Köln – mahtavan katedraalin kaupunki

Köln
Hohenzollernin silta ylittää Rheinin Kölnin tuomiokirkon edustalla. Kuva: Inu / Shutterstock

Köln, Saksan neljänneksi suurin kaupunki, tunnetaan yhdestä asiasta. Ja mahtava Kölnin katedraali onkin! Tuomiokirkon kaksoistornit kohoavat korkealle kaupungin ylle.

Juuri katedraalien tornien mukaan suunnistivat myös Englannin kuninkaallisten ilmavoimien pommikoneet toisen maailmansodan aikaan. Katedraali oli niin tärkeä maamerkki, että se pyrittiin säästämään. Pommit räjähtelivät katedraalin ympärillä.

Kun savu laskeutui, katedraali kohosi kaupungin kokoisen rauniokasan keskeltä. Toisessa maailmansodassa tuhoutui Kölnin keskustan rakennuksista 95 prosenttia. Kerran niin mahtava ja vauras hansakaupunki oli pyyhitty kartalta.

Kölniä alettiin rakentaa uudestaan. Tuomiokirkon tuhojen korjaamiseen meni ”vain” 11 vuotta. Muuta kaupunkia rakennettiin pitempään: viimeiset jälleenrakennustyöt saatiin valmiiksi vasta 1990-luvulla.

Suurin osa Kölnin keskustaa edustaa ilmeetöntä ja tylsää sodanjälkeistä rakennustyyliä. Joukossa on kuitenkin myös kauniita, uudelleen rakennettuja keskiaikaisia rakennuksia kuten Kölnin 12 keskiaikaista kirkkoa ja kalatorin (Fischmartk) rakennukset.

Nykyisin Köln on jälleen vauras teollisuuden ja kaupan keskus. Asukkaita on noin miljoona.

Kölnin tuomiokirkko ja Kolmen tietäjän pyhäinjäännökset

Kölnin katedraali on maailman mahtavimpia kirkkoja ja yksi tärkeimmistä pyhiinvaelluskohteista. Kirkko antaa ilmeensä koko kaupungille.

Tärkeän pyhiinvaelluskohteen tuomiokirkosta tekevät kolmen tietäjän pyhäinjäännökset, jotka toi kaupunkiin 1200-luvulla Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Fredrik Barbarossa. Hän oli ryöstänyt ne Milanosta.

Frederik Barbarossa halusi aarteelleen arvonsa mukaisen säilytyspaikan, joten hän alkoi rakennuttaa mahtavaa katedraalia.

Ja sitä sitten rakennettiinkin. Meni kymmenen vuotta. Meni viisikymmentä. Kun rakentamista oli kestänyt sata vuotta, ei katedraali ollut vielä lähelläkään valmis. Rakentamista jatkettiin vielä toiset sata vuotta.

Eikä valmista tullut vieläkään. Lopulta vuonna 1473 Kölnin katedraalin rakentaminen lopetettiin, ja keskeneräinen tuomiokirkko sai seistä kaupungin keskellä 400 vuoden ajan.

Lopulta 1800-luvulla kansallisromantiikan hengessä ja nosteessa katedraali päätettiin rakentaa valmiiksi. Mahtavat tornit rakennettiin alkuperäisten suunnitelmien mukaan, mutta aikakauden uutta rakennustekniikkaa noudattaen.

Kun tuomiokirkko viimein vuonna 1880 valmistui, 600 vuoden rakennusurakan päätteeksi, koskettivat tornit vihdoin taivasta 157 metrin korkeudessa.

Kölnin katedraalista tuli maailman korkein rakennus – tosin siitä syystä, että Lincolnin katedraalin 160 metriä korkea torni oli romahtanut yli 300 vuotta aiemmin.

Kirkon kuuluisin nähtävyys on kultainen, jalokivin koristeltu sarkofagi, jossa säilytetään kolmen tietäjän pyhäinjäännöksiä pääalttarin takana. Sarkofagia pidetään yhtenä keskiajan upeimmista taideteoksista – sen tekemiseen meni aikansa maineikkaimmalta kultasepältä, ranskalaiselta Nicolas de Verdunilta 30 vuotta.

Kölnin tuomiokirkon aarteena on myös niin sanottu Geron krusifiksi, joka on veistetty 900-luvun lopulla tammesta. Se on ensimmänen tunnettu patsas, joka kuvaa ristillä riippuvaa Kristusta kärsivänä – eikä ylösnousevan autuaana. Nimensä krusifiksi on saanut työn tilanneelta arkkipiispa Gerolta.

Kölnin rivo kaupungintalo

Kölnin tuomiokirkko on mahtava näky, mutta Kölnillä on myös ilkikurinen puolensa. Jos katsoo tarkasti Kölnin goottilaisen kaupungintalon tornin ulkokoristeita, voi löytää gargoilipatsaan, joka ottaa itseltään, öhöm, suihin.

Syynä muurarin tekemään käytännönpilaan pidetään sitä, että rivo gargoili kannattelee toista patsasta, joka kuvaa Kölnin arkkiherttua Konrad von Hochstadenia. Arkkiherttua ei ollut lainkaan pidetty mies, sillä hän asetti muun muassa oluenpanemiselle kovat verot.

Kölnin kaupungintalo tuhoutui osin toisen maailmansodan pommituksissa, mutta torni säästyi.

Museum Ludwig – Kölnin hieno taidemuseo

Kölnin museoista merkittävin on Museum Ludwig, jonka modernin taiteen kokoelmat kuuluvat Euroopan merkittävimpiin. Picasso on erityisen hyvin edustettuna. Kokoelmiin kuuluu teoksia myös Roy Lichtensteinilta ja Andy Warhollilta.

Nimensä museo on saanut suklaalla rikastuneelta Peter Ludwigilta, joka lahjoitti taidekokoelmansa Kölnille.

Museo sijaitsee aivan Kölnin tuomiokirkon vieressä.

Retket Kölnistä – Aachenin tuomiokirkko

Aachenin katedraali on Saksan kuninkaiden hautapaikka. Kuva: R. Classen / Shutterstock

Tunnin matkan päässä Kölnistä, aivan Belgian ja Alankomaiden rajan tuntumassa on Aachen, jonka tuomiokirkko on sekin Unescon maailmanperintökohde.

Aachenin tuomiokirkossa kruunattiin monet Saksan keskiaikaisista kuninkaista. Kirkkoon on haudattu myös vuonna 814 kuollut Kaarle Suuri, Euroopan historian kenties merkittävin monarkki. Kaarle Suuri yhdisti Euroopan kristinuskon alle.

Kirkossa on esillä useita varhaiselta keskiajalta periytyviä aarteita kuten Kaarle Suuren kultainen muotokuva, upea Lothairin risti sekä Kaarlen valtaistuin, jota on käytetty 31 saksalaisen kuninkaan kruunajaisissa.

Majoitus Kölnissä

Omalaatuisen hotellielämyksen Kölnissä löytää Hotel Chelseasta, jonka huoneiden koristelusta ovat vastanneet eri taiteilijat. Huoneet ovat erittäin kohtuuhintaisia. Sijainti on keskustan reunalla, parinkymmenen minuutin kävelymatkan päässä tuomiokirkolta.

Edullista majoitusta tarjoaa keskustassa sijaitseva Hostel Köln.

Katso tarjoukset Kölnin hotelleihin.

Matka Kölniin

Köln sijaitsee 40 kilometrin päässä Düsseldorfista, jonne Finnair lentää suoraan Helsingistä.

Kölnin oma lentokenttä on Kölnin-Bonnin lentoasema (CGN), joka sekin on hyvin vilkas. Kenttä sijaitsee 15 kilometrin päässä keskustasta.

Frankfurtista matkaa on 200 kilometriä.

Kölnin päärautatieasema sijaitsee aivan tuomiokirkon vieressä.

Katso lentotarjoukset Kölniin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi