Wienin kaupunginosat – tutustu ainakin näihin alueisiin

Wien kaupunginosat
Wienin ajattomia tunnelmia vanhankaupungin sivukujalla.

Wienin historiallinen ydin on ensimmäinen kaupunginosa, Innere Stadt, vanha keskusta, jota ympäröi entisen kaupunginmuurin paikalle rakennettu leveä pääkatu Ringstraße eli tuttavallisemmin Ring.

Ringin rajaama alue on täynnä nähtävää ja koettavaa, mutta Wienin matka jää suppeaksi, jos pysyttelee ainoastaan ensimmäisessä kaupunginosassa. Myös muut Wienin kaupunginosat ovat kiehtovia.

Kaupunginosat tunnistaa katujen nimikylteistä, joissa kadun nimen lisäksi kerrotaan kaupunginosan numero.

Innere Stadt – Wienin vanhakaupunki

Stephansdom eli Wienin Tapaninkirkko.

Wienin ytimessä, niin keskellä kuin mahdollista, kohoaa Wienin komea tuomiokirkko Stephansdom eli Tapaninkirkko. Kirkon aukiolla odottaa rivissä hevosvaunuja, jos haluaa tutustua Wieniin kavioiden kopseessa.

Tämä on vanhinta ja perinteisintä Wieniä – näissä maisemissa Mozartkin asui Wienissä, aivan kulman takana tuomiokirkosta.

Stephansdomille johtaa vanhankaupungin halki kulkeva, lähes kilometrin mittainen kävelykatu Kärtner Straße, joka alkaa Wienin valtionoopperan luota Ringin reunalta.

Stephansdomin aukiolta saa alkunsa toinenkin, lyhyempi kävelykatu, Graben, jonka varrella poiketa Julius Meinlin herkkupuodissa ja sen päästä Kohlmarktia pitkin Hofburgin palatsin puistoihin ja näyttelyihin.

Loistavalla paikalla Wienin vanhankaupungin ytimessä sijaitsee keskihintainen Pension Neuer Markt.

Wieden – trendikäs, vegaani Wien

Wienin hipsterialueisiin kuuluvassa Wiedenissä (4.), kävelymatkan päässä Hofburgin palatsista on pieniä kahviloita, vegaaniruokapaikkoja sekä tunnettu Naschmarkt-ruokatori.

Naschmarktista voi ostaa vihanneksia, hedelmiä, juustoja, lihaa tai esimerkiksi mausteita. Nopeana välipalana voi haukata vaikkapa Falafel-purilaisen.

Wiedenin tunnelmiin sopii trendikäs ja edullinen Wombat’s City Hostel.

Leopoldstadt ja historiallinen maailmanpyörä Riesenrad

Maailmanpyörä Riesenrad
Riesenrad on Wienen historiallinen maailmanpyörä, yksi maailman vanhimmista.

Trendikästä aluetta on myös Leopoldstadt (2. kaupunginosa), jossa kannattaa tutustua Karmelitermarkt-toriin ja sen ympäristöön.

Leopoldstadtin nähtävyytenä on Praterin laaja puistoalue ja huvipuisto Wurstelprater, jossa kannattaa käydä ihastelemassa vuonna 1897 valmistunutta maailmanpyörää Riesenradia. Sen on ainoita 1900-luvun vaihteesta säilyneitä maailmanpyöriä ja loistava paikka istahtaa ajelulle ”historianpyörään”.

Kaupunginosan toinen puisto on Augarten, Wienin vanhin barokkipuutarha, joka tosin kärsi pahoin toisen maailmansodan aikana. Sodasta muistona puistossa on kaksi jättimäistä, Hitlerin rakennuttamaa ilmatorjuntatornia.

Puiston Augarten-palatsi on nykyisin Wiener Sängerknaben -poikakuoron sisäoppilaitos. Puistossa sijaitsee myös Porzellanmanufaktur Augarten, joka valmistaa tunnettua käsintehtyä posliinia.

Hauska hotelli on Leopoldstadtin reunalla, Praterin puiston vieressä, sijaitseva Magdas Hotel, jota pyörittävä hyväntekeväisyysjärjestö tarjoaa töitä pakolaistaustaisille wieniläisille. Hotelli vuokraa polkupyöriä.

Landstraße – Belvederen kulmilla

Hundertwasser on Wienin erikoisimpia asuintaloja.

Landstraßen kaupunginosan (3.) nähtävyytenä on Hundertwasserhaus, veikeä kaupungin vuokratalo. Sen on suunnitellut kaupungin hilpein arkkitehti, Friedensreich Hundertwasser, jonka luomuksia on myös Wienin pohjoisosan kaasulaitos.

Arkkitehdin taidetta voi ihastella Hundertwasserhausin ohella lähistöllä sijaitsevassa Kunsthauswienissä.

Monikulttuurinen Ottakring

Monikulttuurisessa Ottakringissa (16.) sijaitsevat olutpanimo Ottakringer Brauerei, kahvipaahtimo Julius Meinl ja laaja Brunnenmarkt-torin alue.

Vehreä Hietzing, Döbling ja Donaustadt

Luontoa kaipaavan kannattaa suunnata vehreään Hietzingin kaupunginosaan (13.), jossa sijaitsevat Schönbrunnin linna, Wienin eläintarha ja kukkulainen luonnonsuojelualue Lainzer Tiergarten.

Döblingin kaupunginosassa (19.) on Grinzingin viininviljelysalue, ja Donaustadtin kaupunginosassa (22.) voi kuljeskella Tonavan rannoilla.

Lue lisää: Wien.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi