkaupunki.

Münchenin-matkalla istutaan historiallisissa oluttuvissa, syödään makkaraa ja käydään vierailulla BMW:n tehtailla.

Vauras ja vankkumattoman keskiluokkainen kaupunki on saksalaisen järjestelmällisyyden perikuva: München toimii kuin kellopeli, ja juuri sellainen onkin kaupungin kuuluisin nähtävyys, raatihuoneen seinässä puoliltapäivin pyörivä hämmästyttävä Glockenspiel.

Mutta Münchenistä löytyy myös trendikkäitä alueita sellaisille matkailijoille, jotka etsivät historian sijaan uutta ja elävää kaupunkikulttuuria.

Münchenin nähtävyydet

Kaupungintalo Marienplatzilla. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Münchenin paras nähtävyys ovat kaupungin oluttuvat ja Biergartenit. Missään muussa Saksan kaupungissa oluttuvilla ja suurilla beer gardeneilla ei ole yhtä tärkeää ja historiallista osaa kaupungin elämässä. Molemmista kerrotaan lisää alempana.

Münchenin nähtävyyksiä voi kiertää näppärästi Hop on hop off -bussilla.

Marienplatz – Münchenin keskusaukio

Glockenspiel-kellopeli. Kuva: Rex Wholster / Shutterstock

Münchenin keskustan sydämessä on Marienplatz, kaupungin keskusaukio, jolla seisoo Münchenin mahtava raatihuone, uusgoottilainen Rathaus.

Raatihuoneen seinässä pyörähtää käyntiin kellopeli Glockenspiel päivittäin kello 11, 12 ja 17. Kellopelistä astuvat näkyville monenlaiset hahmot: turnajaisritaritkin ottavat toisistaan mittaa.

Nimensä Marienplatz on saanut Neitsyt Marian pylväästä, joka seisoo keskellä aukiota. Pylväs pystytettiin 30-vuotisen sodan aikana vuonna 1638 juhlistamaan Münchenin vapautumista ruotsalaisista (ja vähän suomalaisistakin) valloittajista.

Aukion vierestä kulkee kävelykatu Kaufingerstrasse.

Frauenkirche-kirkko

Frauenkirche, München. Kuva: Gary 718 / Shutterstock

Muutaman kulman takana keskusaukiolta on Frauenkirche, jota koristavat korkeat kupolitornit. Kirkko on koko Baijerin maakunnan suurimpia – sisälle sanotaan mahtuvan seisomaan jopa 20 000 ihmistä.

Kirkon ovensuussa on musta jälki, jota kutsutaan Paholaisen jalanjäljeksi. Tarinan mukaan Paholainen huijattiin auttamaan kirkon rakentamisessa.

Frauenkirchen etelätorni on avoinna vieraille. Portaat ylös kiipeämällä pääsee nauttimaan näkymistä yli Münchenin aina läheisille Alpeille asti.

Münchenin museot

Deutsches Museum. Kuva: JJFarq / Shutterstock

Münchenissä on monta hienoa museota. Münchenin taidemuseoista kuuluisimmassa, Alte Pinakothekissa, on yksi maailman laajimmista kokoelmista Rubensia, peräti 62 teosta taiteilijalta. Rubensin teoksista vaikuttavimpia on jättimäinen Viimeinen tuomio.

Alte Pinakothekin muita kohokohtia ovat Leonardo da Vincin nuoruuden työ Neitsyt ja lapsi sekä Dürerin viimeinen suurtyö Neljä apostolia.

Tekniikasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Münchenissä Deutsches Museumiin, maailman suurimpaan luonnontieteellis-tekniseen museoon.

BMW Welt – autofanin München

BMW Welt ja Bemarin pääkonttori. Kuva: Meunierd / Shutterstock

BMW:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä, ja pääkonttorin yhteydessä on monenlaista nähtävää autoista kiinnostuneille.

BMW:n uusimpiin auto- ja moottoripyörämalleihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi BMW Welt -showroomissa. Showroomin toisessa kerroksessa on vaikuttava uusien autojen luovutustila, josta onnelliset BMW:n omistajat voivat käydä noutamassa upouuden autonsa.

BMW Weltin toisesta kerroksesta pääsee myös kulkemaan maksulliseen BMW-museoon, joka esittelee merkin historiaa.

Myös BMW:n tehtaalla pääsee vierailemaan: ultramoderni tehdas on aikamoinen nähtävyys, kun robotit hoitavat suurimman osan töistä.

BMW Welt sijaitsee aivan Münchenin Olympiaparkin eli Münchenin 1972 Olympialaisten päänäyttämön vieressä. Perille pääsee keskustasta kätevästi U3-metrolla.

FC Bayern München ja jalkapallomatka Müncheniin

Bayern Münchenin faneja. Kuva: Mitch Gunn / Shutterstock

Futisfanit voivat vierailla Münchenissä Saksan menestyneimmän jalkapallojoukkueen FC Bayern Münchenin kotikentälle Allianz Arenalla, Euroopan moderneimmalla jalkapallostadionilla. Iltaisin koko stadionin julkisivu vaihtelee väriä.

Stadion-kierroksella käydään muun muassa jalkapalloseuran harjoitustiloissa. Stadionin yhteydessä toimiva museo FC Bayern Experience esittelee jalkapalloseuran historiaa modernin museotekniikan keinoin.

Oktoberfest – Munchenin olutfestivaali

Perinteistä menininkiä Oktoberfestillä. Kuva: PixDeluxe / Shutterstock

Syksyisin juhlittava Oktoberfest on maailman kuuluisin olutfestivaali, joka on järjestetty lähes 200 kertaa. Parhaimmillaan paikalle on saapunut jopa kuusi miljoonaa mallasjuoman ystävää ympäri maailmaa.

Nimestään huolimatta juhla alkaa jo syyskuun loppupuolella ja kestää kaksi viikkoa.

Vaikka Oktoberfest näkyy ja kuuluu ympäri kaupunkia, virallisena juhlapaikkana toimii Theresienwiese-huvipuiston aukio. Matkaa Marienplatzilta on pari kilometriä, päärautatieasemalta runsas kilometri.

Rautatieaseman ja Theresienwiesenin välissä on edullinen Arthotel Munich.

Oktoberfestin pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen netissä.

Hofbräuhaus – Münchenin kuuluisin oluttupa

Hofbräuhaus. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Münchenin historia Saksan olutpääkaupunkina alkoi vuonna 1589, kun Baijerin herttua Wilhelm V valitteli, että müncheniläinen olut on kelvotonta. Hovissa ratkaistiin ongelma perustamalla Hofbräuhaus-panimo, joka on edelleen julkisessa omistuksessa.

Sen jälkeen kukaan ei ole enää valittanut müncheniläisestä oluesta.

Hofbräuhaus-panimon yhteyteen vuonna 1820 avattu Hofbräuhaus am Platzl on maailman kuuluisin bierhalle, jossa ovat istuneet iltaa niin Mozart, Lenin kuin vessanpyttytaideteoksestaan tunnettu Marcel Duchamp. Mikset siis sinäkin?

Olut virtaa, kansanmusiikki soi eivätkä nahkahousutkaan ole aivan tavaton näky. Sopivissa kohdin musiikkia kuuluu kilistellä laseja pöytänaapurien kesken.

Hofbräuhaus on toki Münchenin suosituimpia turistinähtävyyksiä, mutta myös paikalliset käyvät nauttimassa tunnelmasta.

Upea, historiallinen kapakka sijaitsee aivan keskustassa.

Hofbräukeller ja muita oluttupia

Varsinaista Hofbräuhausia paikallisempaa asiakaskuntaa löytää Hofbräuhausin sisarravintolasta Hofbräukelleristä, joka sijaitsee Haidhausenin kaupunginosassa Wiener Platzilla.

Historian havinaa on myös Hofbräukellerissä: Adolf Hitler piti kellariravintolassa ensimmäisen poliittisen puheensa lokakuussa 1919.

Münchenissä on toki muitakin vaikuttavia oluttupia, kuten Hirschgarten, johon mahtuu useampi tuhat ihmistä. Paikallisten suosiossa on myös Löwenbräukeller, joka sijaitsee Stiglmaier Platzilla ja tarjoilee nimikko-oluttaan.

Hauska tapa tutustua paikalliseen juoma- ja ruokakulttuuriin on osallistua opastetulle baarikierrokselle.

Münchenin bier gartenit

Kultuurien sekamelskaa: Englantilaisessa puistossa kohoaa Kiinalainen torni, jonka on saartanut saksalainen biergarten. Kuva: Mariia Golovianko / Shutterstock

Olutta ei juoda Münchenissä pelkästään sisätiloissa – iso osa paikallista olutkulttuuria ovat Biergarten -olutterassit.

Aikoinaan olutta sai Baijerissa panna vain talvella, ja olutta säilytettiin kesää varten suurissa olutkellareissa Isar-joen varrella. Tammikuussa 1812 Baijerin kuningas antoi luvan tarjoilla olutta (ja ruokaa) suoraan kellarien yhteydestä.  Olutkellarien eteen nousi puiden varjoon terasseja ja bier gartenit olivat syntyneet.

Münchenin kuuluisia beer garteneita ovat Hofbräukellerin ohella Augustiner Keller, joka on toiminut vuodesta 1812 asti, ja munkkien alun perin perustama Paulaner am Nockherberg, jossa kannattaa maistella Palanerin lisäksi suodattamatonta Nockhenberger-olutta, jota saa vain täältä.

Olutterassin tunnelmasta pääsee nauttimaan muuten myös Müchenin lentokentällä, jonka terminaalien 1 ja 2 välissä toimii Airbräu. Parempaa tapaa ei olekaan päättää Münchenin-matkaa!

Café Tambosi – Münchenin kuuluisin kahvila

Historiallisten oluttupien lisäksi Münchenistä löytyy upea, vanha kahvila. Komeasti sisustettu Café Tambosi (Odeonsplatz 18) aloitti toimintansa jo vuonna 1775.

Münchenin ravintolat

Saksalaisia herkkuja. Kuva: Timolina / Shutterstock

Marienplatzin lähellä ravintolat tarjoavat etenkin perusbaijerilaista ruokaa kuten makkaroita ja possunsorkkia.

Münchenin rautatieaseman ympäristössä on puolestaan paljon kebab-paikkoja ja etnisiä ravintoloita.

Münchenin yöelämä

Münchenin yöelämän keskus on kaunis Haidhausenin kaupunginosa, jossa sijaitsevat baari- ja klubialueet Kultfabrik sekä Ostbahnhof. Vaikkei yöleämä kiinnostaisikaan, Haidhausenissa kannattaa vierailla vaikka päiväseltään tutustumassa ruokatori Wiener Platziin.

Ostbahnhofin eli itäisen juna-aseman vieressä sijaitsee viihtyisä MOMA1890 Boutique Hotel, joka avattiin hotellina ensimmäisen kerran jo vuonna 1890. Sijainti on mitä mainioin, varsinkin jos tarkoitus on tutustua Munchenin yöelämään.

Münchenin gay-elämän keskus on perinteisesti ollut viihtyisä Glockenbachviertel ja etenkin kaupunginosan keskusaukio Gärtnerplatz. Homo- ja heteroystävällisten baarien lisäksi Glockenbachviertelissa on paljon trendikkäitä kahviloita ja putiikkeja. Kuuluisimmat homo- ja lesbobaarit löytyvät Müllerstrasselta.

Münchenin ostokset

Münchenin kuuluisin ja ylellisin ostoskatu Maximilianstrasse on nähtävyys jo itsessään. Luksusmerkkejä ja -tunnelmaa on kuin Milanossa konsanaan. Kannattaa pistäytyä jo vuonna 1798 avatussa keittiötavaroiden liikkeessä Kustermannissa.

Maximilianstrassella sijaitsee myös Münchenin kuuluisin hotelli, ylellinen Hotel Vier Jahreszeiten Kempinski.

Münchenin joulumarkkinat

München on myös romanttinen talvikohde. 1300-luvulta juurensa juurtavat Münchenin joulumarkkinat kuuluvat Euroopan vanhimpiin.

Joulumarkkinat levittäytyvät Marienplatzilta pitkin Kaufingerstrassen kävelykatua aina Karlsplatzille asti. Tarjolla on glühweinia, baijerilaisia herkkuja ja paikallisia käsitöitä.

Münchenin joulumarkkinat avataan jo marraskuun lopulla ja ne kestävät jouluaattoon asti.

Retket Münchenistä

Neuschwansteinin linna kesällä. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Münchenin lähellä on monenlaista mielenkiintoista nähtävää Dachaun keskitysleiristä maailman kauneimpaan linnaan Neuschwansteiniin.

Voit varata kätevästi netistä päiväretken Neuschwansteinin linnaan.

Lue lisää Baijerin alueen nähtävyyksistä.

Lennot Müncheniin

Münchenin ja Helsingin välillä on suorat lentoyhteydet. Lento kestää kaksi ja puoli tuntia. Helsingistä on useita lentoja päivässä.

Lentokentän vieressä on hotelleja kuten kotoisaa kylätunnelmaa henkivä Runa’s Hotel.

Katso lentotarjoukset Müncheniin.

Münchenin lentokentältä keskustaan

Münchenin lentokentältä (MUC) pääsee keskustaan lähijunalla. Lippu maksaa reilut 10 euroa ja matka kestää kolmisen varttia. Paljoa kalliimmaksi ei tule ostaa saman tien koko päivän lippu Münchenin julkisiin kulkuvälineisiin.

Taksi Münchenin lentokentältä keskustaan on kallis. Lentokentällä on myös useita autovuokraamoja, joista saa auton yleensä edullisesti.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Münchenin keskustaan tutustuu kävellen. Kauemmas pääsee kätevästi metrolla, jonka verkosto on Münchenissä todella kattava.

Münchenin hotellit

Münchenin edulliset ja kohtuuhintaiset hotellit löytyvät pääsääntöisesti päärautatieaseman lähistöltä. Aivan aseman vieressä on edullinen Hotel Eder. Viiden minuutin kävelymatkan päässä on toinen edullinen hotelli, Arthotel Munich, josta on lyhyt kävelymatka Oktoberfestin viralliselle juhla-alueelle.

Ostbahnhofin eli itäisen juna-aseman vieressä sijaitsee viihtyisä MOMA1890 Boutique Hotel, joka on erinomainen tukikohta yöelämästä kiinnostuneille.

Münchenin ylellisin hotelli on Vier Jahreszeiten Kempinski. Modernimpaa luksusta ja poikkeuksellisen hyvän sijainnin tarjoaa Beyond by Geisel.

Katso tarjoukset Münchenin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi