Neuschwanstein – traagisen kaunis satulinna

maailman kaunein linna
Neuschwansteinin linna kesällä. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Neuschwanstein tunnetaan maailman kauneimpana linnana. Sen satumaiset tornit kohoavat vuoristometsän keskellä aivan eteläisimmässä Saksassa, Baijerin osavaltiossa, Itävallan rajalla. Neuschwanstein eli Uusi joutsenkivilinna toimi esikuvana Prinsessa Ruususen satulinnalle Walt Disneyn elokuvassa.

Vuonna 1892 valmistunutta linnaa ei rakennettu suojaksi sotia vaan harmaata arkimaailmaa vastaan. Ritariromantiikasta viehättynyt Baijerin kuningas Ludvig II (1845–1886) suunnitteli linnan kodikseen, jossa hän voisi elää keskellä säveltäjä Wagnerin luomia fantasiamaailmoja.

Jos Neuschwanstein onkin kuin sadusta, ei linnan tarinalla ollut onnellista loppua.

Neuschwanstein ja Wagner

Siitä pitäen kun Ludvig oli 15-vuotiaana kruununprinssinä nähnyt Wagnerin oopperan Lohengrin, hän ei osannut enää muusta unelmoidakaan kuin germaanisista jumaltaruista.

Kun Ludvig nousi 18-vuotiaana kuninkaaksi, hän kutsui saman tien Wagnerin luokseen ja ryhtyi tämän mesenaatiksi. Ludvig maksoi Wagnerin velat ja järjesti tälle oman festivaalin pieneen Bayreuthin kaupunkiin.

Wagnerilla oli vapaa kädet esittää saksalaisia legendoja suurella näyttämöllä hyvän ja pahan taistelusta.

Itselleen Ludvig alkoi rakennuttaa asunnokseen satujensa linnaa.

Baijerin hullun kuninkaan palatsit – Linderhof ja Herrenchiemsee

Neuschwansteinia alettiin rakentaa vuonna 1868. Nopeasti kävi selväksi, että linnan rakentaminen vuoren laelle kestäisi vuosikausia. Niinpä Ludvig II alkoi rakennuttaa itselleen kahta muutakin palatsia: ”pienimuotoista” Linderhofia ja Herrenchiemseeta, jonka piti kilpailla loistossa Ranskan Aurinkokuninkaan rakennuttaman Versailles’n kanssa.

Linderhof valmistui vuonna 1878, neljän vuoden rakennusurakan jälkeen, ja kuningas muutti sinne asumaan ja odottamaan muiden palatsiensa valmistumista. Palatsi koristeltiin ylellisesti kullalla, peileillä ja sametilla. Ruokailuhuoneeseen tehtiin hissipöytä, joka voitiin laskea alakerran keittiöön uutta kattausta varten. Silloin kun kuninkaalla ei ollut oikeata ruokaseuraa, katettiin hänen mielikuvitusystävilleen omat lautaset.

Baijerin hullu kuningas

Lähes 20 vuoden urakan jälkeen, vuonna 1886, Neuschwansteinin rakentaminen oli edennyt niin pitkälle, että kuningas saattoi muuttaa keskeneräiseen linnaan. Suunnitellusta 200 huoneesta oli valmiina tosin vain 15, ja valtaistuinkin oli vasta tekeillä.

Ludvig II ei ehtinyt asua linnassaan puoltakaan vuotta, kun aateliset syrjäyttivät hänet. Omiin fantasioihinsa uppoutunutta kuningasta syytettiin mielenvikaisuudesta – ja kaiketi hyvästä syystä. Ainakin Neuschwanstein ja Herrenchiemseen suureelliset rakennustyöt olivat tyhjentäneet valtion kirstun.

Entinen kuningas määrättiin kotiarestiin Bergin linnaan Münchenin lähelle. Pian vangitsemisensa jälkeen Ludvig hukkui viereiseen järveen.

Heti kuninkaan kuoleman jälkeen linna avattiin yleisölle, jotta pääsymaksuilla saataisiin takaisin edes osa rakentamiseen kuluneista varoista. Rahat ovat palautuneet moninkertaisesti: traagisesta satulinnasta on tullut Baijerin suosituin nähtävyys.

Vierailu Neuschwansteinissa

Keskeneräiseksi jäänyt linna on sisältä historiallisten rakennustyylien sekamelska. Kannattaa katsoa tarkasti Ludvigin sänkyä: 15 miestä veisti sitä neljän ja puolen vuoden ajan.

Myös Linderhof ja Herrenchiemsee ovat avoinna vierailijoille. Neuschwansteinin tapaan Herrenchiemsee jäi keskeneräiseksi – ja on sellaisenakin aikamoinen ilmestys. Näyttävimmillään palatsi on peilisalissaan, josta tehtiin Versailles’n peilisaliakin mahtavampi.

Hullun kuninkaan visioista ovat jäljellä myös Bayreuthin musiikkijuhlat, yksi maailman vanhimmista musiikkifestivaaleista.

Richard Wagnerin oopperoille omistetuilla juhlilla on legendaarinen maine klassisen musiikin ystävien parissa: niin vaikea Bayreuthin musiikkijuhlille on saada lippuja.

Voit varata kätevästi netistä päiväretken Neuschwansteinin linnaan.

Kirjavinkki: Linnoista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös Vesa Sisätön teokseen Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa.

Lue lisää:

Iki-ihana Baijeri

München-opas

Maailman parhaat linnat

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi