Frankfurt – Saksan risteysasema on kiehtovampi kuin luulitkaan

Frankfurt
Pilvenpiirtäjät hallitsevat Frankfurtin maisemia. Kuva: Dimitry Anikin / Unsplash

Matkakohteena Frankfurt am Main tunnetaan parhaiten lentokentästään – Euroopan kolmanneksi vilkkaimmasta – ja valtavasta messukeskuksestaan. Moni matkailija erehtyykin ajattelemaan kaupunkia vain pakollisena välilaskupaikkana. Sitä virhettä ei kannata tehdä – kaupunkikohteena Frankfurtilla on oma lumonsa.

Main-joen varrella sijaitseva Frankfurt on vauhdikas finanssikeskus, jossa riittää iltaelämää ja komeita pilvenpiirtäjiä. Frankfurtin pilvenpiirtäjäsiluetti on Euroopan näyttävimpiä, minkä ansiosta Frankfurt am Mainia on kutsuttu myös Mainhattaniksi.

Vanhaa Frankfurtissa on sen sijaan säilynyt vain vähän – ja sekin pääosin sotien jälkeen uudelleen rakennettuna. Toisessa maailmansodassa Frankfurtin keskiaikainen keskusta pommitettiin maan tasalle.

Frankfurtin kautta on kätevä matkustaa vaikka vuokra-autolla ihanaan Reininlaaksoon.

Frankfurtin nähtävyydet

Frankfurt Römerberg
Frankfurtin raatihuoneentori eli Römerberg rakennettiin uudelleen toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Kuva: Timoune Aracama / Unsplash

Frankfurtin ydinkeskustaa on Innenstadt, jonka sydämessä on historiallinen raatihuoneentori Römerberg. Aukiota reunustavat historiallinen raatihuone Römer ja perinteiset ristikkotalot. Alue tuhoutui toisen maailmansodan ilmapommituksissa mutta rekonstruoitiin sodan jälkeen vanhaan asuunsa.

Aukiolla sijaitsevaa Oikeudenmukaisuuden lähdettä (Gerechtigkeitsbrunnen) koristaa antiikin Rooman oikeuden jumalatar Justitia.

Sodan tuhoilta säästyi Innenstadtin reunalla vanhasta kaupunginmuurista muistuttava keskiaikainen Eschenheimer Turm, lähes 50 metriä korkea puolustustorni.

Frankfurtin keskustan nähtävyyksiin kuuluu myös Goethen synnyintalo, Goethe-Haus (Großer Hirschgraben 23), jossa kirjailija asui 26-vuotiaaksi asti, kunnes hän nousi maailmanmaineeseen Nuoren Wertherin kärsimyksillä ja kirjailija kutsuttiin asumaan Weimariin. Talo tuhoutui toisessa maailmansodassa mutta rakennettiin uudelleen. Sisustus huonekaluineen ja kirjoineen on alkuperäinen.

Voit varata kätevästi netistä Frankfurtin opastetut kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Modernin taiteen museo MMK

Frankfurtin modernin taiteen museo, Museum für Moderne Kunst Frankfurt, on maineikas. Kokoelmiin kuuluu esimerkiksi Andy Warholia, Roy Lichtensteinia ja Francis Baconia.

Katsele rauhassa myös museorakennusta, joka edustaa 1990-luvun alun portmodernia arkkitehtuuria.

Main Towerin näköalatasanne

Frankfurtin kuuluisin näköalapaikka löytyy 200 metriä korkeasta pilvenpiirtäjästä, Main Towerista, joka sijaitsee aivan Innenstadtin reunalla.

Museoranta Museumsufer

Main-joen vastarannalla sijaitsee laaja ja viihtyisä Sachsenhausenin kaupunginosa. Sen vetonaulana on paitsi vilkas ravintola- ja yöelämä, myös Frankfurtin museokeskittymä Museumsufer eli Museoranta.

Alueen yhdeksän museota esittelevät kaikkea mahdollista saksalaisesta arkkitehtuurista (DAM –Deutsches Architekturmuseum) maailmankulttuureihin (Museum der Weltkulturer).

Perille pääsee päärautatieaseman kulmilta pitkin kaunista kevyenliikenteen siltaa, Holbeinstegia. Rautatieaseman ja Museorannan välimaastossa on erinomainen majapaikka, Scandic Frankfurt Museumsufer.

Dinosauruksia Senckenbergin luonnonhistoriallisessa museossa

Naturmuseum Senckenbergissa on Euroopan laajin kokoelma suurten dinosaurusten fossiileja. Vaikuttava kokoelma on myös täytettyjä lintuja.

Kasvitieteellinen puutarha Palmengarten

Frankfurtissa on peräti kolme kasvitieteellistä puutarhaa. Vierailukohteeksi kannattaa valita historiallinen Palmengarten eli Palmupuutarha, joka avattiin jo vuonna 1871. Toistakymmentä vuotta myöhemmin puutarhassa kävi esiintymässä itse Buffalo Bill villin lännen sirkuksensa kanssa.

Euroopan keskuspankki ja Frankfurtin eläintarha

Frankfurtissa sijaitsee myös Euroopan keskuspankki. Sen komea päärakennus sijaitsee aika lailla omassa rauhassaan keskustan itälaidalla.

Lähistöllä on Frankfurtin eläintarha, Saksan toiseksi suurin Berliinin jälkeen. Madagascarin omalaatuisille eläimille on varattu kokonainen oma osionsa.

Jos ei haittaa asua vähän sivussa, lyhyen kävelymatkan päässä Euroopan keskuspankista on viihtyisä, keskihintainen hotelli Hampton by Hilton Frankfurt City Center East. Plussaa aivan hotellin vieressä olevasta metroasemasta.

Messe Frankfurt – vinkit Frankfurtin messuille

Frankfurtin messukeskus, Messe Frankfurt, on Euroopan, anteeksi, koko maailman suurin messujen järjestäjä.

Laajan messualueen katseenvangitsijana on 257 metriä korkea Messeturm, Euroopan unionin kolmanneksi korkein pilvenpiirtäjä, jonka arkkitehtuurissa on helppo nähdä yhteneväisyyksiä sekä kaupungin keskiaikaiseen maamerkkiin, Eschenheimer Turmiin, että kynään. Frankfurtilaiset kutsuvatkin rakennusta lempinimellä Bleistift eli kynä.

Tornin lempinimi on sikälikin osuva, että Frankfurtin kirjamessut ovat maailman suurimmat.

Frankfurtin messujen historia ulottuu peräti vuoteen 1240, jolloin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Fredrik II kutsui kaupunkiin koolle syysmessut ja julisti suojelukseensa kaikki messuille saapuvat kauppiaat.

Messualueen vieressä on suuri tiedekeskus Experimenta.

Messukeskuksessa on S-Bahn-kaupunkijuna-asema ja perille pääsee metrolla ympäri kaupunkia – eli ei ole mikään pakko asua messualueen tuntumassa. Jos kuitenkin haluaa asua messualueella, hyvä, kohtuuhintainen valinta on Helsingin ympyrätaloa muistuttava Maritim Hotel Frankfurt.

Frankfurtin hotellit

Eikö olisikin hienoa kerrankin asua Hotel Excelsiorissa? Frankfurtissa se onnistuu, vaikkei olisikaan American Expressin platinakorttia. Juhlavasta nimestään huolimatta Frankfurtin Excelsiro perusmukava edullinen hotelli päärautatieaseman vieressä.

Toinen komeasti nimetty kohtuuhintainen hotelli päärautatieaseman vieressä on Hotel Monopol, joka sijaitsee vieläpä kauniissa satavuotiaassa talossa.

Päärautatieaseman tienoo on sikäli hyvä sijainti majoittua, että täältä pääsee 15 minuutissa kaupunkijunalla lentokentälle ja metrolla ympäri kaupunkia.

Frankfurt on vilkkaimmillaan arkisin ja messujen aikaan. Frankfurtista tekeekin mukavan viikonlopun kaupunkikohteen se, että Frankfurtin hotellit ovat halvimmillaan viikonloppuisin.

Jos matka osuu messujen ajaksi, vaikkapa Frankfurtin kirjamessuille, hotellien hinnat moninkertaistuvat.

Matka Frankfurtiin

Frankfurt on risteysasema. Frankfurtin rautatieasemalta pääsee junilla ympäri Saksaa.

Frankfurtin lentokenttä on Euroopan vilkkaimpia. Helsingistä on päivittäin useita suoria lentoja Frankfurtiin. Lento kestää kaksi ja puoli tuntia ja menopaluun saa usein alle 200 eurolla. Katso lentotarjoukset Frankfurtiin.

Frankfurtista käsin on helppo jatkaa matkaa kuvankauniiseen Reininlaaksoon, johon tutustuu parhaiten vuokra-autolla. Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi