Sorrento ja Amalfin rannikko

Sorrentosta avautuvat näkymät Napolinlahdelle ja Vesuvius-tulivuorelle.

Niemimaalla Napolinlahden etelärannalla sijaitseva Sorrento on suosittu lomakohde, jonka vetonaulana ovat Napolin alueen nähtävyydet: Sorrentosta on helppo käydä päiväretkellä niin Napolissa, Pompeijin raunioilla, Vesuvius-tulivuorella, Caprin saarella kuin Amalfin rannikon upeissa maisemissa.

Vajaan 20 000 asukkaan Sorrento sijaitsee komealla paikalla rantajyrkänteillä, joilta avautuvat näkymät Napolinlahdelle.

Sorrenton oma pikkuruinen keskusta on viehättävä ja mukava paikka hengähtää päiväretkien välissä. Turisteja on kesäkaudella paljon, mutta kapeiden kujien varrelta löytää myös paikallista elämää.

Uimaan Sorrentossa pääsee laskeutumalla keskustasta hissillä tai pitkin jyrkkiä portaita satamaan, jonka laitureilta voi pulahtaa mereen.

Sorrentoon rantalomalle saapuva voi pettyä, mutta jos on kiinnostunut kiertämään Etelä-Italian kuuluisimpia nähtävyyksiä, on Sorrento erinomainen matkakohde.

Sorrenton nähtävyydet

Sorrenton pääkatu on kapea, yksisuuntainen Corso Italia, joka johtaa keskusaukiolle Piazza Tasso. Katu on pitkä ja matkan varrelle mahtuu monenlaista rakennusta. Aukiolta alkaa Sorrenton pieni ja idyllinen vanhakaupunki. Kadut ovat välillä aivan uskomattoman kapeita!

Yllättäen saattaa tupasahtaa pienille piazzoille, jotka on täytetty terasseilla.

Vanhankaupungin näyttävin rakennus on Imperial Hotel Tramantano, entinen palatsi, joka seisoo aivan jyrkänteen reunalla. Hotellin asiakkaat pääsevät hissillä jyrkänteen alla odottavalle rannalle. Toki hotellin puutarhassa on myös uima-allas.

Aivan vieressä on toinenkin ”palatsihotelli”, tosin huomattavasti pienemmän mittakaavan Palazzo Marciale. Huoneen voi saada täältä yllättävänkin kohtuullisella hinnalla. Jotain hotellin romanttisuudesta kertoo se, että arvosteluissa pariskunnat ovat antaneet sille hulppeat 9,9 pistettä kymmenestä!

Varsinaisia maailmanluokan nähtävyyksiä Sorrentossa itsessään ei ole. Pikkukaupungin vierestä alkaa kuitenkin Amalfin rannikko – Costiera Amalfitana – joka on Unescon maailmanperintökohde.

Amalfin rannikon upeisiin pikkukaupunkeihin tutustuu Sorrentosta käsin ajamalla vuokra-autolla tai bussilla pitkin rannikkotietä nimeltä Amalfi Drive.

Kaikkein hauskin tapa taitaa olla skootteri, joita vuokrataan Sorrentossa. Skootterivuokraamo Freeway Scooter löytyy Corso Italian varrelta läheltä Hotel Michelangeloa.

Amalfi Drive – Euroopan kaunein tie

Positanon kylä Amalfin rannikolla. Kuva: Leoks / Shutterstock

Amalfi Drive on yksi Euroopan kauneimmista teistä. Kun kapea rannikkotie rakennettiin 160 vuotta sitten, se louhittiin jyrkänteisiin alun perin hevoskärryjä varten. Amalfi Driven virallinen nimi on Strada Statale 163.

Ajaminen pitkin jyrkkää Amalfin rannikkoa Sorrentosta 80 kilometrin päässä odottavaan Salernoon on silkkaa la dolce vitaa: maisemat merelle ja jyrkillä rinteillä tasapainoileville kylille ovat henkeäsalpaavat.

Upeimmillaan tie on Positanon ja Amalfin välillä. Alle 20 kilometrin pätkä on niin kapea ja mutkitteleva, että sen ajamiseen kuluu helposti kaksikin tuntia. Osuutensa asiaan on tietysti lukemattomilla kuvaustauoilla.

Rannikon värikkäistä pikkukaupungeista kauneimpia ovatkin Positano ja Amalfi. Jos aika ja rahat riittävät, Positanoon kannattaa jäädä yöksi tunnelmoimaan. Villa Yiara sijaitsee 1700-luvun rakennuksessa, jonka jokaiseen huoneeseen kuuluu merinäköalalla varustettu terassi. Myös Buca di Bacco on aivan jyrkkään rinteeseen rakennetun kaupungin sydämessä.

Molemmista majataloista on alle kilometrin matka rannalle. Jos haluaa asua aivan hiekkarannan vieressä – siis minuutin kävelymatkan päässä merestä – niin oikea valinta on La Dolce Vita a Positano.

Matkan Amafin rantatietä pitkin voi taittaa myös bussilla. Siniset bussit vievät Sorrenton asemalta Positanoon ja Amalfiin. Muista istua bussin oikealle puolen menomatkalla Sorrentosta Amalfiin ja paluumatkalla vasemmalle puolen, niin näet paremmin merimaisemat.

Katso tarjoukset Positanon tai Amalfin hotelleihin.

Retket Sorrentosta – Pompeiji, Vesuvius ja Napoli

Pompeiji, taustalla Vesuvius. Kuva: Muratart / Shutterstock

Sorrenton vieressä sijaitseva Pompeiji on Italian antiikin ajan raunioista omaa luokkaansa. Vesuviuksen purkaus hautasi kaupungin tuhkaan vuonna 79 ja säilytti monet kaupungin yksityiskohdista jälkipolville. Pompeijissa voi tutustua esimerkiksi antiikin ajan ilotalon riettaisiin maalauksiin.

Pompeijin kohtaloksi koituneen Vesuviuksen huipulle voi nousta. Patikointi kannattaa ajoittaa aamupäivään ennen päivän kuuminta aikaa.

Napolissa on tietenkin käytävä maistamassa ainakin pizzaa – matkaa on alle tunti.

Sorrentosta liikkuu kätevästi Pompeijiin ja Napoliin Circumvesuviana-paikallisjunalla, joka kulkee tiheään.

Voit varata kätevästi netistä Sorrenton ja Amalfin rannikon opastetut retket. Tarjolla on Amalfi Driven lisäksi retkiä Vesuviukselle ja Pompeijiin, mutta myös viininmaistelua, pizzakursseja ja tietysti rannikkoristeilyjä.

Sorrentosta Caprille

Sorrenton satamasta kulkee päivittäin useita lauttoja Caprille. Caprilla ehtii käydä päiväseltään, tosin parhaiten saaresta nauttii jäämällä yöksi. Miltä kuulostaisi huippuarvostelut saanut Capri Wine Hotel?

Sorrenton hotellit

Sorrenton vanhankaupungin entisissä palatseissa toimivia hotelleja ovat Imperial Hotel Tramantano ja pienemmän mittakaavan Palazzo Marciale.

Ainutlaatuisin hotelli on kuitenkin italialaisen modernistin, Gio Pontin, 1960-luvulla suunnittelema Parco dei Principi. Hotelli on kalustustaan myöten arkkitehtoninen taideteos.

Romanttinen valinta on puolestaan tyylikäs Relais Regina Giovanna, joka sijaitsee vanhassa maalaistalossa sitruunapuiden ympäröimänä. Hotellilla on kaiken lisäksi oma söpö uimarantansa!

Muutaman kilometrin päässä Sorrenton keskustasta sijaitseva Relais Blu on erottuu tyylikkäiden hotellien joukosta tajunnanräjäyttävillä merellisillä maisemillaan.

Hotelleja riittää myös aivan Sorrenton keskustassa. Hotel Antiche Mura sijaitsee hyvällä paikalla aivan keskusaukion vieressä.

Katso tarjoukset Sorrenton hotelleihin.

Paras aika matkustaa Sorrentoon

Parasta aikaa matkustaa Sorrentoon ovat alkukesä ja alkusyksy, jolloin meri on vielä tarpeeksi lämmintä uitavaksi. Keskellä kesää Sorrentossa ja varsinkin Pompeijin raunioilla voi olla turhankin kuuma ja valtavasti väkeä.

Matkalukemista Sorrentoon

Sorrentoon kannattaa pakata mukaan kokeneiden matkailutoimittajien Helka Luodon ja Reima T.A. Luodon perusteellinen Napoli ja Sorrento. Suositun oppaan viimeisin täysin päivitetty painos on vuodelta 2022. Jos kirja onkin perus-Berlitziä selvästi kalliimpi, tarjoaa se rahoille vastinetta.

Matka Sorrentoon

Sorrentoon matkustaa Suomesta kätevästi pakettimatkalle, joita myyvät monet suomalaiset matkatoimistot.

Katso lentotarjoukset Napoliin ja Sorrentoon.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi