5 x roadtripit, jotka on ajettava kerran elämässä

maailman kauneimmat tiet
Tie numero 1 vie Islannin ympäri. Kuva Andres Nieto Porras, Flickr CC

Roadtripillä tärkeintä ei ole perille pääseminen vaan matkanvarren seikkailut – ja elämykset ovat taattuja maailman hienoimmilla teillä. Maailman parhaiden road tripien joukkoon mahtuu myös luksusluokan tie, jonka ajaminen ei vaadi kovia istumalihaksia.

Route 66 kutsuu maailman kuuluisimmalle roadtripille

route-66
Route 66 vie menneiden aikojen ”americanaan”. Kuva: Randy Heinitz, Flickr CC

Tie: Route 66, Chicagosta Los Angelesiin, 3755 km

Ikimuistoista: ”Get your kicks on Route Sixty-Six”, Nat King Cole lauloi vuonna 1946 tiestä, joka kulkee Yhdysvaltojen halki Suurilta järviltä Tyynenmeren rannalle. Tämän klassisemmaksi ei roadtrip muutu: Route 66:a on kutsuttu maailman kuuluisimmaksi tieksi.

Historia: Vuonna 1927 perustettu Route 66 sai nimensä puuhamieheltään Cyrus Averyltä, joka piti ”pyöreistä” numeroista. Tie oli vuosikymmenien ajan valtaväylä Keskilännestä Kaliforniaan, kunnes sen korvasivat monikaistaiset moottoritiet. Route 66 lakkautettiin virallisesti vuonna 1984.

Matkan varrella: Entisestä valtaväylästä on tullut aikamatka Amerikan takamaille, jonka unohdetuissa pikkukaupungeissa aika on pysähtynyt 1950-luvulle. Luvassa on jättimäisiä hampurilaisaterioita, kitschejä museoita ja tiipiinmuotoisia motelleja. Luonnonnähtävyyksistä reitille osuu Grand Canyon.

Matkaan: Vanha reitti on merkitty karttoihin nimellä Historic Route 66. Liikenne on rauhallista. Matkaan kannattaa varata ainakin kymmenen päivää. Autovuokraamot sallivat auton palauttamisen lisämaksusta matkan toiseen päätepisteeseen.

Reitiltä on julkaistu suomeksi ainakin matkakirja Route 66 – Harmaat pantterit Amerikan tiellä.

Lue lisää Route 66:sta.

Maailman kaunein tie vie Islannin ympäri

islanti-ring-road
Islantia ympäröivällä tiellä maisemat tuntuvat vaihtuvan jokaisen mutkan takana. Kuva: Andres Nieto Porras, Flickr CC

Tie: Tie numero 1, Islannin ympäri, 1339 km

Ikimuistoista: Vulkaanisen saaren ympäri kulkevalla tiellä tuntee olevansa fantasiaelokuvan lavasteissa. Maisemat vaihtuvat alituiseen: on islanninponien asuttamia maalaismaisemia, laavatasankoja, vuonoja, jäätikköjärviä ja tulivuoria.

Historia: Kapea tie saatiin valmiiksi vuonna 1974 Islannin asuttamisen 1100-vuotisjuhlan kunniaksi. Ensimmäinen asukas oli viikinki Ingolfr Arnarson, joka oli lähtenyt Norjasta pakoon verikostoa.

Matkan varrella: Matkan varrelle osuu muinaisten viikinkien kotitiloja, kuumia lähteitä ja komeita vesiputouksia, lintukallioita ja valaiden asuttamia vuonoja – sekä tietenkin Islannin kuuluisin museo, Penismuseo, joka esittelee Islannissa asuvien nisäkkäiden elimiä myyrästä kaskelottiin.

Matkaan: Reykjavikista vuokrataan autoja. Tavallisella henkilöautolla pärjää, mutta neliveto on suositeltava, jos aikoo poiketa syrjäisille erämaapoluille. Tarjolla on esimerkiksi edullisia Lada Niva -nelivetoja. Omalla autolla saarelle pääsee Tanskasta Smyril Linen autolautalla Färsaarten kautta.

Kovasisuisimmat voivat tietenkin kiertää Islannin myös polkupyörällä, kuten tekee Matti Rämö matkakirjassaan Polkupyörällä Islannissa.

Lue lisää Islannista.

Karakoram Highway – tie maailman katolla

Seikkailut – ja vuoret – kutsuvat Karakoram Highwaylla. Kuva: Allan Grey, Flickr CC
Seikkailut – ja vuoret – kutsuvat Karakoram Highwaylla. Kuva: Allan Grey, Flickr CC

Tie: Karakoram Highway, Pakistanin Islamabadista Kiinan Kashgariin, 1200 km

Ikimuistoista: Karakoram Highway on maailman korkeimmalla kulkeva kansainvälinen tie. Pakistanin ja Kiinan raja-asema sijaitsee 4690 metrissä Khunjerabin solassa – lähes yhtä korkealla kuin Euroopan korkeimman vuoren Mont Blancin huippu.

Historia: Tietä alettiin rakentaa vaikeakulkuiseen Karakoramin vuoristoon vuonna 1959. Työt kestivät 20 vuotta ja vaativat 810 pakistanilaisen ja 200 kiinalaisen työläisen hengen. Rakennusmiesten kohtaloksi koituivat maanvyörymät ja liukastumiset rotkoihin.

Matkan varrella: Niska joutuu koetukselle: sitä saa venyttää vuoroin ylös ihailemaan seitsemän kilometrin korkeuteen nousevia vuorenhuippuja ja alas tietä reunustavien rotkojen pohjalle. Matkan varrella on upeita vaellusmaastoja, ja Khunjerab National Parkissa asuu lumileopardeja.

Matkaan: Vaikka tie kulkeekin Pakistanin heimoalueiden halki, sillä matkustamista pidetään varsin turvallisena. Matkaa voi taittaa joko tietä pitkin kulkevilla busseilla tai seikkailumatkatoimistojen järjestämillä jeeppisafareilla. Raja-asema on auki toukokuusta joulukuulle.

Roadtrip halki Patagonian

Matkaan voi lähteä myös pyörällä. Kuva: Vera & Jean-Christophe, Flickr CC
Matkaan voi lähteä myös pyörällä. Kuva: Vera & Jean-Christophe, Flickr CC

Tie: Carretera Austral, Chilen Puerto Monttista Villa O’Higginsiin, 1200 km

Ikimuistoista: Patagonian halki kulkeva tie on yksi maailman eristäytyneimmistä. Ruuhkia ei tarvitse pelätä: koko tien pituudella asuu vain 100 000 ihmistä, joista puolet alueen suurimmassa kaupungissa Coihaiquessa. Eräteillä voi onnitella itseään, jos näkee edes yhden auton päivässä.

Historia: Chilen sotilasdiktaattori Augusto Pinochet aloitti jättihankkeen rakennustyöt vuonna 1976, pian valtaan noustuaan. Pinochet oli jo aikaa sitten syösty vallasta, kun tietyöt saatiin viimein päätökseen vuonna 1996. Pitkin tietä on muistomerkkejä rakennustöissä kuolleille sotilaille.

Matkan varrella: Eeppiset maisemat vaihtelevat Andien vuoristosta jäätiköihin, autiomaihin ja sademetsiin. Reitti on enimmäkseen päällystämätöntä soratietä – varaa mukaan vararengas. Majataloja ja huoltoasemia on tasaisin väliajoin.

Matkaan: Jos haluaa ajaa koko matkan, auto kannattaa vuokrata Argentiinan puolelta Barilochesta, läheltä Chilen rajaa. Chilen puolelta auton voi vuokrata Coihaiquesta, noin matkan puolivälistä. Molempiin pääsee lentämällä. Matka on mahdollista taittaa myös bussilla, pyörällä tai liftaten.

Lue lisää Chilestä.

Amalfi Drive on Manner-Euroopan kaunein tie

amalfi-positano
Positano on Amalfin rannikon kuuluisimpia kohteita. Kuva: Abdulsalam Haykal, Flickr CC

Tie: Amalfi Drive eli tie SS163 Italian Sorrentosta Salernoon, 50 km

Ikimuistoista: Ajaminen pitkin Sorrenton jyrkkää niemeä kiemurtelevaa tietä on silkkaa la dolce vitaa. Tietä pidetään Euroopan kauneimpana: Amalfin rannikko – Costiera Amalfitana – ja sen jyrkissä rinteissä tasapainoilevat pikkukaupungit on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Historia: Kun kapea rannikkotie rakennettiin 160 vuotta sitten, se louhittiin jyrkänteisiin hevoskärryjä varten. 1950-luvulla alueesta ja etenkin Positanon kaupungista tuli kansainvälisen jetsetin suosima lomakohde.

Matkan varrella: Amalfi Drive on omiaan niille, jotka kaipaavat luksusluokan roadtripiä: turkooseja merimaisemia, pastellinvärisiä pikkukaupunkeja, loistavia ravintoloita ja luksushotelleja. Jännitystä tuovat kapean serpentiinitien jyrkät kaarteet ja italialaisten hulvaton ajotapa.

Matkaan: Vaikka matkaa on vain 50 kilometriä, ajoaikaa kertyy kolmisen tuntia: niin kapea ja mutkitteleva tie on. Moni päättää matkata bussilla tai palkata mukaansa kuljettajan, jotta voi keskittyä tiehen tuijottamisen sijaan hulppeisiin maisemiin.

Lue lisää Sorrentosta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi