Lyypekki – automatkailijan portti Eurooppaan

Lyypekki on Saksan parhaiten vanhan asunsa säilyttäneitä kaupunkeja. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

”Oon mä juonu viinii Wienissä, monta pitkää kylmää Lyypekissä”, Samuli Edelman lauloi Lyypekin suomalaisen populaarikulttuurin historiaan. Hansaliiton vanha pääkaupunki Lyypekki (Lübeck) on tunnelmallinen matkakohde, joka on säilyttänyt historiallisen asunsa. Täältä käsin hansaliitto hallitsi Pohjois-Euroopan kauppaa 500 vuoden ajan.

Hansaliiton vaurauden ajat näkyvät edelleen Lyypekin upeassa vanhassakaupungissa, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Kaikki ei tosin ole Lyypekissä niin vanhaa, miltä se näyttää. Monen muun saksalaisen kaupungin tavoin myös Lyypekkiä pommitettiin rajusti toisessa maailmansodassa. Palmusunnuntain 1942 pommituksissa viidesosa vanhankaupungin rakennuksista tuhoutui. Esimerkiksi Lyypekin keskiaikainen tuomiokirkko jouduttiin rakentamaan uudelleen sodan jälkeen.

Vanhankaupunkinsa lisäksi Lyypekki tunnetaan marsipaanista, jonka sanotaan olevan kaupungista kotoisin. Ja kyllä Lyypekin kapakoissakin saa janonsa tyydytettyä, vaikkei Peggyssä mitään syytä olisikaan.

Lyypekin Travemündessä sijaitseva satama on edelleen Itämeren tärkeimpiä. Myös Suomeen on autolauttayhteys. Tavallaan Lyypekki onkin edelleen suomalaisille portti Eurooppaan, ainakin automatkailijoiden näkökulmasta.

Lyypekin nähtävyydet

Vuonna 1464 valmistunut upea, kaksitorninen Holstentor-portti on Lyypekin symboli. Holstentorin sisätiloissa on esillä kiehtova pienoismalli Lyypekistä keskiajalla – kaupunki näyttää yllättävänkin paljon samalta nykypäivänäkin.

Lyypekin entisistä kaupunginmuureista on säilynyt toinenkin portti, Burgtor.

Lyypekin komeimpia rakennuksia on useiden koristeellinen raatihuone, Rathaus. Kirkoista kannattaa vierailla Lyypekin tuomiokirkon ohella mahtavassa Marienkirchessä, joka tunnetaan etenkin uruistaan.

Marienkirchen urkurin paikkaa on perinteisesti pidetty Saksan arvostetuimpana. Paikallisen legendan mukaan Sebastian Bach tosin sai rukkaset hakiessaan Marienkirchen urkurin paikkaa. Kirkossa on usein iltaisin urkukonsertteja.

Lyypekissä on useita museoita. Uudehko Hansamuseo kertoo Hansaliiton ajoista. Pyhän Annen museokorttelissa on puolestaan esillä Saksan laajin kokoelma keskiaikaisia patsaita ja alttaritauluja.

Lyypekin erikoisempia nähtävyyksiä on historiallisen Niederegger-kahvilan yläkerrassa toimiva Marsipaanimuseo, jossa voi ihmetellä kaupungin merkkihenkilöitä marsipaaniin ikuistettuina. Tämän täytyy olla maailman herkullisin vahamuseo!

Lyypekin ravintolat ja kahvilat

Lyypekin kahviloista legendaarisin on vuonna 1806 perustettu Niederegger, jossa kaupungin rikkaat ja varakkaat kokoontuivat jo 200 vuotta sitten herkuttelemaan marsipaanilla.

Kahvilan asiakkaisiin sanotaan kuuluneen myös kaikkein kuuluisimman lyypekkiläisen, kirjailija Thomas Mannin. Kahvilan ohella Mannin elämään voi tutustua myös hänelle omistetussa museossa Buddenbrookhaus.

Historiallisiin tunnelmiin pääsee myös Lyypekin parhaana pidetyssä ravintolassa, Schiffergesellschaftissa (Breite Strasse 2), joka aloitti toimintansa 1500-luvulla merikapteenien klubina.

Toinen mainio ravintola on nimensäkin mukaan kalaan erikoistunut rähjäisen tunnelmallinen Fisch-Hütte (An der Untertrave 54b).

Lyypekin joulumarkkinat

Hansaliiton aika tuntuu heräävän henkiin viimeistään joulukuussa, kun Lyypekissä pidetään Euroopan suurimpiin kuuluvia joulumarkkinoita. Ainakin paikalliset turistiviranomaiset kutsuvatkin Lyypekkiä Pohjois-Euroopan joulupääkaupungiksi.

Lyypekin hotellit

Lyypekin-loman kruunaavat kaupungin tunnelmalliset ja kohtuuhintaiset majapaikat kuten Klassik Alstadt Hotel ja Park Hotel am Lindenplatz.

Katso tarjoukset Lyypekin hotelleihin.

Matkalukemista Lyypekkiin

Ennen Lyypekkiin matkustamista kannattaa lukea Thomas Mannin esikoisromaani, vuonna 1906 julkaistu Buddenbrookit, joka kertoo vauraan lyypekkiläisen kauppiassuvun rappeutumisesta.

Lyypekissä on muuten asunut toinenkin Nobel-kirjailija: Günter Grass muutti 68-vuotiaana Lyypekkiin, jossa hän asui elämänsä loppuun saakka.

Matka Lyypekkiin

Erityisen hyväksi kohteeksi Lyypekin tekee sekin, että kaupungin viereen Travemündeen pääsee Suomesta autolautalla.

Travemündessä voi kokeilla rantalomailua saksalaiseen tapaan – tai jatkaa matkaa autolla vaikka Tanskan puolelle Legolandiin, jonne on Travemündestä reilun kolmen tunnin ajomatka.

Lyypekistä on 45 minuutin junamatka Saksan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, eläväiseen Hampuriin.

Katso lentotarjoukset Saksaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi