Berliinin lentokentät ja lentokentältä keskustaan

Berliini Tegel lentokentta
Tegelin kentällä Berliinissä. Kuva: Heye Jensen / Unsplash

Berliinissä on kaikkea kaksin kappalein, pitihän itä- ja länsipuolella olla omansa. Lentokenttiä oli itse asiassa kolme, mutta Tempelhofin kenttä on jo suljettu, sen kiitoradat muutettu puistoksi ja valtavat terminaalirakennukset tilapäiseksi pakolaisten vastaanottokeskukseksi.

Ja sitten on tietysti Berlin-Brandenburgin megalentoasema, joka ei ole enää upouusi, mutta jota ei ole vielä avattukaan. Tämän hetken tiedon mukaan lentoasema avattaisiin lokakuussa 2020. Se käyttää nykyisen Schönefeldin kentän kiitoratoja, mutta terminaalirakennus on uusi.

Vielä on siis tyytyminen kahteen lentoasemaan, Tegeliin ja Schönefeldiin, joista ensimmäinen on mitä todennäköisimmin se, jolta suomalainen itsensä löytää.

Tegel – Berliinin lentoasema jota Finnair käyttää

Tegelin lentoasema (TXL) on Länsi-Berliinissä, lyhyen bussimatkan päässä Zoo-rautatieasemalta. Tegeliin lentävät Helsingistä suoraan sekä Finnair että Easyjet, ja kun lentonsa varaa ajoissa, saattaa lipun saada satasella.

Tänne lentävät myös lähes kaikki merkittävät länsi- ja keskieurooppalaiset lentoyhtiöt.

Tegelin lentokentältä keskustaan

Tegeliin ei ole raideyhteyttä, mutta bussit kulkevat tiheästi ja vievät sekä Länsi- että Itä-Berliiniin.

Bussilippu (AB-vyöhyke) ostetaan automaatista, ja mukaan kannattaa varata kolikoita.

Teoriassa automaatti ottaa seteleitäkin vastaan, mutta hyvin valikoiden, lipun hinnasta riippuen. Esimerkiksi 7 € hintaisen päivälipun (1.1.2020 alkaen 8,60 €) voi maksaa kympin setelillä, mutta ei kaksikymppisellä.

Kertalippu AB-vyöhykkeelle maksaa 2,80 € (1.1.2020 alkaen 2,90 €) ja on voimassa 120 minuuttia.

Jos olet menossa Länsi-Berliiniin, Kurfürstendammin tai Zoo-aseman lähistölle, voit valita joko pikabussin X9 tai hitaamman bussin 109. Molemmat kulkevat pääsääntöisesti 10 minuutin välein.

Pikabussin X9 määränpää on Zoo-asema Länsi-Berliinin sydämessä. Se pysähtyy matkan varrella vain muutaman kerran, lähinnä metroasemien luona. Matka kestää parikymmentä minuuttia.

Bussilla 109 matka Zoo-asemalle kestää puolisen tuntia. Pysäkkejä on enemmän, ja jos hotellisi on Kurfürstendammilla tai sen eteläpuolella, pääset tällä bussilla lähemmäs.

Bussi TXL (tunnus tulee Tegelin lentokentän kolmikirjaimisesta lyhenteestä) vie itäpuolelle, uudelle Berlin Hauptbahnhof -päärautatieasemalle. Aiemmin tällä bussilla pääsi Alexanderplatzille asti, mutta reittiä on lyhennetty. Jos hotelli on Alexin nurkilla, joudut vaihtamaan Hauptbahnhofilla S-Bahn-junaan.

Schönefeldin lentoasema – tänne lentää Ryanair

Schönefeldin lentoasema entisessä Itä-Berliinissä on Ryanairin ja Easyjetin sekä muutaman lähinnä itäeurooppalaisen lentoyhtiön käytössä. Huom! Easyjetin Helsingin-lennot lennetään kuitenkin Tegelin kentältä, ei Schönefeldistä.

Schönefeldin kentältä keskustaan

Schönefeld on huomattavasti kauempana keskustasta, ja täältä tarvitsee jonkin verran kalliimman ABC-vyöhykkelipun keskustaan. Matka sujuu kuitenkin kätevästi S9-junalla. Junat kulkevat pääsääntöisesti 20 minuutin välein ja pysähtyvät sekä Alexanderplatzilla (matka-aika noin 40 minuuttia) että Zoolla (noin tunti).

Kun Berlin-Brandenburgin uusi lentoasema joskus saadaan avattua, jatkuu S9-linja parin asemavälin verran sinne.

Lue lisää Berliinistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi