Potsdam ja Sanssoucin palatsi – paras päiväretken kohde Berliinistä

Sanssoucin linna Potsdam Saksa
Sanssoucin palatsi on Potsdamin kuuluisin nähtävyys.

Potsdam, Unescon maailmanperintökohde, on Berliinin parhaita päiväretken kohteita. Perille pääsee kolmessa vartissa S-junalla Zoologischer Gartenilta.

Potsdam tunnetaan parhaiten Sanssoucin palatsista, mutta viehättävässä pikkukaupungissa on muutakin nähtävää kuten kauniita vanhoja kortteleita.

Potsdam oli Preussin kuninkaallisten palatsialue pääkaupungin kupeessa, ja Potsdamia onkin usein verrattu Pariisin Versailles’hin. Mutta vertaus ei tee kummallekaan kohteelle oikeutta; palatsialueet ovat niin erilaiset.

Ranskan kuninkaalliset olivat monin verroin saksalaisia vauraampia ja tuhlailevaisempia. Niinpä Versailles’n rinnalla Potsdamin palatsit voivat tuntua vaatimattomilta. Mutta se ei tee Potsdamista yhtään vähemmän kaunista ja kiinnostavaa kohdetta. Arvo on juuri erilaisuudessa.

Alueella on useita hienoja palatseja ja huviloita. Palatseista kuuluisin on Sanssouci, jonka nimi ”Vailla huolia” tulee ranskankielestä.

Sanssouci – palatsi kaukana huolista

Hieno, rokokootyylinen palatsi seisoo mäen laella, komeiden portaiden päässä Potsdamin keskustan ulkopuolella rivakan puolen tunnin kävelymatkan päässä Potsdamin rautatieasemalta.

Palatsin rakennutti Preussin kuningas Fredrik Suuri 1700-luvulla. Hän vietti Potsdamissa suuren osan elämäänsä. Frederik II Suuri oli kuin lempinimensä, suuri persoona, joka oli samaan aikaan sotaisa valloittaja ja esteetikko, jota kiehtoivat taide ja filosofia.

Linna itsessään ei ole suuri: siinä on vain kymmenkunta hienosti koristeltua huonetta. Linnan puistossa on sen kävelyteitä peräti 60 kilometriä.

Paljon suuremman palatsin Frederik Suuri rakennutti laajan puiston toiseen päähän. Neues Palais -palatsissa onkin sitten jo yli 200 huonetta.

Potsdamin rautatieasema, vanhakaupunki ja Hollantilaiskorttelit

S-juna Berliinistä vie Potsdamin rautatieasemalle (Potsdam Hauptbahnhof), josta kuljetaan sillan yli Potsdamin pieneen ja pittoreskiin vanhaan keskustaan.

Seuraavaksi matkan varrelle osuvat viehättävät Hollantilaiset korttelit, joihin kannattaa tutustua. 1700-luvun talot ovat kuin suoraan Alankomaiden pikkukaupungeista ja niillä yritettiin houkutella Preussiin töihin hollantilaisia käsityöläisiä.

Potsdamin alueella on myös venäläisille rakennetut korttelit (Alexandrowka), tosin sivussa Sanssouciin johtavalta reitiltä. 13 puutaloa rakennettiin 1800-luvulla, kun keisari Fredrik Wilhelm III halusi kunnioittaa liittolaisensa Venäjän Aleksanteri I:n poismenoa. Taloissa asui Venäjän tsaarin Preussille lahjoittamia muusikoita (näiltä itseltään tuskin kysyttiin halukkuutta lahjan roolina toimimisesta).

Glienicker Brücke ja Villa Schöningen – astu kylmän sodan vakoiluhistoriaan

Glienicker Brücke Potsdam
Glienicker Brückellä vaihdettiin vakoojia kylmän sodan aikaan (mieluiten synkkinä ja myrskyisinä syysiltoina – ainakin elokuvien mukaan).

Potsdamin nimi ikuistui maailmanhistoriaan toisen maailman sodan päätteeksi vuonna 1945, kun Josif Stalin, Harry S. Truman ja Winston Churchill sopivat täällä Saksan kohtalosta. Saksa jaettiin kahtia. Potsdam jäi Itä-Saksan puolelle.

Kylmän sodan historiasta kiinnostuneille mielenkiintoinen nähtävyys on Potsdamin ja entisen Länsi-Berliinin välillä kulkeva elokuvistakin tuttu Glienicker Brücke, jonka yli vaihdettiin suurvaltojen välillä vangiksi jääneitä vakoojia toisiin. Tästä ajasta kertoo tarkemmin sillan kupeesa museona toimiva Villa Schöningen.

Filmistudio Babelsberg

Potsdamin nähtävyyksiin kuuluu myös kaupungin modernilla puolella sijaitseva legendaarinen, jo vuonna 1911 perustettu Filmstudio Babelsberg, maailman vanhin suuren luokan filmistudio.

Täällä on kuvattu niin vanhoja saksalaisia klassikkoja kuten Fritz Langin Metropolis kuin uudempia Hollywood-hittejä kuten Inglorious Basterds, The Grand Budapest Hotel ja The Hunger Games – Mockinjay.

Studioon voi tutustua opastetulla kierroksella, joka pitää varata vähintään 10 päivää etukäteen.

Vieressä on myös elokuva-aiheinen teemapuisto Filmpark Babelsberg, jossa näkee kulisseja elokuvista ja saksalaisista televisiosarjoista sekä stunt-näytöksiä. Muutama huvipuistolaitekin löytyy.

Vierailu Potsdamissa

Potsdamissa on helppo käydä omatoimisesti Berliinistä käsin, varsinkin jos pitkät kävelymatkat eivät haittaa. Potsdamissa voi käydä myös valmiilla päiväretkellä Berliinistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi