Mainz – Saksan karnevaalikeskus ja viinipääkaupunki

Mainz Saksa
Mainz on pittoreski pikkukaupunki, jonne on helppo matkustaa. Kuva: Daniel Federley

Houkutus on suuri aloittaa Mainzin esittely sillä kaikkien aikojen kuluneimmalla fraasilla, sillä niin se vain on, että jo muinaiset roomalaiset huseerasivat täällä Reinin rannoilla ja perustivat Mogontiacum-nimisen kaupungin jonkin verran ennen ajanlaskumme alkua.

Niinpä nyky-Mainzista löytyy saksalaisittain kovin erikoisia nähtävyyksiä. On roomalaisen teatterin raunioita ja egyptiläisen Isis-jumalattaren temppeliä.

Mainz tarjoaa kuitenkin paljon muutakin. Nähtävää ja koettavaa riittää hyvinkin pitkäksi viikonlopuksi, mutta kaupungista saa mukavan käsityksen jo ihan päiväretkellä Frankfurtista.

Reininmaa-Pfalzin osavaltion pääkaupungissa on asukkaita vain 218 000 ja keskusta-alue on mukavan kompakti.

Mainz on myös oivaa ohjelmaa, jos vaihtaa konetta Frankfurtin lentoasemalla ja lentojen väliin jää turhan monta tuntia luppoaikaa.

Juna tuo suoraan lentoasemalta alle puolessa tunnissa Mainzin ytimeen, josta löytyy niin kuhiseva kävelykatujen verkosto, kaunista, vanhaa arkkitehtuuria, tuhat vuotta vanha tuomiokirkko kuin kaupungin oman pojan, Johannes Gutenbergin, museo, jossa ovat näytillä muun muassa maailman ensimmäiset kirjapainossa painetut Raamatut.

Mainz on itseoikeutetusti julistautunut Saksan viinipääkaupungiksi, sillä sitä ympäröivät maan merkittävimmät viininviljelyalueet.

Mainz toimii mainiosti tukikohtana, jos haluaa tutustua lähialueisiin. Hotellit ovat kohtuuhintaisia ja rautatieasemalta pääsee junalla niin viereiseen Wiesbadeniin kuin vaikkapa Koblenziin ja Heidelbergiinkin.

Mainz on myös Pfizer Biontechin kotikaupunki. Lääkeyhtiö tienasi tähtitieteellisiä summia koronarokotteestaan ja tuloutti osan voitoistaan veroina kaupungille, joten Mainzin kuralla ollut talous sai kertaheitolla aikamoisen piristysruiskeen.

Mainzin nähtävyydet

Mainzin tuomiokirkko.
Mainzin tuomiokirkko kohoaa arvokkaana kaupungin ylle. Kuva: Daniel Federley

Kävelyllä Mainzissa

Kaupunkiin tutustuminen on luontevinta aloittaa päärautatieasemalta. Itse asemalla ja asema-aukiolla ei juurikaan ole nähtävää, mutta aukio on joukkoliikenteen solmukohta, josta raitiovaunut ja bussit vievät ympäri kaupunkia ja junat ympäri valtakuntaa.

Asemaa vastapäätä on edullinen Hotel Königshof, josta on kätevä liikkua Frankfurtin lentokentälle.

Korttelin päässä asemalta on Kaiserstraße, esplanadi, jonka keskelle jää viihtyisä ja vilkas puisto, jossa kaupunkilaiset viettävät kesäisin mielellään aikaa.

Kun Kaiserstraßelta jatkaa matkaa Neubrunnenstraßelle ja edelleen Lotharstraßelle, pääsee kävelykadun mannermaiseen tunnelmaan. Katu on täynnä vaatimattomia ruokapaikkoja ja pieniä putiikkeja.

Isis-jumalattarelle omistettu temppeli

Ensimmäinen varsinainen nähtävyys on Römerpassage. Se on sinänsä aika pieni ja tavanomainen kauppakeskus, mutta sen kellarista löytyy jotain yllättävää. Mainzissa nimittäin tapaa käydä niin, että kun ruvetaan rakentamaan jotain uutta, hyökkäävät arkeologit paikalle, ja täällä he saivat lottovoiton.

Römerpassagen tontilta löytyi 2000 vuotta vanha, egyptiläiselle Isis-jumalattarelle omistettu temppeli, jonka rauniot on huolellisesti kaivettu esiin. Raunioihin ja näyttelyyn pääsee tutustumaan maksutta ma–la klo 11–18. Sisäänkäynti on kauppakeskuksen katutasosta.

Kolme aukiota

Römerpassagen jälkeen matka jatkuu Franziskanerstraßea pitkin kaupungin vilkkaimmalle ostosalueelle ja edelleen kohti tuomiokirkkoa, jonka korkeat tornit näkyvät kauas ympäri kaupungin.

Tuomiokirkon pohjoispuolella on kolme aukiota, Höfchen, Markt sekä Liebfrauenplatz. Osa aukioita reunustavista rakennuksista on uusia ja ne vanhannäköisetkin ovat itse asiassa suurilta osin toisen maailmansodan jälkeen uudelleenrakennettuja replikoita. Kaupungin rakennuksista 80 prosenttia tuhoutui sodan pommituksissa.

Aukioilla käydään torikauppaa tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 7–14, kuten on tehty jo 700-luvulta lähtien. Vilkkaalla Liebfrauenplatzilla myydään maaliskuusta lokakuulle lauantaisin myös viiniä ja paikallisia herkkuja naposteltavaksi.

Koristeellinen kaivo Marktbrunnen

Koristeellinen torikaivo, Marktbrunnen, on seissyt paikallaan jo vuodesta 1526 lähtien. Punaisesta hiekkakivestä rakennetun kaivon huipulla seisoo Neitsyt Maria Jeesus-lapsi sylissään.

Mainzin tuomiokirkko

Sisäänkäynti tuomiokirkkoon (Mainzer Dom) on Markt-aukiolta sivukujan kautta. Paikalla on selkeät opasteet.

Pyhälle Martille omistetun tuomiokirkon historia on erikoinen – kirkko valmistui vuonna 1009 ja samana päivänä kun se vihittiin käyttöön, syttyi tulipalo, joka tuhosi koko rakennuksen. Mutta mainizilaiset eivät kauan pyöritelleet peukaloitaan, vaan ryhtyivät samantien jälleenrakennukseen.

Romaanista tyyliä edustavan tuomiokirkon sanotaan olevan roomalaiskatolisen kirkon toiseksi tärkein pyhättö heti Rooman Pietarinkirkon jälkeen. Kirkkoon voi tutustua päivittäin maksutta, mutta aukioloajat vaihtelevat sen mukaan, mitä kirkollisia toimituksia kulloinkin järjestetään – niiden aikana kirkko suljetaan turisteilta. Myös kryptassa pääsee käymään.

Gutenberg-museo

Liebfrauenplatzin laidalla sijaitsee Gutenberg-museo. Kirjapainotaidon keksijä Johannes Gutenberg syntyi täällä 1400-luvun alkuvuosina. Asuttuaan jonkin aikaa muun muassa Strasbourgissa hän palasi lopulta Mainziin ja ryhtyi kehittämään kirjapainotekniikkaansa.

Vuosisadan puolessavälissä hän painoi jo ensimmäisiä Raamattuja. Laajahkossa museossa on esillä paitsi Gutenbergin varhaisia Raamattuja, myös paljon muuta kirjapainotekniikan historiaa ja laitteitakin. Museo on auki ti–la 9–17 ja su 11–17, pääsymaksu 5 €.

Mainzin kaunein aukio

Mainz nähtävyydet
Kirschgarten on Mainzin kaunein aukio. Kuva: Daniel Federley

Höfchen-aukiolta alkaa Schöfferstraße, joka vie kuvauksellisen Leichhof-aukion kautta vanhankaupungin ytimeen, kapealle Augustinerstraße-kävelykadulle.

Kadunvarren aukioista sievin on Kirschgarten, joka ei ole puutarha ensinkään, eikä siellä kirsikoitakaan ole, mutta kauniita, satoja vuosia vanhoja ristikkotaloja siellä on samoin kuin pieniä, vaatimattomia terasseja, joilla voi levähtää hetken ja nauttia drinkin tai syötävää. Kirschgartenia ei syyttä ole kehuttu Mainzin kauneimmaksi aukioksi.

Merenkulkumuseo

Kun Augustinerstraßea jatkaa eteenpäin, muuttuu sen nimi lopulta Neutorstraßeksi. Katu päättyy merenkulkumuseolle (Museum für Antike Schifffahrt), jossa on esillä roomalaisten laivojen replikoita.

Monipuolinen näyttely antaa hyvän kuvan muinaisesta merenkulusta. Museo on suljettu remontin vuoksi, ja sen arvioidaan avautuvan vuoden 2024 aikana.

Roomalaisen teatterin rauniot

Museolta onkin enää korttelin verran matkaa Römisches Theater -juna-asemalle. Aseman nelosraiteen laituri on, kuten aseman nimikin antaa ymmärtää, roomalaisten raunioiden reunalla. Laiturilta johtavat portaat ylös raunioiden yläpuolelle katseluterassille.

Roomalaisen teatterin rauniot kaivettiin esiin 1990-luvun lopulla. Teatteri oli aikanaan suurin Alppien pohjoispuolella. Tilaa oli 10 000 katsojalle ja näyttämö oli 42 metriä leveä. Ensimmäiset maininnat teatterista löytyvät vuodelta 39. 300-luvulla osa teatterista purettiin ja kiviaines käytettiin kaupunginmuurin rakentamiseen.

Komea Schillerplatz ja Chagallin lasimaalaukset

Schillerplatz Mainz
Schillerplatz on Mainzin karnevaalien keskus. Kuva: Daniel Federley

Mainz on tunnettu karnevaalikaupunkina. Mainzer Fastnacht kestää kuukausia – perinteisesti karnevaalin vietto alkaa 11. marraskuuta ja päättyy vasta tuhkakeskiviikkona, 40 päivää ennen pääsiäistä.

Schillerplatzin hauska suihkulähde

Schillerplatz on karnevaalien keskus, jossa järjestetään useita juhlallisuuksia. Aukiota reunustavat komeat barokkirakennukset, mutta maamerkeistä tunnetuin on Fastnachtbrunnen eli hauska suihkulähde, jota koristaa yli 200 pronssiin valettua karnevaalihahmoa narreista munkkeihin ja harlekiineihin.

Schillerplatzilla on muitakin karnevaaleihin liittyviä patsaita sekä tietysti runoilija, historioitsija, lääkäri Schillerin patsas. Paikalla on ollut aukio jo ammoisista ajoista lähtien – Rooman valtakaudella paikka oli markkinatorina.

Mainzin pieni merenneito

Schillerplatzilta on kätevä seurata raitiovaunukiskoja ylös Gaustraßea pitkin. Ensimmäisessä mutkassa vastaan tulee Fischweiberbrunnen, Mainzin oma Pieni merenneito.

Gaustraße on kapea, mutkainen ja jyrkkä kuin Lissabonissa ikään, mutta jotenkin raitiovaunut onnistuvat täälläkin pääsemään kukkulan huipulle.

Pyhän Tapanin kirkon lasimaalaukset

Huipulla odottaa yksi Mainzin tunnetuimmista nähtävyyksistä, Pyhän Tapanin kirkko (St. Stephan). Kaupungin korkeimmalle kukkulalle rakennettiin ensimmäinen kirkko jo vuonna 990, nykyinen kirkkorakennus valmistui vuonna 1340.

Kirkko on tunnettu upeista sinisävyisistä lasimaalauksistaan, jotka ovat itsensä Marc Chagallin käsialaa.

Chagall oli juutalainen, mutta seurakunnan kirkkoherra Klaus Mayer oli hänen hyvä ystävänsä. Mayer sai aikansa maanitella, kunnes Chagall suostui – hän päätti kuvata lasimaalauksissaan Vanhan testamentin tapahtumia ja hahmoja ja korostaa näin kristittyjen ja juutalaisten yhteenkuuluvuutta.

Työ alkoi 1978 ja päättyi vasta 1985 Chagallin kuolemaan. Chagall oli kuollessaan jo 97-vuotias. Hän ehti toteuttaa yhdeksän upeaa lasimaalausta.

Chagallin kuoltua hänen oppipoikansa Charles Marq jatkoi työtä, joten kirkon ikkunat ovat kauttaaltaan sinisten lasimaalauksien peitossa. Etenkin kirkkaana päivänä maalaukset luovat upean tunnelman kirkkosaliin.

Kirkkoon on vapaa pääsyy kirkollisten toimitusten ulkopuolella ma–la klo 10–18, su klo 12–18.

Jokiranta

Mainz sijaitsee leveän ja vilkkaan Rein-joen rannalla. Jokea reunustaa rantapromenadi, jonka varrella ovat Mainzin kalleimmat asunnot.

Rantapromenadin varrella on baareja sekä kaksi kansainvälistä ketjuhotellia, Hilton ja Hyatt Regency, joiden huoneista aukeaa komea näköala joelle.

Vastarannalla on Hessenin osavaltio.

Rantapromenadin laituriin kiinnittyvät myös jokiristeilijät, jotka tekevät useamman päivän, viikonkin, mittaisia risteilyjä aina Belgiaan ja Alankomaihin asti. Monet näistä risteilijöistä pysähtyvät päiväksi Mainziin.

Uusi synagoga

Mainzin juutalaisyhteisö on yksi Saksan ja koko Euroopan vanhimmista. Keskiajalla kaupunkia saattoi luonnehtia jopa juutalaisuuden keskukseksi. Edellinen pääsynagoga valmistui vuonna 1912, mutta se sytytettiin vuoden 1938 kristalliyön aikana tuleen. Jäljelle jäivät vain rauniot.

Uusi, hyvin moderni synagoga ja seurakuntatalo valmistui vihdoin vuonna 2010. Pääsisäänkäynnin edustalla on säilytetty pieni pala tuhoutuneen synagogan pylväskäytävää.

Synagogaan voi tutustua vain ulkoa, mutta se on mukavan kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, ja samalla tulee kävelleeksi läpi Neustadtin kaupunginosan. Boppstraße, Kurfürstenstraße ja Leibnizstraße ovat vilkkaita katuja, joiden varrella on paljon ravintoloita ja kauppoja.

Juna vie lähialueille

Junayhteydet Mainzista ovat erinomaiset, ja keskeisen sijaintinsa ansiosta Mainz sopiikin mainiosti tukikohdaksi, josta käsin on kätevää tutustua moniin Saksan kauneimpiin kaupunkeihin.

Romanttinen ja kuvankaunis Heidelberg 50 minuutin junamatkan päässä.

Myös Koblenzin hurmaava vanhakaupunki on samoin 50 min junamatkan päässä. Kesäaikaan Mainzista pääsee Koblenziin myös jokilaivalla, Reinin maisemia ihaillen.

Frankfurtiin, Saksan finanssikeskukseen ja yhteen maan harvoista miljoonakaupungeista, pääsee pikajunalla puolessa tunnissa, paikallisjunalla matka kestää jonkin verran kauemmin.

Wiesbadeniin matka kestää S-Bahnilla vain varttitunnin, ja perillä Reinin vastarannalla odottaa Hessenin osavaltion vilkas pääkaupunki, joka on tunnettu kylpylöistään. Vanhankaupungin kapeat kujat ovat tunnelmallisia ja Kirchgassen alueella lompakko kevenee ostoksia tehdessä kuin huomaamatta.

Köln upeine katedraaleineen on sekin alle kahden tunnin junamatkan päässä.

Mitä syödä Mainzissa

Vastaus tähän kuuluu, että jotain poikkeuksellisen eksoottista. Maahanmuuttajat ovat tuoneet Mainziin todella laajan kirjon etnisiä ravintoloita, joten täällä voi tehdä varsinaisen maailmanympärimatkan ruokapöydässä istuen.

Hintataso on kohtuullinen ja tavanomaisten kreikkalaisten ja meksikolaisten ravintoloiden lisäksi tarjolla on esimerkiksi syyrialaista, korealaista ja eritrealaista ruokaa.

Keskustan kävelykadun vohvelipaikka Die Waffel (Lotharstraße 24) on afgaanien omistuksessa ja tarjoilee makeiden vohvelien lisäksi herkullisia afganistanilaisia ruokia. Annokset ovat suuria ja täyttäviä.

Lähellä Tapaninkirkkoa voi puolestaan istua eritrealaiseen ruokapöytään Im Herzen Afrikas -ravintolassa (Gaustraße 38) ja herkutella injera-letulla, jonka päälle saa jos jonkinlaisia täytteitä, myös useita kasvisvaihtoehtoja.

Gutenberg-museon lähellä, jokirannan tuntumassa Madiba Afrika (Heugasse 6) tarjoilee yleisafrikkalaista ruokaa.

Ja toki täällä voi paikallisia herkkujakin maistella, esimerkiksi Else-mummin kuppilassa, Oma Else (Jakobsbergstrasse 12), jossa on nimestään huolimatta välitön ja nuorekas tunnelma.

Ostokset Mainzissa

Mainz ei varsinaisesti ole mikään ostosmekka, mutta suurimmat ketjut löytyvät kyllä täältäkin, kuten myös Kaufhof-tavaratalo.

Römerpassage-kauppakeskus muodostaa liikekeskustan ytimen. Parhaat ostosmahdollisuudet ovat Römerpassagea ympäröivissä kortteleissa.

Päärautatieaseman liikkeet ovat avoinna myös sunnuntaisin. Muualla kaupungissa kaikki kaupat, myös ruokakaupat, ovat kiinni.

Jos haluaa shoppailla pitemmän kaavan mukaan, kannattaa melkeinpä hypätä paikallisjunaan ja käydä Frankfurtissa. 

Julkinen liikenne

Mainzin keskusta on niin kompakti, ettei paikallisliikennettä juuri tarvitse käyttää.

Raitiovaunulinjasto kattaa tärkeimmät pääsuunnat ja lipun saa ostettua pysäkillä olevasta lippuautomaatista.

Lippujärjestelmä kaikkine vyöhykkeineen on jossain määrin sekava, mutta lippuautomaatit palvelevat hyvin; automaattiin syötetään määränpää, jolloin se ilmoittaa hinnan ja kysyy, haluaako kertalipun vai päivälipun.

Kertalippu (Mainzin kaupungin alueella 3,30 €) on nimensä mukaisesti yhden matkan lippu, eikä sillä saa tehdä paluumatkaa. Päivän loppuun saakka voimassa oleva lippu maksaa vähemmän kuin kaksi kertalippua (6 €), ja sillä voi matkustaa rajattomasti.

Aivan lyhyitä matkoja varten on tarjolla Kurzstrecke, 2,05 € hintainen lyhytmatkalippu.

Mainzista on tiheät paikallisjunayhteydet (S-Bahn) myös naapurikaupunkeihin, etenkin Frankfurtiin ja Wiesbadeniin.

Lennot Mainziin

Finnair ja Lufthansa lentävät useamman kerran päivässä suoraan Frankfurtin kentälle, josta pääsee paikallisjunalla Mainziin 25 minuutissa.

Jos tekee varauksen hyvissä ajoin, saa lennot parillasadalla eurolla.

Lentokentältä keskustaan

Frankfurtin lentoasemalta pääsee sujuvasti Mainziin junalla. Asema on Lufthansan käyttämän terminaalin 1 alapuolella. Finnair käyttää terminaalia 2, ja sieltä on ensin mentävä ilmaisella bussilla ykkösterminaalille.

Lentoasemalta Mainziin kulkee sekä S-Bahn-paikallisjunia linjalla S8 että pidemmän matkan RE-junia yhteensä kolmisen kertaa tunnissa.

Molemmilla matka-aika on noin 25 minuuttia ja paikallisliikenteen lippu (5,80 €), jonka saa asemalaiturin lippuautomaatista, kelpaa sekä junissa että perillä Mainzissa, jos on tarve jatkoyhteydelle.

Mainzin keskusta-alueella on kaksi asemaa, päärautatieasema Hauptbahnhof sekä Römisches Theater -asema vanhankaupungin eteläpuolella.

Mainzin hotellit

Mainzin hotellitarjonta on yllättävän laajaa, ja kompaktin keskustan ansiosta hotellit ovat yleensä kävelymatkan päässä vähän kaikesta.

Hinta, laatu ja sijainti kohtaavat vastaremontoidussa Mercure Mainz City Center -hotellissa hyvin. Vajaalla satasella saa siistin hotellihuoneen, joka yltää lähes neljän tähden tasolle, ja sekä rautatieasema että vanhakaupunki ovat lyhyen kävelymatkan päässä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi