Wolfsburg – Hitlerin, Volkswagenin ja Alvar Aallon kaupunki

Päheä Kupla vuodelta 1955. Kuva: Clemens Vasters, Flickr CC

Wolfsburg on kaiketi Saksan suosituin matkakohde, josta moni ei ole kuullutkaan. Kaupungin vetonaulana on Autostadt, teemapuisto, joka on omistettu Volkswagen-konsernin automerkeille. Autostadtissa käy vuosittain yli miljoona kävijää. Monen mielestä kyseessä on maailman paras automuseo.

Kaupungin historia on mielenkiintoinen, muttei kovin kunniakas. 1900-luvun alussa paikalla oli vain vaatimaton Fallerslebenin kylä, kunnes natsit päättivät perustaa kokonaisen uuden kaupungin kansanauton eli volkswagenin rakentamista varten.

Idea kansanautoon oli tullut itseltään Adolf Hitleriltä – hän halusi auton, jolla jokaisella saksalaisella olisi varaa viilettää pitkin Saksan uusia moottoriteitä. Hitler myös nimesi kaupungin: Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben.

Luit oikein. Aikamoinen nimihirviö. Lyhenne KdF tulee natsien nuorisojärjestöstä Kraft durch Freude eli kokonaisuudessaan nimi tarkoitti ”Fallerslebenissä sijaitseva Voimaa ilosta -autojen kaupunki”. Ilmeisesti kukaan ei uskaltanut sanoa führerille, ettei nimien keksiminen kuulu hänen vahvuuksiinsa.

Kuplavolkkarin valmistui alkoi vuonna 1938. Vuotta myöhemmin puhkesi toinen maailmansota ja kaupungista tuli aseteollisuuden keskus. Halvan työvoiman takasivat vangit.

Sodan jälkeen kaupunki jäi Länsi-Saksan puolelle brittien hallintaan. Britit nimesivät kaupungin uudelleen Wolfsburgiksi läheisen linnan mukaan.

Autoteollisuus oli pian taas voimissaan. Kuplavolkkareita alettiin valmistaa toden teolla ja Kuplien imussa Volkswagenista kasvoi yksi maailman suurimmista ja menestyksekkäimmistä automerkeistä.

Enää volkkareita ei tehdä orjatyövoimalla – autoteollisuutensa ansiosta Wolfsburg on bruttokansantuotteella mitattuna Saksan vaurain kaupunki. Se selittää myös sen, miten 125 000 asukkaan pikkukaupungin jalkapallojoukkue, VfL Wolfsburg, on voinut voittaa muutamaan otteeseen Saksan mestaruuden ja cupin.

Alvar Aalto Saksassa

Vaurastumisen myötä tyhjästä rakennettuun kaupunkiin tarvittiin tietenkin myös wow-arkkitehtuuria. Vuonna 1958 Wolfsburgin kulttuurikeskuksen rakentamiseksi järjestettiin arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti Alvar Aalto.

Kirjastona toimivan Alvar-Aalto-Kulturhausin ohella Alvar Aalto on suunnitellut Wolfsburgiin kaksi kirkkoa. Aallon kulttuurikeskuksen vieressä Wolfsburgin pienessä ydinkeskustassa sijaitsee perushyvä Leonardo Wolfsburg Hotel.

Autostadt – maailman paras automuseo

autostadt
Bugatti-merkki kuuluu nykyisin Volkswagenin omistukseen. Kuva: Clemens Vasters, Flickr CC

Upeasti toteutettu Autostadt hurmaa, vaikkei olisikaan varsinainen autofani. Volkswagenien ohella Autostadtissa valokeilaan pääsevät myös muut Volkswagen Groupin omistamat merkit kuten Audi, Bentley ja Lamborghini.

Esillä on myös rapiat miljoona euroa maksava Bugatti Veyron, maailman nopein katukäyttöön soveltuva auto. Huippunopeus on reilusti yli 400 km/h.

Autostadtin ja koko kaupungin näkymiä hallitsee kasi pyöreää, 60 metriä korkeaa tornia. Niiden sisällä on kerros toisensa jälkeen upouusia Volkswageneita, jotka ostaja voi halutessaan käydä hakemassa suoraan tehtaalta. Auto lasketaan hissillä tornista alas – ja onnellinen omistaja pääsee ajamaan sitä pyöreä nolla matkamittarissa.

Automuseo sijaitsee aivan keskustan kupeessa, joen toisella puolen. Melkein vieressä on hotelli Courtyard by Marriott Wolfsburg.

Wolfsburgin muut nähtävyydet

Wolfsburgin tiedekeskus Phaeno.

Jos autojen ihailulta jää aikaa, Wolfsburgissa voi tutustua myös Tiedekeskus Phænoon sekä Wolfsburgin linnaan, josta kaupunki on saanut nimensä.

Yövy Hannoverissa

Hannover
Hannoverin kaupungintalo on komea näky.

Wolfsburg sijaitsee aika lailla keskellä ei-mitään keskisessä Pohjois-Saksassa. Lähin suurempi kaupunki on tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Hannover, joka tunnetaan parhaiten maailman suurimmista tietokonealan messuista.

Hannover tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, ja vaikka nykyinen, pääosin eleettömän moderni kaupunki ei nautikaan suurta matkailumainetta, on se ihan mukava yöpymispaikka Saksan-kierroksella. Majoitusvaihtoehtoja Hannoverissa on monin verroin Wolfsburgia enemmän.

Hannoverin nähtävyyksistä komeimpia ovat mahtava, jugendhenkinen kaupungintalo sekä upeat Herrenhäuserin puutarhat. Hannoverin kuninkaiden perustamaa puutarhaa koristavat kultaa kimaltavat patsaat.

Toisessa maailmansodassa tuhoutuneen Herrenhausenin palatsin rekonstruktio valmistui vuonna 2013.

Katso tarjoukset Hannoverin hotelleihin.

Keskiaikainen Quedlinburg

Quedlinburg
Kaunis, keskiaikainen Quedlinburg sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Wolfsburgista.

Tunnin ajomatkan päässä Wolfsburgista sijaitsee Quedlinburg, viehättävä pikkukaupunki, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin ylle kohoava, linnamaisen luostarin koristama kukkula on kuin suoraan satukirjan kuvituksesta.

Matka Wolfsburgiin

Wolfsburgissa vierailee kätevästi junalla Berliinistä käsin. Junamatka kestää vain tunnin.

Automatkailijalle Wolfsburg on mukavasti matkan varrella, jos aikoo ajaa Pohjois-Saksasta etelään. Hampuriin ja Berliiniin on molempiin reilun kahden tunnin ajomatka. Wolfsburgista matka jatkuu kohti Etelä-Saksaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi