Iki-ihana Baijeri – täältä löytyy kaunein Saksa

Neuschwansteinin linna talvella. Kuva: Lukas Gojda / Shutterstock

Baijeri on Saksan ihaninta aluetta: Baijerin nähtävyyksiin kuuluu alppimaisemia, linnoja ja tunnelmallisia kyliä.

Baijeri oli pitkään itsenäinen valtionsa, jonka pääkaupunkina toimi München, ja monet baijerilaiset kokevatkin itsensä ensin baijerilaisiksi ja vasta sitten saksalaisiksi.

Baijerin-matkaan kannattaa varata reippaasti aikaa; Saksan suurimmassa osavaltiossa riittää nähtävää ja koettavaa – ja olutta juotavaksi.

Itävallan ja Tšekin rajoja syleilevä Baijeri on parhaimmillaan automatkalla – osavaltiossa kulkee kaksi Saksan kuuluisinta maisematietä, Romanttinen tie ja Saksan Alppitie.

Baijerin parhaat nähtävyydet – München ja Neuschwansteinin linna

Marienplatz ja Münchenin kaupungintalo. Kuva: S-F / Shutterstock

Baijerin kuuluisin nähtävyys on maailman kaunein linna Neuschwanstein, joka sijaitsee aivan Saksan eteläkärjessä Itävallan rajalla. Alppimaisemissa sijaitseva linna on kaunis kuin todeksi tullut satu, ja se onkin toiminut esimerkkinä Disneyn linnalle.

Nähtävää riittää myös Baijerin pääkaupungissa, viihtyisässä Münchenissä, jossa voi käydä esimerkiksi maailman suurimmassa luonnontieteen ja teknologian museossa ja tutustua automerkki BMW:n tehtaaseen.

Dachaun keskitysleiri

Dachaun keskitysleiri. Kuva: Fox Art Box / Shutterstock

Aivan Münchenin vieressä on Dachau, jonne natsit perustivat kaikkein ensimmäisen keskitysleirinsä. Dachaun keskittysleirille lähetettiin kaikkiaan 200 000 vankia, joista ainakin 30 000 kuoli leirillä. Leiri on muutettu museoksi, jossa on helppo vierailla Münchenistä käsin.

Nürnberg – natsien historiaa kauniissa kaupungissa

Baijerin toiseksi suurin kaupunki, puolen miljoonan asukkaan Nürnberg muistetaan parhaiten natsien mahtipontisista valtiopäivistä, joiden hurjaa tunnelmaa Olavi Paavolainenkin kävi henkimässä. Nürnbergin valtiopäiviä varten rakennettu Zeppelinfeldin puhujakoroke on edelleen pystyssä.

Nürnbergin vanha keskusta ja linna jouduttiin rakentamaan pitkälti uudelleen toisen maailman sodan tuhojen jälkeen. Sen sijaan monet Baijerin pikkukaupungit selvisivät sodan tuhoilta.

Bamberg – Baijerin paras olutkaupunki

Bambergin kaupungintalo on omalla pikkusaarellaan kahden sillan välissä. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Baijerin pääkaupunki München voi olla maailmalla tunnetumpi olutkaupunki, mutta Baijerin paras kohde olutmatkailijalle on vajaan 80 000 asukkaan Bamberg, jossa toimii peräti yhdeksän panimoa.

Bambergin vanhinta ja kuuluisinta olutta, savunmakuista Rauchbieriä, on pantu jo vuodesta 1536.

Toisen maailmansodan tuhoilta säilynyt ja Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu Bamberg on muutenkin tunnelmallinen paikka viettää yö tai pari. Bambergin kuvatuin nähtävyys on vuodelta 1386 periytyvä vanha kaupungintalo, Altes Rathaus, joka on rakennettu näyttävästi keskelle joen ylittävää siltaa.

Jos haluaa asua Bambergissa tyylillä, varma valinta on vanhassa myllyssä toimiva tunnelmallinen Hotel Nepomuk.

Regensburg – Baijerin paras paikka makkaralle

Regensburgin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kaupungin vanhan kivisillan kupeessa toimiva Regensburgin makkarakeittiö on ruokkinut nälkäisiä asiakkaita satojen vuosien ajan – ensin keitetyllä lihalla ja vuodesta 1808 makkaroilla.

Ulm ja maailman vanhin patsas

Baijerissa voi ihailla myös maailman vanhinta patsasta. Mammutinluusta veistetty Leijonamies (Löwenmensch) löydettiin saksalaisesta luolasta vuonna 1939. Patsaan palaset ehtivät tosin lojua Ulmin museossa 30 vuoden ajan ennen kuin tajuttiin, että ne olivat 40 000 vuoden takaa ja patsas entisöitiin.

Patsas on merkitykseltään huikea: se todistaa, että jo niinkin kauan sitten ihmiset kuvittelivat asioita, joita ei ole oikeasti olemassa – kuten vaikkapa leijonapäisiä jumalhahmoja.

Ulm tunnetaan myös maailman korkeimmasta kirkontornista (161,5 m.) sekä Albert Einsteinin synnyinkaupunkina.

Romantische Strasse – Saksan romanttisin tie

Wurzburg Residence. Kuva: Muratart / Shutterstock

Baijerin – ja koko Saksan – kuuluisimpia maisemateitä on Romantische Strasse, joka vie reilun 250 kilometrin matkan Würzburgista Füsseniin Itävallan rajalle. Tie kulkee useiden kauniiden keskiaikaisten kylien kautta. Matkaan voi lähteä vaikkapa Frankfurtista, jonne on hyvät lentoyhteydet.

Matkan alkupiste Würzburg tunnetaan komeasta, upporikkaiden piispojen rakennuttamasta barokkipalatsista Residenzistä eli Würzburgin linnasta.

Tien varrelle osuva Rothenburg ob der Tauber on puolestaan Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia pikkukaupunkeja. Vaikka kaupunki elääkin nykyisin täysin turismista, on silti viehättävä pysähdyspaikka. Jos rahat riittävät, kannattaa viettää yö Hotel Eisenhutissa, yhdessä Saksan tunnelmallisimmista majapaikoista.

Dinkelsbühl ja Nördlingen ovat nekin ovat nekin hyvin säilyneitä keskiaikaisia pikkukaupunkeja Romanttisen tien varrella.

Ulmissa kannattaa pysähtyä paikallisessa museossa katsomassa maailman vanhinta patsasta.

Lopulta tie johtaa kuuluisaan Neuschwansteinin linnaan – josta matkaa voikin jatkaa pitkin toista upeaa tietä, Baijerin Alppitietä.

Baijerin Alppitie – Saksan kaunein tie

Zugspitze (2962m) on Saksan korkein vuori. Kuva: Orxy / Shutterstock

Saksan kaunein tie on Baijerin Alppitie (Deutsche Alpenstrasse), joka vie 450 kilometrin matkalla kauniilta järveltä toiselle, Bodenseelta Königsseelle.

Matkan varrelle osuvat sekä Neuschwansteinin linna että pittoreski alppikaupunki Garmisch-Partenkirchen, joka tunnetaan erityisesti Mäkiviikon perinteisestä uudenvuoden päivän kilpailusta. Garmisch-Partenkirchen sijaitsee aivan Saksan korkeimman vuoren, Zugspitzen (2962 m.), juurella.

Baijeri lasten kanssa

Baijeri on mukava kohde perhelomalle. Lapset tykkäävät linnoista ja tunnelmallisista pikkukaupungeista, ja kirsikkana kakun päällä ovat Münchenin lähellä sijaitseva Legoland Deutschland ja Nürnbergin vierestä löytyvä Playmobil Fun Park.

Matka Baijeriin

Lokakuu on suosituinta aikaa matkustaa Bajeriin, kun Oktoberfest valtaa Münchenin. Pikkaisen porukkaa. Kuva: Anandoart / Shutterstock

Baijeriin matkustaa kätevästi niin Münchenin kuin Frankfurtinkin kautta – Frankfurt sijaitsee aivan Baijerin luoteisreunan vieressä. Molemmista kaupungeista käsin on helppo jatkaa Baijerin alueeseen tutustumista vuokra-autolla.

Vertaa Lufthansan, Finnairin, Air Berlinin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Katso tarjoukset Baijerin hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi