Reichstag – vieraile valtiopäivätalon lasikupolissa

Berliini reichstag
Reichstagin kupoli on Berliinin maineikkaimpia modernin arkkitehtuurin luomuksia. Kuva: Pavel Nekoranec / Unsplash

Reichstagsgebäude eli Reichstag, Berliinin historiallinen valtiopäivätalo, sijaitsee heti Brandenburgin portin pohjoispuolella. Täällä kokoontuu Saksan parlamentti.

Reischtag valmistui 1894 mutta tuhoutui tuhopoltossa 1933. Tuhopoltosta tuomittiin muuan hollantilainen kommunisti ja tapahtumasta tuli käännnekohta, joka edisti natsien valtaannousua.

Lisää tuhoja aiheuttivat toisen maailmansodan pommitukset. Sodan jälkeen valtiopäivätalo jäi niukin naukin Länsi-Berliinin puolelle. Se seisoi pitkään toimettomana, osin tuhoutuneena, muutaman metrin päässä Berliinin muurista.

1960-luvulla Reichstag saneerattiin lähes tunnistamattomaksi, kun sisätilat pantiin kokonaan uuteen uskoon. Silti rakennus jäi vaille kunnon käyttöä. Länsi-Saksan pääkaupunki oli Bonn, eivätkä liittopäivät kokoontuneet Länsi-Berliinissä.

Reichstagin kunnostus

reichstag Berliini
Kupoliaan lukuun ottamatta Reichstag edustaa ulkoapäin klassista arkkitehtuuria. Kuva: Yannic Kress / Unsplash

Yhdistyneen Saksan pääkaupungiksi nousi itseoikeutetusti, joskin pitkän väännön jälkeen, Berliini, joka luonnollisesti tarvitsi myös parlamenttitalon. Niinpä rakennus kunnostettiin perusteellisesti ja suurin osa 1960-luvun muutostöistä purettiin.

Rakennuksen tuhoutunut kupoli korvattiin uudella ja upealla, Norman Fosterin suunnittelemalla modernilla lasikupolilla, joka on suosittu vierailukohde.

Reichstagin remontointi kylmän sodan jälkeen uuteen uljaaseen muotoonsa oli yksi Saksan yhdistymisen symboleista.

Liittopäivät ovat kokoontuneet täällä säännöllisesti vuodesta 1999.

Vierailu Reichstagin lasikupolissa

Uutta lasikupolia ja sen alla avautuvaa valtiopäiväsalia pääsee ihailemaan, mutta liput joutuu usein varaamaan jo viikkoja etukäteen. Suurin osa vierailee vain lasikupolissa, mutta tarjolla on myös laajempia, Reichstagin sisätiloihin tutustuttavia opastettuja kierroksia.

Jonojen välttämisesksi Reichstagin lippu kannattaa varata etukäteen netistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi