Brandenburger Tor – Berliinin symboli on voiton ja tappioiden portti

Brandenburger Tor
Brandenburgin portti on Berliinin symboli. Kuva: Canadastock / Shutterstock

Brandenburgin portti (Brandenburger Tor), kaupungin kuvatuin monumentti, on Berliinin vastine Pariisin Eiffelin tornille ja New Yorkin Vapaudenpatsaalle. Portti on kuin Berliinin toteemi, joka on todistanut kaupungin historian.

Uusklassinen portti rakennettiin Berliinin kaupunginmuurin komeaksi paraatiportiksi 1790-luvulla, ja sen päälle asetettiin patsas, joka esittää taisteluvaljakolla viilettävää voitonjumalatarta.

Voitonhurma oli tosin saksalaisten keskuudessa kaukana, kun 15 vuotta portin valmistumisen jälkeen voittoisa Napoleon marssi sen ali valloittamaansa kaupunkiin. Sotasaaliinaan hän vei voitonjumalattaren patsaan Louvreen.

Patsas ei kuitenkaan viihtynyt pitkään Pariisissa: seitsemän vuotta myöhemmin Napoleon kukistettiin ja patsas tuotiin takaisin Brandenburgin portin huipulle.

Portilla oli myös käytännön tehtävä: lähes sadan vuoden ajan sen luona toimi tullinpuomi, jolla verotettiin kaupunkiin saapuvia kauppiaita.

Lopulta 1860-luvulla kaupunginmuuri ja sen muut portit purettiin, mutta komea Brandenburgin portti sai jäädä.

Brandenburgin portti kylmän sodan aikana

Kylmän sodan aikaan portti sijaitsi Itä-Berliinin puolella aivan Länsi-Berliinin rajalla. Portin ympäriltä purettiin kaikki rakennukset. Portin takaa kulki Berliinin muuri, joka tosin oli tällä kohtaa jätetty poikkeuksellisen matalaksi, jottei se näkyisi selvästi Itä-Berliinin puolelta otetuissa valokuvissa.

Brandenburgin portista tuli Saksan jakautumisen symboli, jonka edustalla Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan vaati vuonna 1987: ”Herra Gorbatšov, kaada tämä muuri!”

Ja kohtahan se muuri kaatuikin. Kun Berliinin muuri murtui syksyllä 1989, riemuitsevat väkijoukot kokoontuivat juuri Brandenburger Torin edustalle.

Portille johtaa Berliinin pääbulevardi, lehmusten reunustama Unter den Linden. Portin edustalla oleva aukio on nimeltään Pariser Platz.

Nähtävää ja tehtävää Brandenburgin portin vieressä

Berliini reichstag
Reichstagin kupoli on Berliinin maineikkaimpia modernin arkkitehtuurin luomuksia. Kuva: Pavel Nekoranec / Unsplash

Brandenburgin portti on nopeasti nähty, mutta lähettyvillä on muutakin nähtävää. Vieressä on porttiakin paljon vaikuttavampi nähtävyys Holokaustin muistomerkki. Mahtava monumentti on kuin matka pimeyden sydämeen.

Hieno vierailukohde on myös valtiopäivätalo Reichstag, jonka upea lasikupoli on Berliinin hienoimpia modernin arkkitehtuurin merkkipaaluja.

Ja heti portin takaa alkaa valtava Tiergartenin puisto, jonka nähtävyyksiin kuuluu voitonpylväs Siegessäule.

Hotelli Adlon – Berliinin paras hotelli

Brandenburgin portin edustalla, Pariser Platzin laidalla, on Berliinin ja oikeastaan koko Saksan kuuluisin hotelli.

Alkuperäinen hotelli Adlon rakennettiin 1907 kilpailemaan Euroopan pääkaupunkien muiden luksushotellien kuten Pariisin Ritzin kanssa. Kulta-aikaa oli 1920-luku, jolloin Adlonissa viihtyivät niin Marlene Dietrich kuin Charles Chaplinkin.

Hotelli jatkoi toimintaansa läpi toisen maailmansodan ja rakennutti asikkaitaan varten jopa luksustyylisen pommisuojan.

Kuin ihmeen kaupalla Adlon selvisi toisen maailmansodan pommituksista, mutta aivan sodan päätteeksi se tuhoutui viinikellarista alkaneessa tulipalossa. Sytyttäjänä kerrotaan olleen humalainen venäläissotilas.

Pahoin kärsinyt hotellirakennus jäi Itä-Berliinin puolelle ja lopulta tuhottiin kokonaan. Vuonna 1957 sveitsiläinen Kempinski-ketju osti oikeuden Adlonin nimen käyttöön Hedda Adlonilta, siltä varalta, että hotelli voitaisiin joskus rakentaa uudelleen.

Ja niinhän siinä kävi, Saksa yhdistyi ja Hotelli Adlon rakennettiin uudestaan entiseen asuunsa.

Lue lisää:

Berliini-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi