Iki-ihana Baijeri – täältä löytyy kaunein Saksa

Neuschwansteinin linna talvella. Kuva: Lukas Gojda / Shutterstock

Baijeri on Saksan ihaninta aluetta: Baijerin nähtävyyksiin kuuluu alppimaisemia, linnoja ja tunnelmallisia kyliä.

Baijeri oli pitkään itsenäinen kuningaskuntansa, jonka pääkaupunkina toimi München, ja monet baijerilaiset kokevatkin itsensä ensin baijerilaisiksi ja vasta sitten saksalaisiksi.

Baijerin-matkaan kannattaa varata reippaasti aikaa; Saksan suurimmassa osavaltiossa riittää nähtävää ja koettavaa – ja olutta juotavaksi.

Itävallan ja Tšekin rajoja syleilevä Baijeri on parhaimmillaan automatkalla – osavaltiossa kulkee kaksi Saksan kuuluisinta maisematietä, Romanttinen tie ja Saksan Alppitie.

Baijerin parhaat nähtävyydet – München ja Neuschwansteinin linna

Marienplatz ja Münchenin kaupungintalo. Kuva: S-F / Shutterstock

Baijerin kuuluisin nähtävyys on maailman kaunein linna, Neuschwanstein, joka sijaitsee aivan Saksan eteläkärjessä Itävallan rajalla. Alppimaisemissa sijaitseva linna on kaunis kuin todeksi tullut satu, ja se onkin toiminut esimerkkinä Disneyn linnalle.

Nähtävää riittää myös Baijerin pääkaupungissa, viihtyisässä Münchenissä, jossa voi käydä esimerkiksi maailman suurimmassa luonnontieteen ja teknologian museossa ja tutustua automerkki BMW:n tehtaaseen.

Münchenin edulliset ja kohtuuhintaiset hotellit sijaitsevat päärautatieaseman läheisyydessä. Aivan aseman vieressä on edullinen Hotel Eder.

Neuschwansteinin linnalle järjestetään kierroksia Münchenistä.

Dachaun keskitysleiri

Dachaun keskitysleiri. Kuva: Fox Art Box / Shutterstock

Aivan Münchenin vieressä on Dachau, jonne natsit perustivat kaikkein ensimmäisen keskitysleirinsä. Dachaun keskitysleirille lähetettiin kaikkiaan 200 000 vankia, joista ainakin 30 000 kuoli.

Keskitysleiri on muutettu museoksi, jossa on helppo vierailla Münchenistä käsin. Paikalle järjestetään Münchenistä myös opastettuja kierroksia.

Nürnberg – natsien historiaa kauniissa kaupungissa

Baijerin toiseksi suurin kaupunki, puolen miljoonan asukkaan Nürnberg muistetaan parhaiten natsien mahtipontisista valtiopäivistä, joiden hurjaa tunnelmaa Olavi Paavolainenkin kävi henkimässä. Nürnbergin valtiopäiviä varten rakennettu Zeppelinfeldin puhujakoroke on edelleen pystyssä.

Nürnbergin vanha keskusta ja linna jouduttiin rakentamaan pitkälti uudelleen toisen maailman sodan tuhojen jälkeen. Sen sijaan monet Baijerin pikkukaupungit selvisivät sodan tuhoilta.

Hotellien hintataso on Nürnbergissä selvästi Müncheniä edullisempi. Katso tarjoukset Nürnbergin hotelleihin.

Bamberg – Baijerin paras olutkaupunki

Bambergin kaupungintalo on omalla pikkusaarellaan kahden sillan välissä. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Baijerin pääkaupunki München voi olla maailmalla tunnetumpi olutkaupunki, mutta Baijerin paras kohde olutmatkailijalle on vajaan 80 000 asukkaan Bamberg, jossa toimii peräti yhdeksän panimoa. Bambergin vanhinta ja kuuluisinta olutta, savunmakuista Rauchbieriä, on pantu jo vuodesta 1536.

Toisen maailmansodan tuhoilta säilynyt ja Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu Bamberg on muutenkin tunnelmallinen paikka viettää yö tai pari. Kaupungin kuvatuin nähtävyys on vuodelta 1386 periytyvä vanha kaupungintalo, Altes Rathaus, joka on rakennettu näyttävästi keskelle joen ylittävää siltaa.

Bambergissa voi asua vanhassa myllyssä Hotel Nepomukissa. Toinen mukava majapaikka on Hotel Bamberger Hof. Molemmat sijaitsevat vanhassa keskustassa.

Bamberg sijaitsee 60 kilometriä Nürnbergin pohjoispuolella.

Regensburg – Baijerin paras paikka makkaralle

Jos Bamberg on oluen kaupunki, Regensburgin nähtävyytenä ovat makkarat. Niitä tarjoillaan kaupungin vanhan kivisillan kupeessa historiallisessa makkarakeittiössä (Historische Wurstküche zu Regensburg). Pikkuruisesta tönöstä on myyty ruokaa jo satojen vuosien ajan – ensin keitettyä lihaa ja vuodesta 1808 makkaroita.

Nürnbergistä reilut sata kilometriä kaakkoon sijaitseva Regensburgin vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Ulm ja maailman vanhin patsas

Baijerissa voi ihailla myös maailman vanhinta patsasta. Mammutinluusta veistetty Leijonamies (Löwenmensch) löydettiin saksalaisesta luolasta vuonna 1939. Patsaan palaset ehtivät tosin lojua Ulmin museossa 30 vuoden ajan ennen kuin tajuttiin, että ne olivat 40 000 vuoden takaa ja patsas entisöitiin.

Patsas on merkitykseltään huikea: se todistaa, että jo niinkin kauan sitten ihmiset kuvittelivat asioita, joita ei ole oikeasti olemassa – kuten vaikkapa leijonapäisiä jumalhahmoja.

Münchenin ja Stuttgartin välissä sijaitseva Ulm tunnetaan myös maailman korkeimmasta kirkontornista (161,5 m.) sekä Albert Einsteinin synnyinkaupunkina.

Romantische Strasse – Saksan romanttisin tie

Wurzburg Residence. Kuva: Muratart / Shutterstock

Baijerin – ja koko Saksan – kuuluisimpia maisemateitä on Romantische Strasse, joka vie reilun 250 kilometrin matkan Würzburgista Füsseniin Itävallan rajalle. Tie kulkee useiden kauniiden keskiaikaisten kylien kautta. Matkaan voi lähteä vaikkapa 120 kilometrin päästä Frankfurtista, jonne on hyvät lentoyhteydet.

Matkan alkupiste Würzburg tunnetaan upporikkaiden piispojen rakennuttamasta barokkipalatsista Residenzistä eli Würzburgin linnasta.

Würzburgista matka jatkuu Rothenburg ob der Tauberiin, joka on Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia pikkukaupunkeja. Vaikka kaupunki elääkin nykyisin täysin turismista, on silti viehättävä pysähdyspaikka. Jos rahat riittävät, kannattaa jäädä yöksi kaupungin tunnelmallisiin hotelleihin.

Seuraavana vuorossa olevat Dinkelsbühl ja Nördlingen ovat nekin ovat nekin hyvin säilyneitä keskiaikaisia pikkukaupunkeja Romanttisen tien varrella.

Ulmissa kannattaa pysähtyä paikallisessa museossa katsomassa maailman vanhinta patsasta.

Lopulta tie johtaa kuuluisaan Neuschwansteinin linnaan – josta matkaa voikin jatkaa pitkin toista upeaa tietä, Baijerin Alppitietä.

Baijerin Alppitie – Saksan kaunein tie

Zugspitze (2962m) on Saksan korkein vuori. Kuva: Orxy / Shutterstock

Saksan kaunein tie on Baijerin Alppitie (Deutsche Alpenstrasse), joka vie 450 kilometrin matkalla kauniilta järveltä toiselle, Bodenseelta Königsseelle.

Matkan varrelle osuvat sekä Neuschwansteinin linna että pittoreski alppikaupunki Garmisch-Partenkirchen, joka tunnetaan erityisesti Mäkiviikon perinteisestä uudenvuoden päivän kilpailusta.

Garmisch-Partenkirchen sijaitsee aivan Saksan korkeimman vuoren, Zugspitzen (2962 m.), juurella. Tunnelmallinen hotelli on pienessä keskustassa sijaitseva Bavaria Biohotel.

Königsseen järvi sijaitsee aivan Itävallan rajalla, lähellä Salzburgia.

Baijeri lasten kanssa

Baijeri on mukava kohde perhelomalle. Lapset tykkäävät linnoista ja tunnelmallisista pikkukaupungeista, ja kirsikkana kakun päällä ovat teemapuistot.

Nürnbergin vieressä on saksalaisen leluteollisuuden ylpeyden aiheelle omistettu Playmobil Fun Park. Samalla voi tutustua historialliseen Nürnbergiin.

Legoland Deutschland sijaitsee puolestaan Münchenin lähellä viehättävässä Günzburgissa, joka henkii vanhaa aikaa värikkäine taloineen. Hyvä valinta majapaikaksi on aivan vanhankaupungin kupeessa kauniissa vanhassa talossa sijaitseva Hotel Römer.

Saksa on lautapelien suurvalta, joten ei ole aivan suuri yllätys, että nekin ovat saaneet oman teemapuistonsa. Ravensburger Spieleland sijaitsee Bodensee-järven läheisyydessä, ja täällä pääsee huvittelemaan muun muassa Ravensburgerin Muuttuva Labyrintti -pelin maisemissa.

Huvipuistot voi kaikki kiertää vaikka yhdellä ”lapsellisella” roadtripillä. Playmobil Fun Parkista on parin tunnin ajomatka Legolandiin, josta on puolestaan puolentoista tunnin ajomatka Ravensburgerin teemapuistoon.

Jos ei halua koko ajan vaihtaa majapaikkaa, voi yöpyä vaikkapa Memmingenissä, hävyttömän viehättävässä pikkukaupungissa, joka sijaitsee kahden jälkimmäisen puolivälissä. Hyvä valinta perusmajapaikaksi Memmingenissä on siisti joskin hieman ilmeetön Hotel Falken.

Matka Baijeriin

Oktoberfest valtaa Münchenin syys-lokakuun vaihteessa. Pikkaisen porukkaa. Kuva: Anandoart / Shutterstock

Baijeriin matkustaa kätevästi niin Münchenin kuin Frankfurtinkin kautta – Frankfurt sijaitsee aivan Baijerin luoteisreunan vieressä. Molemmista kaupungeista käsin on helppo jatkaa Baijerin alueeseen tutustumista vuokra-autolla.

Vertaa Lufthansan, Finnairin, Air Berlinin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Katso tarjoukset Baijerin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi