Reininlaakso – opas Saksan satumaisemiin

Tervetuloa satujen maailmaan! Fantastisen näköinen Burg Eltz löytyy Moselin varrelta.

Reininlaakso kuuluu Saksan kauneimpiin maisemiin. Täällä Rein- ja Mosel-joet ovat puristuneet mutkittelemaan komeiden kallioiden väliin. Korkeimmillaan Reinin kalliot nousevat joesta yli sadan metrin korkeuteen. Metsät ja viininviljelykset verhoavat kukkuloita, joiden päällä komeilee linna toisensa jälkeen.

Linnoja rakennuttivat ahneet paronit, jotka keräsivät maidensa läpi kulkevilta laivoilta tullia sulkemalla joen rautaketjuilla.

Kauneimmillaan Rein on Koblenzin ja Bingen am Rheinin välillä. 65 kilometrin pituinen pätkä Reinin jokilaaksoa on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi nimellä Oberes Mittelrheintal. Alue tunnetaan myös nimellä Romanttinen Rein.

Kauniista maisemista ja idyllisen kauniista pikkukaupungeista nauttii niin autoillen, pyöräillen kuin jokilaivoilla risteillenkin. Laivat kulkevat pääsiäisestä lokakuulle Mainzin ja Koblenzin välillä. Koko matkan voi taittaa kerralla tai jakaa sen osiin ja pysähdellä matkan varrella.

Rein on joista suurempi ja kuuluisampi, mutta Mosel on vieläkin pittoreskimpi. Moselin varrelta löytyy myös alueen kiehtovin linna, fantastisen näköinen Burg Eltz, joka on säilyttänyt sisustuksensa alkuperäisessä asussaan.

Idyllisen Saksan-matkan voi kokea esimerkiksi yhdistämällä Reinin sekä Moselin varret vierailuun lähellä sijaitsevassa Kölnissä, joka tunnetaan mahtavasta tuomiokirkostaan. Perille pääsee kätevästi lentämällä Frankfurtiin.

Alla esitellään ensin Reininlaakson kiinnostavimmat kohteet Koblenzista etelään ja sen jälkeen Burg Eltz sekä Moselin nähtävyydet.

Netistä voi varata kätevästi risteilyt Frankfurtista Reininlaaksoon.

Koblenz – missä Rein ja Mosel kohtaavat

Ruska värjää Mosel-joen viiniviljelmät. Kuva: Thorsten Schier / Shutterstock

Rein ja Mosel kohtaavat Koblenzissa, joka on hyvä tukikohta jokilaaksoihin tutustumiseen. Koblenz on mukava reilun 100 000 asukkaan kaupunki, jonka nähtävyytenä ovat 1700-luvun lopulla valmistunut, palatsimainen Vaaliruhtinaan linna (Kurfürstliches Schloss) ja uusgotiikkaa edustava Stolzenfelsin linna.

Suurin osa Koblenzin hotelleista on varsin ilmeettömiä, mutta viihtyisyyttä tuo edullinen Hotel Jan van Werth.

Katso tarjoukset Koblenzin hotelleihin.

Historiallinen kylpyläkaupunki Bad Ems

Bad Ems
Bad Ems henkii historiallisen kylpyläkaupungin charmia. Joenrannan kaupunkinäkymiä hallitsee palatsihotelli Häcker’s Grand Hotel. Kuva: badems-nassau.info

Koblenzista lähtiessä kannattaa ensin koukata Reinin sivujoen Lahnin kautta Bad Ems-Nassaun romanttiseen kulttuuri- ja luontoparatiisiin. Alueella on useita idyllisiä kyliä, jotka tarjoavat hyvät puitteet vaellukseen, viininmaistajaisiin ja lomailuun.

Nassaun luonnonpuiston sydämessä sijaitseva Bad Ems on historiallinen kylpyläkaupunki ja yksi yhdestätoista ”Great Spas of Europe” -kylpylästä, jotka hakevat yhdessä Unescon maailmanperintökohteeksi.

Panoramahissillä pääse kätevästi näköalapaikkaan, josta näkee koko Bad Emsin. Jos rahat riittävät, kannattaa hemmotella itseään yöpymällä periteisessä palatsihotellissa Häcker’s Grand Hotelissa, joka hallitsee joen varressa kulkevan bulevardin maisemia.

Lähettyvillä, Lahnin varrella, on toinenkin kiinnostava kohde. Nassaussa on hienot jokimaisemat ja yksi Saksan kauneimmista ristikkotaloista: Adelsheimer Hof.

Näiden jälkeen onkin aika koukata takaisin Reinin varteen ihailemaan Marksburgin linnaa.

Braubach ja Marksburgin linna

10 kilometriä Koblenzista etelään, Reinin toisella puolen, on idyllinen, vanhan ulkoasunsa säilyttänyt Braubach, jota koristaa komea Marksburgin linna.

Linnasta tekee poikkeuksellisen se, ettei se tuhoutunut koskaan toisin kuin muut Reinin linnat.

Boppard ja Reinin mahtavin mutka

Reinin suurimmassa mutkassa sijaitseva Boppard on yksi Reinin viehättävimmistä – ja suosituimmista paikoista yöpyä. Suurin osa Boppardin hotelleista sijaitseekin tunnelmallisesti aivan joen varressa.

Kohtuuhintaan voi yöpyä jugendtunnelmissa esimerkiksi Hotel Bellevuessa.

Reinin mutkaa kannattaa nousta ihailemaan kylän vieressä oleville näköalapaikoille kuten Gedeonseck Rheinblick, jolle pääsee sekä tuolihissillä että autolla ajamalla.

Pirullinen Loreley

Reinin kapein – ja laivoille vaarallisin – kohta sijaitsee puolestaan Loreley-kallion kohdalla. Saksalaisen legendan mukaan Loreley oli kaunis, kultakutrinen neito, joka istui jyrkän kallion laella lauttureita hurmaamassa ja tuhoon ohjaamassa.

Oberwesel ja Bacharach – Reinin kauneimmat kylät

Bacharachin idylliä Reinin varrella.

Reinin kauneimpiin kyliin kuuluvat Oberwesel ja Bacharach, joita molempia suojaavat keskiaikaiset kaupunginmuurit.

Perinteisten ristikkotalojen koristama Bacharach on kylänä tunnelmallisempi, Oberweselistä aukeavat puolestaan hienommat jokimaisemat.

Molemmissa kannattaa ehdottomasti pysähtyä.

Rüdesheim am Rhein

Lähinnä Frankfurtia sijaitseva Rüdesheim on Reininlaakson vilkkain pikkukaupunki. Pittoreskissa Rüdesheimissa käy vuosittain yli kolme miljoonaa matkailijaa, ja heistä suurin osa ahtautuu kaupungin kuuluisimmalle kujalle, vain kolme metriä leveälle Drosselgasselle, jota reunustavat perinteiset viinituvat ja matkamuistomyymälät.

Burg Eltz ja Moselin nähtävyydet

mosel
Moselin varrella sijaitseva Burg Eltz on Saksan upeimpia linnoja.

Mosel-joen supertähti on Burg Eltz, komein alueen linnoista. Kun suurin osa Reinin ja Moselin linnoista on raunioina, Eltz kohoaa ylväänä 70 metriä korkean jyrkänteen laella.

Eltz tarjoaa todellisen aikamatkan keskiajalle. Linna on ollut yhden ja saman perheen omistuksessa 33 sukupolvea. Kalusteetkin ovat pitkälti samat kuin 500 vuotta sitten.

Moselin muihin nähtävyyksiin keskellä kuuluu tunnelmallinen pikkukaupunki Bernkastel, joka sijaitsee keskellä Saksan tärkeimpiin kuuluvia viininviljelysalueita.

Matka Reininlaaksoon

Reinin ja Moselin maisemiin matkustetaan Frankfurtin kautta. Lentoja on useita päivässä. Lento kestää kaksi ja puoli tuntia ja menopaluun saa usein alle 200 eurolla.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Frankfurtiin.

Reininlaakso kokemuksia

Artikkelin on kirjoittanut Saksassa useasti viikkokausia matkaillut matkailutoimittaja Antti Helin. Tekemisessä on auttanut alueella asuva Pia Pilger.

Kerro omia kokemuksiasi Reininlaaksosta ja Moselin varrelta. Jäikö jokin mielestäsi tärkeä paikka mainitsematta?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi