Lyypekki – vanhan hansakaupungin lumoissa

Lyypekki on Saksan parhaiten vanhan asunsa säilyttäneitä kaupunkeja. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

”Oon mä juonu viinii Wienissä, monta pitkää kylmää Lyypekissä”, Samuli Edelman lauloi Lyypekin suomalaisen populaarikulttuurin historiaan. Hansaliiton vanha pääkaupunki Lyypekki (Lübeck) on tunnelmallinen matkakohde, joka on säilyttänyt historiallisen asunsa. Täältä käsin hansaliitto hallitsi Pohjois-Euroopan kauppaa 500 vuoden ajan.

Hansaliiton vaurauden ajat näkyvät edelleen Lyypekin upeassa vanhassakaupungissa, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Kaikki ei tosin ole Lyypekissä niin vanhaa, miltä se näyttää. Monen muun saksalaisen kaupungin tavoin myös Lyypekkiä pommitettiin rajusti toisessa maailmansodassa. Palmusunnuntain 1942 pommituksissa viidesosa vanhankaupungin rakennuksista tuhoutui. Esimerkiksi Lyypekin keskiaikainen tuomiokirkko jouduttiin rakentamaan sodan jälkeen uudelleen.

Vanhankaupunkinsa lisäksi Lyypekki tunnetaan marsipaanista, jonka sanotaan olevan kaupungista kotoisin. Ja kyllä Lyypekin kapakoissakin saa janonsa tyydytettyä, vaikkei Peggyssä mitään syytä olisikaan.

Lyypekin Travemündessä sijaitseva satama on edelleen Itämeren tärkeimpiä. Myös Suomeen on autolauttayhteys. Tavallaan Lyypekki onkin edelleen suomalaisille portti Eurooppaan, ainakin automatkailijoiden näkökulmasta.

Holstentor – Lyypekin kuvatuin nähtävyys

Holstentor Lyypekki
Vanhan kaupunginmuurin portti, Holstentor, on Lyypekin symboli. Kuva: Julia Solonina / Unsplash

Lyypekin vanhakaupunki sijaitsee Travejoen saarella. Keskiajalla sijainti oli ihanteellinen puolustusta ajatellen. Joki toimi luonnollisena vallihautana. Lisäksi kaupunki oli ympäröity jykevillä muureilla, joista on säilynyt kaksi porttia, Holstentor sekä Burgtor.

Kaksitornisesta, vuonna 1464 valmistuneesta Holstentor-portista on tullut koko Lyypekin symboli, ja vanhaankaupunkiin saavutaankin yleensä juuri Holstentorin kautta.

Tornin sisätiloissa on esillä kiehtova pienoismalli Lyypekistä keskiajalla – kaupunki näyttää yllättävän paljon samalta nykypäivänäkin.

Aivan portin vieressä sijaitsee mukava, kohtuuhintainen hotelli Park Inn by Radisson Lübeck.

Lyypekin tuomiokirkko ja Marienkirche, urkurien unelma

Kuvassa oikealla Lyypekin tuomiokirkko. Kuva: Johannes Krupinski / Unsplash

Lyypekin tuomiokirkon kaksoistornit hallitsevat joenvarren näkymiä. Kirkko vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa ja jouduttiin pitkälti rakentamaan uudestaan.

Oikeastaan mielenkiintoisempi vierailukohde onkin Marienkirche, mahtava ilmestys sekin. Kirkko tunnetaan etenkin uruistaan; Marienkirchen urkurin paikkaa on perinteisesti pidetty Saksan arvostetuimpana.

Paikallisen legendan mukaan Sebastian Bach tosin sai rukkaset hakiessaan Marienkirchen urkuriksi. Kirkossa on usein iltaisin urkukonsertteja.

Kahvila Niederegger ja erikoinen Marsipaanimuseo

Lyypekin kahviloista legendaarisin on vuonna 1806 perustettu Niederegger, jossa kaupungin rikkaat ja varakkaat kokoontuivat jo 200 vuotta sitten herkuttelemaan marsipaanilla.

Kahvilan asiakkaisiin sanotaan kuuluneen myös kaikkein kuuluisimman lyypekkiläisen, kirjailija Thomas Mannin. Kahvilan ohella Mannin elämään voi tutustua myös hänelle omistetussa museossa Buddenbrookhaus.

Niederegger-kahvilan yläkerrassa toimii Marsipaanimuseo, jossa voi ihmetellä kaupungin merkkihenkilöitä marsipaaniin ikuistettuina. Tämän täytyy olla maailman herkullisin – ja erikoisin – vahamuseo!

Lyypekin museot

Holstentorin lisäksi Lyypekissä on muutama muukin mielenkiintoinen museo. Kuva: Fabian Keller / Unsplash

Lyypekissä on useita museoita. Hansamuseo kertoo Hansaliiton ajoista. Pyhän Annen museokorttelissa on puolestaan esillä Saksan laajin kokoelma keskiaikaisia patsaita ja alttaritauluja.

Lyypekin paras ravintola

Historiallisiin tunnelmiin pääsee myös Lyypekin parhaana pidetyssä ravintolassa, Schiffergesellschaftissa (Breite Strasse 2), joka aloitti toimintansa 1500-luvulla merikapteenien klubina.

Toinen mainio ravintola on nimensäkin mukaan kalaan erikoistunut rähjäisen tunnelmallinen Fisch-Hütte (An der Untertrave 54b).

Lyypekin joulumarkkinat

Hansaliiton aika tuntuu heräävän henkiin viimeistään joulukuussa, kun Lyypekissä pidetään Euroopan suurimpiin kuuluvia joulumarkkinoita. Ainakin paikalliset turistiviranomaiset kutsuvatkin Lyypekkiä Pohjois-Euroopan joulupääkaupungiksi.

Lyypekin hotellit

Lyypekin-loman kruunaavat kaupungin tunnelmalliset ja kohtuuhintaiset majapaikat. Klassik Alstadt Hotel sijaitsee vanhassa kaupungissa ja The niu Rig rautatieaseman vieressä lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista.

Katso tarjoukset Lyypekin hotelleihin.

Matkalukemista Lyypekkiin

Lyypekin vanhoja taloja. Kuva: Lisa Fecker Unsplash

Ennen Lyypekkiin matkustamista kannattaa lukea Thomas Mannin vuonna 1906 julkaistu Buddenbrookit, joka kertoo vauraan lyypekkiläisen kauppiassuvun vajoamisesta rappioon neljässä sukupolvessa.

Mann aloitti esikoisteoksensa kirjoittamisen vain 22-vuotiaana ja kolme vuotta myöhemmin se oli valmis. On hämmästyttävää, että Mann pystyi kirjoittamaan niin nuorena niin kypsän teoksen. Kirjaa pidetään edelleen yhtenä parhaista kuvauksista 1800-luvun saksalaisporvaristosta.

Mann saavutti teoksella elinikäisen maineen, toisaalta menestys oli kaksiteräinen miekka, sillä teos jäi myös hänen avainteoksekseen, jonka loistokkuuteen hän ei enää myöhemmin kyennyt nousemaan.

Lyypekissä on muuten asunut toinenkin Nobel-kirjailija: Günter Grass muutti 68-vuotiaana Lyypekkiin, jossa hän asui elämänsä loppuun saakka.

Matka Lyypekkiin

Erityisen hyväksi kohteeksi Lyypekin tekee se, että kaupungin viereen Travemündeen pääsee Suomesta autolautalla.

Travemündessä voi kokeilla rantalomailua saksalaiseen tapaan – tai jatkaa matkaa autolla vaikka Tanskan puolelle Legolandiin, jonne on Travemündestä reilun kolmen tunnin ajomatka.

Lyypekistä on 45 minuutin junamatka Saksan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, eläväiseen Hampuriin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi