Hampuri – opas kanavien ja sataman kaupunkiin

Hampuri
Hampuri on siltojen, kanavien ja vanhojen satamakorttelien kaupunki.

Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki, vauras kaupan keskus ja kanavien kaupunki. Itse asiassa Hampurissa on enemmän kanavia ja siltoja kuin Amsterdamissa ja Venetsiassa yhteensä. Vauraudesta huolimatta Hampurista löytyy sopivasti myös suuren satamakaupungin rosoisuutta.

Hampurin elämänlankana on mereen johtava Elbejoki, ja sen sivuhaara Alster, joka vertaa keskustan halki. Elben ansiosta Hampurin satama kuuluu maailman mahtavimpiin, vaikka merelle on matkaa reilut sata kilometriä. Alster taas luo kanavineen Hampurille omaleimaisen kaupunkikuvan.

Vaurautensa ja teollisuutensa ansiosta Hampuria pommitettiin rajusti toisessa maailmansodassa, mutta sota ei onnistunut tuhoamaan Hampurin ilmettä. Kanavien ja siltojen lisäksi tiiviisti rakennetussa Hampurissa hurmaavat kaupungin vanhat, uusgoottilaiset satamavarastot, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde.

Hampurin Reeperbahn on puolestaan maailman kuuluisimpia punaisten lyhtyjen alueita – ja tärkeimpiä Beatles-fanien pyhiinvaelluskohteita.

”Saatoin syntyä Liverpoolissa, mutta kasvoin aikuiseksi Hampurissa”, John Lennon totesi. Ennen maailmanmainettaan Beatles oppi rautaiseksi live-bändiksi soittamalla 1960-luvun alkuvuosina Reeperbahnin räkäisillä musiikkiklubeilla.

Hampuri – näkemistä ja tekemistä

Speicherstadtin varastokortteleita Hampurissa.

Hampurin kiehtovin nähtävyys on vanha satama-alue, jossa punatiiliset Speicherstadtin varastokorttelit yhdistyvät HafenCityn moderniin wow-arkkitehtuuriin.

Alueella sijaitsee myös Hampurin hämmästyttävin museo, Miniatur Wunderland, jonka pienoisrautatiet herättävät hämmästystä ja ihastusta niissäkin, jotka eivät alun perin uskoisi moisesta saksalaisesta puuhastelusta hullaantuvansa.

Hampurissa on tietenkin pakko käydä myös kaupungin kuuluisimmalla kadulla, Reeperbahnilla, jonka Irvin Goodman lauloi suomalaisen populaarikulttuurin kaanoniin. Jos sataman lähellä sijaitseva Reeperbahn onkin siistiytynyt Beatlesin ja Irwin Goodmanin ajoista, löytää kadulta vielä sopivasti maailmanlopun tunnelmaa.

Sunnuntaina kannattaa käydä aamusta eläväisellä Fischmarkt-kalatorilla.

Lue lisää: Hampurin nähtävyydet.

Voit varata kätevästi netistä Hampurin opastetut kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Hampurin hotellit

Houkutteleeko ajatus asua hotellissa, jossa ovat yöpyneet kirjailijat Vladimir Nabokovista Margaret Atwoodiin ja Jonathan Franzeniin. Lapsetkin innostuvat, kun kertoo, että Hotel Wedinassa on nukkunut myös JK Rowling. Ja mikä parasta, Hotel Wedina on hintatasoltaan kohtuullinen.

Jos taas kirjallisuuden sijaan kiihottaa ajatus yöpymisestä entisessä ilotalossa, se onnistuu Hotel Villagessa, jonka sisustuksessa on säilynyt vanhaa bordellitunnelmaa.

Mainio budjettihotelli on puolestaan Superbude, jossa on edullisen majoituksen lisäksi tarjolla pelikoneita ja leffaesityksiä.

Hampurista löytyy myös Saksan paras hotelli. Sellaisena pidetään vuonna 1897 avattua Vier Jahreszeitenia, joka säilyi kuin ihmeen kaupalla toisen maailmansodan pommituksista.

Katso tarjoukset Hampurin hotelleihin.

Liikkuminen Hampurissa

Hampurin metro, Hamburger Hochbahn, on kulkenut jo vuodesta 1912. Linjoja on neljä. Suurimman osan ajasta metro kulkee nimensäkin mukaan maan pinnan päällä – jopa yläpuolella – eikä suinkaan maan alla. Linjat kohtaavat päärautatieasemalla, jolta lähtee etäämmälle useita S-Bahn-linjoja.

Kaupunkilomalla Hampurissa liikkuu kätevimmin ostamalla lipunmyyntiautomaateista Hamburg Cardin, jolla saa käyttää rajattomasti julkista liikennettä ja lisäksi alennuksia kaupungin nähtävyyksiin. Kolmen päivän kortti maksaa parikymmentä euroa.

Matka Hampuriin

Suomesta on suoria lentoja Hampuriin. Hampuri sopiikin mainiosti vaikka lyhyen viikonloppuloman kohteeksi. Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Hampuriin.

Hampurin lentokenttä sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Kentältä pääsee Hampurin päärautatieasemalle kätevästi junalla.

Suomesta pääsee laivalla Tramündeen, josta on Hampuriin noin tunnin matka. Samalla kannattaa tutustua Lyypekin keskiaikaiseen vanhaankaupunkiin.

Hampurin vuonna 1906 valmistunut päärautatieasema on vaikuttava näky ja Euroopan toiseksi vilkkain (Pariisin Garde du Nordin jälkeen). ICE-luotijunalla matkan Hampurin ja Berliinin välillä taittaa alle kahdessa tunnissa.

Hampuri kokemuksia

Mitä pidit Hampurista? Kerro omia kokemuksiasi ja auta lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Hampurin-matka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi