Dresden – kaupunki joka nousi tuhkasta

Dresden museo
Dresden on taidekaupunki. Kuva: Igor Miske / Unsplash

Saksan kaunein kaupunki. Maan tasalle pommitettu. Tuhkasta noussut. Dresden on erikoinen matkakohde, jota on vaikea uskoa todeksi.

Pitkän ja komean historian omaava kulttuurikaupunki, Saksin kuningaskunnan entinen pääkaupunki, tunnetaan etenkin kahdesta asiasta: kauniista, barokin ajan kaupunkikuvasta ja toisen maailmansodan tuhoisista pommituksista.

Dresden on hyvä vertauskuva sodan mielettömyydestä. Saksa oli jo käytännössä hävinnyt sodan, kun liittoutuneet päättivät pommittaa Saksan kauneimman kaupungin maan tasalle. Kaupungilla ei edes ollut suurta sotilaallista merkitystä.

Helmikuun 1945 kolme päivää kestäneissä lentopommituksissa ja palopommien aiheuttamissa tulipaloissa kuoli arviolta 25 000–40 000 ihmistä. Tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, sillä suurin osa uhreista paloi kirjaimellisesti tuhkaksi.

Mutta Dresden nousi tuhkasta.

Toisen maailmansodan jälkeen Dresden jäi Itä-Saksan eli DDR:n puolelle ja kaupunki rakennettiin uudestaan pitkälti vanhaan asuunsa. Dresdenin kauniita rakennuksia ihailevan vierailijan onkin vaikea uskoa, kuinka pahasti kaupunki tuhottiin.

Nykyisin Dresden on jälleen kukoistava kulttuurikaupunki, jossa on eläväinen taideskene.

Dresdenin nähtävyydet

Frauenkirche on Dresdenin kuvatuimpia maamerkkejä. Toisessa maailmansodassa tuhoutunut kirkko rakennettiin uudestaan vasta Saksan yhdistymisen jälkeen.

Dresdenin nähtävyytenä ovat kauniit barokin ajan rakennukset, joista näyttävimpiä ovat Dresdenin linna ja Zwingerin palatsi.

Voit varata kätevästi netistä Dresdenin opastetut kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Grünes Gewölbe eli Vihreä holvi

Dresdenin linnassa sijaitsee kaupungin kiinnostavin museo, Grünes Gewölbe eli Vihreä holvi. Aarrekammion jalokivien ja arvoesineiden kokoelma on Euroopan laajimpia.

Esillä on Saksin kuninkaiden teettämiä hämmästyttävän hienoja koriste-esineitä, joita aikansa taitavimmat kultasepät tekivät kullasta, hopeasta, jalokivistä ja norsunluusta. Kokoelmaan kuuluu myös maailman hienoin vihreä timantti, 41-karaattinen Dresdenin vihreä.

Marraskuun lopulla 2019 Vihreä aarrekammio nousi otsikoihin varkauden takia – varkaiden arveltiin vieneen mukanaan koruja miljardin euron arviosta.

Dresdenin vihreä timanttia varkaat eivät onnistuneet nappaamaan – se oli lainassa New Yorkin Metropolitan museossa.

Dresdenin linnan vieressä sijaitsee tyylikäs Hyperion Hotel.

Zwingerin taidemuseo

Zwingerin taidemuseossa on puolestaan esillä Rafaelia ja Titiania. Parhaiten Zwingerin museo tunnetaan kuitenkin maailman merkittävimmästä posliinikokoelmasta.

Molemmat rakennukset vaurioituivat pahoin toisessa maailmansodassa, mutta niiden arvoesineet oli siirretty turvaan. Palatsit rakennettiin uudestaan toisen maailmansodan jälkeen.

Frauenkirche

Dresdenin maamerkkejä on myös Frauenkirche, 1700-luvun kirkko, joka tuhoutui lähes maan tasalle toisessa maailmansodassa. Kirkko lepäsi raunioina koko Itä-Saksan ajan, ja rakennettiin uusiksi vasta Saksan yhdistymisen jälkeen. Frauenkirche valmistui viimein vuonna 2005.

Frauenkirchen vieressä on Dresdenin viihtyisimpiin majapaikkoihin lukeutuva Hotel Suitess.

Dresdenin oopperatalo

dresden ooppera
Dresdenin ooppera Semperoper kuuluu Saksan hienoimpiin.

Dresdenin oopperatalo Semperoper on Saksan hienoimpia. Nimensä oopperatalo on saanut arkkitehdiltään Gottfried Semperiltä. Alkuperäinen, varsin fantastisen näköinen oopperatalo valmistui vuonna 1841, ja sitä pidettiin yhtenä Euroopan prameimmista. Seuraavina vuosina talossa saivat kantaesityksensä Richard Wagnerin oopperat Lentävä hollantilanen ja Tannhäuser.

Vuonna 1869 oopperatalo paloi maan tasalle. Kaupunkilaiset vaativat, että myös uuden oopperatalon suunnittelisi Semper, vaikka arkkitehti oli jo aikaa sitten joutunut lähtemään maanpakoon osallistuttuaan Dresdenissä Euroopan hullua vuotta (1848) seuranneisiin vallankumouksellisiin levottomuuksiin.

Semper tekikin piirustukset, joiden toteutumista valvoi hänen poikansa. Jos vanha oopperatalo oli ollut Wagnerin aikaa, järjestettiin uudessa oopperatalossa useita Richard Straussin oopperoita kantaesityksiä.

Dresdenin oopperatalon kulta-aika päättyi toiseen maailmansotaan, jonka palopommituksissa talo tuhoutui lähes kokonaan. Jäljelle jäivät vain ulkokuoret, kun sisätilat paloivat kokonaan. Talo piti rakentaa jälleen uudelleen.

Semperoperaa pidetään yhtenä parhaista esimerkeistä Dresdenissä vallitsevasta uusbarokista. Dresdenissä kannattaakin varata ehdottomasti yksi ilta oopperalle.

Matka Dresdeniin

Lähellä Tšekin rajaa sijaitseva Dresden on hyvä pysähdyspaikka Keski-Euroopan kiertueella. Berliiniin on ajomatkaa kaksi tuntia, Prahaan vähän alle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi